Разпад на ЕС, колапс в САЩ... Сценариите за бъдещето на света

Германският Бундесвер с апокалиптичен документ от 102 страници
13 ное 2017 07:07,
75
Разпад на ЕС, колапс в САЩ... Сценариите за бъдещето на света
Снимка: flckr

Германкото списание "Шпигел" (Der Spiegal) излезе със статия, озаглавена "Военните плановици смятат, че колапсът на ЕС е възможен". Тя започва с предупредително изявление: "Бундесверът смята, че краят на Запада в сегашната му форма може да дойде през следващите няколко десетилетия".

Още в началото "Шпигел" подчертава: "В документа от 102 страници Бундесверът за пръв път в своята история, показва как социалните тенденции и международните конфликти могат да повлияят на германската политика за сигурност през следващите десетилетия".

Като резултат от направения анализ от страна на учените от Службата по планирането на Бундесвера са показани шест възможни сценария, свързани с политическата сигурност на Германия.

В най-лошия от тях (шестия), наречен "ЕС в разпад и Германия в реактивен режим", се предполагат "множество от конфронтации". В тази проекция на бъдещето се приема, че международният ред в света се разрушава, вследствие на десетилетия от нестабилност, а системите от ценности по света се отдалечават една от друга и глобализацията свършва.

"Разширяването на ЕС е спряно, новите държави напускат общността. Европа е загубила своята глобална конкурентоспособност в много области", така описват стратезите на Бундесвера тази версия от европейското бъдеще.

Според този сценарий  ЕС се разпада, а някога водещата държава – САЩ – се движи към икономически упадък и напразно се опитва да се противопостави на разрушаването на сегашния световен ред.

В петия, по-малко ужасяващ сценарий (наречен "Запада срещу Изтока"), някои източноевропейски страни замразяват състоянието на европейската интеграция, докато в това време други се опитват да се сближат с Източния блок.

В тази версия на бъдещето двата противоположни блока, въпреки че търгуват помежду си, все пак ще се отдалечат един от друг политически и културно. Западът ще обединява САЩ и Европа, източният свят ще включва преди всичко Китай и Русия.

Конкурентната борба за ресурси ще нараства, но икономическите връзки на този етап все още ще възпрепятстват развитието на големи военни конфликти. В същото време "зависимостта от природните ресурси ще изтласква някои източноевропейски страни в прегръдките на Москва".

В четвъртия сценарий екстремизмът в Европа ще нараства, а някои партньори от ЕС "ще търсят специфичен подход към руския държавно-капиталистически модел, ако това е необходимо". В такъв свят с неразбираем световен ред, САЩ ще са необходими като възпираща сила и стабилизиращ фактор. Затъналият в глобализацията си Китай ще намалява тежестта си и ще става все по-малко стабилен, като ще компенсира това чрез агресивен външнополитически курс.

Русия, напротив, ще стабилизира вътрешната си политика поради високите цени на суровините и ще демонстрира готовността си към стълкновения във външната си политика. В ЕС е възможен "край на европейската илюзия", ще има признаци на отчуждение от САЩ, а обкръжение около Германия ще стане непредвидимо и ще поражда рискове в сферата на държавната й сигурност.

Както подчертава "Шпигел", "този официален държавен документ ясно описва възможния разпад на ЕС, с вероятно непредвидими за сигурността на Германия последици".

Но наред с това се предлагат три бъдещи сценарии, според които Бундесвера трябва да се ръководи при планирането на бюджетите си за следващите години. Германия прибягва към този метод на прогнозиране за първи път. Авторите на документа обаче подчертават, че не дават никакви прогнози – те само моделират развитието на събитията. В същото време, изследователите настояват на това, че всички сценарии са правдоподобни и могат са случат до 2040 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
5
 
! Отговори
Терористи на власт преди 6 години
В лични и други документи внедряват вс е по жестоки тежко терористични съоръжения които позволяват обемен контрол над власт подставени.За пример Вижте Бойко Борисов който се следи през лични документи с цел ликвидация на народа БЪлгарски..Снабдени с лични карти със СПИН/AIDS activators развиват специфични нелечими СПИН подобни увреждания.Вижте притежатели на розови лични карти
55
1
 
5
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 6 години
НАгли престъпници ползват власт подставени за все по жестоко вредни анти земни и античовешки мероприятия.Исключително жестоки вреди на земята нанасят с стотици милиони автомобили с режещи високовредни радиоактивни бели скенери маскирани като дневни фарове.Терористи на власт принудиха с полицейски рекет милиони водачи да увреждат тежко и завинаги земята с включени скенери и фарове денем и нощем.Чака се откат срещу вредителите
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шестият вариант е дълбоко логичен и оптимален
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И к'во ша праим при такъв сценарии? Нек'ва идея ;-).
52
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Разпада на цивилизацията вече е приключил. Защо? Германското списание Шпител ну е в състояние и да намекне че всичките Пари, Правителства и Армии в света са еврейски, както и само свидетелства че и медиите. Това е крайната степен на падението, от тук нататък и самите хазари не знаят какво да искат. Настава царството на смъртта.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречената "човешка история" ,многократно е доказвала,че човешките стада,НАЙ-УБЕДЕНО не са вярвали,че някакво голямо събитие(обикновено рушително).НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ,точно в навечерието на неговото "случване"!
50
3
 
19
 
! Отговори
Само СПОКО преди 6 години
Германия нищо не може да моделира и прогнозира, защото е същество с животинска сила и мозък на дете и има уникалната способност да губи войни. Според някои други прогнози Китай няма да остави тази работа така и всеки десети европеец ще е женен за китайка. А възпитаните от Китайската компартия девойки са възпитани, образовани и работливи. Дано това да се случи и за мене да има една такава жена! Ха,Ха!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOI ES S TIQ ARABI ENI JIV NI UMREL KAT PESENTA NA SLAVI A USA SA UMRELI SAMODET GO NE ZNAQT SCHTOTO SA GLAMAVI
48
3
 
23
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Какво толкова моделират и прогнозират. Ако не знаят историята, калкулаторите поне могат да смятат. арабските страни са увеличили 10 пъти населението си за 50 години! И населяват нови територии без да имат и намерение да си променят навиците. Размножават се даже в движение. И прогресията не е аритметична. проста сметка е след 50 години какво ще населява територията.
47
23
 
9
 
! Отговори
хх преди 6 години
ЕС е най-прекрасното място за живот, членството на България в ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало някога на България.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SAVETSKIAT SAYUZ EVROPEISKIAT SAYUZ IMAT EDNI I SHI SAZDATELI OT KLANA ROTSCHILD SLED KATO RUSKIAT ZAR NIKOLAI NE PRIEMA OFERTATA NA ROTSCHID ZA PALEN KONTROL NA RUSKATA BANKA V ZAMIANA NA OPROSHAVANE NA ZENNI KNIJA TE MU SPRETVAT OKTOMVRIISKA REVOLUZIA A GERMANIA SI E TIHNA MARIONETKA OT 150 godini TAKAVA E I USA I ZELIAT EU TIHNA MARIONETKA PARITE BANKITE SA V TIAH
45
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпад на ЕС, колапс в САЩ... Сценариите за бъдещето на света...........................Създаване на нов съветски съюз, възкресяване на Ленин и Брежнев, Москва-река и Нева стават водка:)))))))))))))))))
44
12
 
12
 
! Отговори
нормален преди 6 години
Мирише на рашка хибридка..........................................Интересно - откога Бундесвера са станали ***!?
43
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и в иркутск са разработили неколко варианта да преминат на настояшчая водка, но за сега са на бояршник ....
42
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тва е в необозримото бъдеще, а в насрояшчее, как говорит русские, предстои недопускане на россия и нейните спортисти на предстоящата зимна олимпиада в корея! това е главната новина в русския пичат сегодня!
41
9
 
18
 
! Отговори
лидер на доверие преди 6 години
бойко е толкова харизматичен! вижте колко успешно посредничи на международно ниво и как всички единодушно го харесват! той ще обедини света с чара си и навсякъде ще настане стабилност и вечен мир!
40
3
 
48
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
Каквото и да се случи с Европейския съюз за в бъдеще,сигурен съм че нашите крадливи управници ще останат в него докрай, за да могат да се възползуват до последно вличните им облагите от членството ни там и да продължават да пълнят офшорните си сметки с пари откраднати от Еврофондовете !
39
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
демократите да отидат да измият чиниите в кварталната кръчма на някое провинциално градче и да се връщат да пишат превъзбудено по форума!разбирам демократите, които окрадаха и сега имат. Грам не разбирам само тези дето скачаха с двата пръста, бачкат за 500-1000лв (я има, я няма след сметки) и продължават да настояват, че живеят добре, защото карат 23 годишно бмв. Слепите прогледнаха, само ТЪПИТЕ НЕАмин
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобалното затопляне отшумя ли?!
37
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Циники да ритне камбаната германия мен не *** храни така че.....плаши гаргите друг....