Медицинско чудо: Лекуват левкемия с "живо лекарство"

Американче, което било близо до смъртта, вече от 5 г. няма рак
Обновена: 31 авг 2017 15:43 | 31 авг 2017 15:37,
8
Медицинско чудо: Лекуват левкемия с "живо лекарство"
Снимка: visualhunt.com

Американските здравни власти разрешиха употребата на първото "живо лекарство", което препрограмира кръвните клетки на пациента да търсят и премахват детската левкемия, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Клетъчното лечение CAR-T (химерен антигенен рецептор на Т-клетките) е мощно, но скъпо средство срещу рака на кръвта. Издалото разрешението Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата заяви, че така се преминава нова граница в медицинските иновации заради възможността да бъдат препрограмирани клетките на пациента.

"Това е изцяло нов начин за лекуване на рак", каза д-р Стивън Гръп от Детската болница във Филаделфия, приложил за първи път метода върху дете. Момиченцето тогава е било близо до смъртта, а сега от пет години няма рак.

Компанията "Новартис" обяви, че лечението струва 475 000 долара, но ще бъде безплатно, ако пациентът не покаже подобрение до един месец.

Лечението CAR-T използва техники на генната терапия не за да поправи причиняващи болест гени, а за да презареди Т-клетките на имунната система, които ракът умело избягва. Специалистите ги извличат от кръвта на пациента, препрограмират ги, така че да съдържат химерен антигенен рецептор, който открива рака, и отглеждат милиони копия. След като ги върнат в пациента, те продължават да се размножават, за да се борят с болестта месеци и години.

Първоначално терапията ще се прилага на деца болни от остра лимфобластна левкемия. В направеното клинично изпитание с 63-ма пациенти в напреднала фаза на болестта, 83% са влезли в ремисия. Засега обаче не е ясно колко трайно е лечението, а и повечето пациенти са получили тежки странични ефекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
до 3 Веган преди 6 години
Вие веганите наистина сте оперирани от мозък. В статията съвсем ясно е написано, че извличат Т-клетките от кръвта на самия пациент, препрограмират ги и ги връщат в кръвта на пациента.Какво сега, и собствените си клетки ли не искаш да приемеш?
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един месец а? Демек ако си доволен плащаш ако не...умираш. Зарибяване на клиента дами и господа. За 0.5млн долара ако не умреш им ставаш роб. Право на избор все пак има въййй
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как помагаш на някого ако го загробваш с половин милион в дългове?
4
2
 
6
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Лекували, пък очаквали подобрение до един месец, но от пет години няма болестта ? От какво лекуват в такъв случай, че да очкават подобрение? Аз ли нещо не схващм или какво ?Да, ако се издънят няма да се плаща, но ако ... каквото там чакат се случи, хем ще са се сддобили с оитен екземпляр, хем ще получат пари, не че ... живота има цена и дори тези хиляди може просто да са разходи...
3
4
 
6
 
! Отговори
Веган преди 6 години
Аз като не разбирам нека попитам, това лекарство като е живо означава ли че е животно? Ако да, мен няма да ме лекувате с такова живо лекарство.
2
1
 
6
 
! Отговори
Cheti преди 6 години
Kymriah has a $475,000 price tag; however, patients who do not respond within a month of treatment will not be charged, according to Novartis.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Венци, сигурна ли си, че това имат предвид "Компанията "Новартис" обяви, че лечението струва 475 000 долара, но ще бъде безплатно, ако пациентът не покаже подобрение до един месец." Разбираш ли смисъла на написаното?