"Харви" отне 14 живота, дебне призракът на болестите

6200 американци са настанени в центрова за подслон
29 авг 2017 17:00,
7

Снимка: БТА

Виж други галерии »

Загиналите в резултат на бурята Харви, вилняла в американския щат Тексас, станаха 14, съобщи ТАСС, като се позова на телевизия "Фокс нюз".

Щатските власти предупредиха, че се очаква броят на жертвите да се увеличи след оттеглянето на водите, които наводниха град Хюстън и все още не позволяват да се направи оценка на последиците от стихията.

Още по темата

Според кмета на града Силвестър Търнър в момента в центровете за временен подслон са настанени около 6200 души.

"Нуждите ни са огромни. В тези центрове се намират само хората, които просто няма къде да отидат", каза той.

Губернаторът на Тексас Грег Абът поиска да бъдат мобилизирани 12 000 резервисти от щатската Национална гвардия. Освен с оказването на помощ на пострадали и останали без дом хора, те ще се заемат и с издирване на още жертви.

Освен непосредствената заплаха за хората, хванати в капан от причинените от бурята наводнения, водите са замърсени от отходните канали, което поражда сериозна опасност за здравето на засегнатото население, понякога за години напред, предупреждават здравни експерти.

Когато толкова населен град като Хюстън (четвърти в САЩ с 2,3 милиона жители) бива наводнен, замърсяването става част от опасността, обясняват те.

"Има отходни води, какви ли не пестициди, отпадъци, хербициди, отрови с неизвестен за нас произход и всичко това се смесва", обяснява Ранит Мишори, общопрактикуващ лекар и преподавател в медицинския факултет на Джорджтаунския университет.

"Тези води може да бъдат заразени със стотици видове бактерии и различни вируси", отбелязва той.

Хората може да се разболеят дори само минавайки през наводнените райони, ако имат рана или драскотина.

Възможно е също замърсените води да попаднат в мрежата за снабдяване с питейна вода, увеличавайки риска от заразяване и от холера.

Тази болест, характеризираща се с остра диария, засяга между 3 и 5 милиона души и причинява смъртта на около 100 000 души по света годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
ШикагоЗавинаги преди 6 години
"Ейч Таун"( това е nick name-a на Хюстън) е доста по-голям. Цялата метро ериа е 6.5 мил. жители и 25 000 km2. Горе долу колкото населението на БГ, на територия една четвърт..имат много оил кинти там. Така че въобще не се притесняваме. А и са репъбликънс в Тексас повечето реднеци, така че да се оправят. Въпреки че в Хюстън са демократс повечето и не заслужават всичко това
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Харви голям да порасне
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не беше ли джордж буш младши от Тексас...
3
3
 
9
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
До Анонимен1Те нали от войните които предизвикват американците от тях живеят.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво? Хуманитарна помощ от Северна Корея ли? Ще напечатат зелени хартийки на по-мека хартия, за да има повече възможности.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами боядисаният в рижаво вместо да дава милиарди за войни оръжие и заплати на безмозъчното пушечно месо да ги даде за въстановяване на домовете и живота на обикновените хора.