40% от раковите заболявания в САЩ – заради затлъстяване

Наднорменото тегло увеличава риска от онкозаболяване, твърдят властите
4 окт 2017 13:30,
51
40% от раковите заболявания в САЩ – заради затлъстяване
Снимка: архив Reuters

Около 630 000 случая на рак - близо 40 процента от всички злокачествени заболявания в САЩ, са свързани с наднормено тегло, предаде Франс прес, позовавайки се на американските здравни власти.

В страна, в която 71 процента от възрастното население е с наднормено тегло или страда от затлъстяване, данните, изнесени от федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията "пораждат безпокойство".

"Теглото на мнозинството американци превишава препоръчителната норма. Наднорменото тегло и затлъстяването излагат хората на повишен риск от развитие на различни видове рак. Поддържането на теглото в норма е ключово за превенцията им", се посочва в изявлението, направено от директорката на федералната агенция Бренда Фицджералд.

Наднорменото тегло е свързано с повишен риск от 13 типа рак, сред които на хранопровода, щитовидната жлеза, на гърдата след менопаузата, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, бъбреците, яйчниците, матката, колона и ректума.

Броят на злокачествените заболявания, свързани с наднормено тегло, постоянно расте в САЩ, докато същевременно общият брой на новите случаи на рак намалява след 90-те години на миналия век.

Сред свързаните с наднормено тегло злокачествени заболявания единствено случаите на колоректален рак са намалели в периода между 2005 и 2014 - с 23 процента. Понижението отчасти се дължи на скрининговите програми. Всички останали онкологични болести от тази категория са се увеличили със седем процента за посочения период.

Около две трети от около 630 000 случая на рак, свързани с наднормено тегло, диагностицирани през 2014 г., са при хора на възраст между 50 и 74 години.

Жените са по-предразположени към ракови заболявания, свързани с наднормено тегло - диагностицираните случаи сред тях са 55 процента срещу 24 процента при мъжете.

Според последната статистика на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията 32,8 процента от възрастното население на САЩ е с наднормено тегло (с индекс на телесната маса между 25 и 29,9), а 37,9 процента страда от затлъстяване (с индекс на телесната маса над 30).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Людмил Трифонов преди 6 години
Ракът е една от проявите на *** бавно, с години, развиваща се инфекция в Главния мозък. Когато достигне определено развитие, тя може да се активира от външни вредни фактори или от болестни изменения в организма и се появяват тумори - доброкачествени или злокачествени. Развитието на тази невроинфекция предизвиква и множество други прояви в организма, вкл. промени в ендокринната система, водещи до наднормено тегло, затлъстяване, микседем. Те се развиват паралелно и не си влияят пряко.
47
0
 
3
 
! Отговори
зебеди преди 6 години
Lan браво че имаш поглед в/у нещата. И разбира се че преди в България е нямало толкова замърсители, поради простата причина че химията не е била развита като сега....Преди са се ползвали истински продукти поради липсата на алтернатива... сега за да е по-евтино, могат да ти имитират ВСЕКИ вкус с какви ли не неща.... за месото да не изглежда сиво а да има свеж вид, вкус, мирис и прочие... Тъжно е, но пък все още може човек да си намери истински продукти, лошото е че отнема повече време и средства
46
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Съдя дори и по себе си...това пълничкото момче пак от "Войната на таралежите", като го гледах за първи път филма, ми се стори откровено дебел, сега вече...ами намирам го за нормално дете! Може и да е накрая на нормата даже...
45
1
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Истината е, че "окото" също се променя! Никой не приема дъщеря ми като пълна, а тя е 4! килограма над нормата (което ако нормата е 23-30кг. са си доста), просто защото много деца приличат на нея...А американските реакции под кадър от "Войната на таралежите" беше, че всичките деца там са недохранени и ехидни забележки за глада по време на Соц-а. А истината е, че всичките деца са в нормата, просто са слаби :).
44
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Един българин, :) използвали са да - но не и в България - тук има много малко използваемост. Първо като нова технология я навлязъл късно, после е бил сравнително скъп и накрая (много преди масовото приложение да успее да навлезе) вече е била ясна вредата от азбеста... Тук са се ползвали оловни бои (както и на запад, но все пак е рядко да лижеш играчка, докато вода се пие всеки ден). Процесът почва от началото на 20-ти век с началото на техническата революция...но ефектът е лавинообразен сега!
43
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
43Ами твоят пример само потвърждава думите ми - имали сте ЕДНА съученичка и то в гимназията - а ако кажеш и колко деца в ЦЯЛАТА гимназия са били така, ще е още по-интересно - в нашата бяха 3! Иначе сега в класа на моето дете едното 4-ти клас има поне 5 видимо над нормата и още 3-4, за които съм сигурна, че или са на ръба или и те са леко над нормата. А класа на другото ми дете са 5 момиченца - две от които с повече от 20! излишни килограма (ВТОРИ) клас! А през 50-те години е още по-различно!
42
2
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 38Сега се сетих, че навремето масово използваха азбест за изолации в строителството, а сега е забранен, защото е доказано че е канцерогенен.Та мисълта ми е, тогава не е била по-безопасна средата в която сме живели.
41
1
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 38Ами не съм съгласен. В гимназията имахме една съученичка, викахме и Мис Пиги на героинята от Кукленото шоу по онова време, ако се сещаш. Или не си бил роден тогава? Много преди 1989 г.?За замърсителите съм съгласен че ги има много и сега, особено пластмасовите бутилки и други. Но първо, това не значи че тогава не е имало замърсители и второ - не всички са канцерогенни.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооооо да
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В последните години и тук броя на свините рязко се увеличи. Но явно природата си знае работата
38
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
И накрая, но може би първи по важност - стреса - общество като пчелички, където трябва да работиш за да КУПУВАШ и да консумираш - без творчество и самоизява...Та е глупаво едното следствие(затлъстяването) да бъде сочено за виновник за друго следствие(рака) - и двете са само следствие на "прекрасната" среда, в която живеем и която е налагана от консуматорската "култура"!
37
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Моето предположение е, че точно същите причини, които водят до затлъстяването, водят и до повишаване на раковите заболявания и те са комбинирани - навлизането на химията отвсякъде - като се започне от "съвсем безобидните" пластмасови опаковки, от които ядем и пием всеки ден (особено водата), мине се през всичките изкуствени оцветители, стабилизатори и консерванти в храната, стигне се до ГМО-то и остатъчните пестициди и нитрати. Мръсотията отвсякъде - във въздуха, водата и храната.
36
1
 
9
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Един българин, генът викаш? И как стана така, че в България от да видиш затлъстял човек си беше абсолютна екзотика до преди 30г, сега си е нещо обичайно -т.е. със сигурност имаме голямо повишение (макар че не знам да имаме официална статистика). Дори и в САЩ - 40-50г. НЯМА затлъстели хора...а сега? Генът се променя?! А не се е променял предходните хилядолетия...явно има външни причини, може би не една, но няколко комбинирани и е глупаво да вдигнем ръце и да кажем "ми че то си е ген".
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има слаби 150 кг. американци, има и дебели 250 кг.
34
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 32 (зи)Нищо подобно! Аз съм последният човек на Земята който има мнение за всичко.Аз имам мнение само за това за което съм сигурен и вече съм го проверил, изпробвал или изпитал.Ти си този, който има мнение за всичко.Колкото пъти съм бил на китайски и японски ресторант, никога не съм имал оплаквания.Пък и японците се славят сред народите с най-голяма продължителност на живота и добро здраве. Така че ако си имаш мнение и за тях, запази го за себе си, казах че не ме вълнува.
33
1
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 34 (zi)Аз съм си достатъчно кадърен. Просто казах, че не ме интересува. Нямам време да си губя с безсмислени неща, да ме поучават разни тийнейджъри които прочели тук-таме нещичко.Не съм твърдял, че ми подаваш грешен линк нито че не си чел нещо някъде си.Причината може да не е в тебе но не е моя работа сега да я търся за нещо, все едно сега да ме убеждаваш че съществува "Перпетуум мобиле" и понеже съм некадърен, не съм успял да отворя линка с "гениалната" информация която ми пращаш!
32
1
 
1
 
! Отговори
zi преди 6 години
До Един българинАко беше кадърен, щеше да разбереш че ДНЕС.БГ маха . COM от всеки един линк, който постнеш. Също така, като видиш какво пише в линка лесно може да го намериш с гугъл. Но както и да е, наистина е безмислено ние 2мата с тебе да спорим. Яж си каквото си искаш, мисли си каквото си искаш, пожелавам ти да си здрав въпреки всичко и успех! Приключвам да ти отговарям.
31
1
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 29Виж какво, не знам кой какъв философ е и честно не ме интересува.А истинските философи се интересуват само от истината и нищо друго.Честно казано, писнало ми е да слушам обяснения от любители на конспиративни теории.Вече знам че никой не е стъпвал на Луната, че има конспирация за световния ред и че Хитлер не е умрял в бункера си в Берлин а е живял в Южна Америка и даже има една сюрия деца. Но просто не ме вълнува.А да, и линка ти не работи.
30
0
 
2
 
! Отговори
зи преди 6 години
в китайските ресторанти проблема е друг ... ползването на твърде много MSG - monosodium glutamate, но очевидно не разбираш от темата въпреки че имаш мнение за всичко....
29
0
 
3
 
! Отговори
зебеди преди 6 години
Също така за Глифозата (главната съставка в Раундъп) официално (даже в уикипедия) се знае че е химично вещество, способно да предизвика сериозно увреждане на очите, и също че глифозатът е токсичен за водните организми...И даже си е написано -В хода на съдебното разследване се изяснява, че Monsanto, а също и сътрудничащия с нея чиновник от Американска агенция за опазване на околната среда са се старали да противодействат на изследванията за канцерогенност на съединенията. И че е фалшифицирано...