Вашингтон обръща палачинката, ще дружи с Европа

САЩ няма да се откажат и от ядрената сделка с Иран
5 дек 2017 17:30, Екип на Dnes.bg
46
Вашингтон обръща палачинката, ще дружи с Европа
Рекс Тилърсън и Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън заяви, че отношенията между САЩ и Европа се основават на общи ценности и ще продължат да се развиват.
 
Тилърсън, който е в Брюксел за министерската среща на НАТО, се видя и със свиканите извънредно външни министри на ЕС.
 
Преди заседанието той каза, че „САЩ са силно ангажирани с ЕС, че партньорството между двете страни е отдавнашно и ще бъде запазено такова“.
 
„Добрите отношения се нуждаят от много грижи и затова контактите между нас ще продължат на всички нива“, заяви американският гост.
 
Декларацията идва на фона на очаквания, че връзките между двете страни на Атлантика ще бъдат разхлабени след избирането на Доналд Тръмп за американски президент и особено след изявленията му за напускане на Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран.
 
Европейският външен министър Федерика Могерини, която първа се видя с американския гост, изрази радост, че ЕС и САЩ ще възстановят близкото си сътрудничество по международни въпроси. Сферите, в които Вашингтон и Брюксел искат да работят заедно, са преговорите между Израел и Ливан и статутът на Йерусалим, уреждането на положението в Сирия, политиката към Иран и Северна Корея.
 
Тилърсън обеща, че САЩ няма да денонсират ядрената сделка с Иран, както обяви Тръмп и ще приеме предложения от Европа подход, останалите въпроси да се обсъждат, без да я засягат. Американският държавен секретар заяви, че Вашингтон ще се придържа изцяло към международното споразумение за ядрената програма на Иран и че ще търси европейско сътрудничество за решаване на проблемите с износа на иранско оръжие за Сирия, подкрепата на Техеран за терористични групи, както и за използването на Йемен като полигон за изстрелването на ирански балистични ракети.
 
Държавният секретар заяви, че „икономическият натиск срещу Северна Корея ще продължи, докато властите не променят политиката“ и благодари на ЕС за подкрепата по въпроса.
 
ЕС и САЩ изразиха задоволство от подновяването на политическите преговори за уреждане на следвоенна Сирия в Женева, които прекъснаха в началото на лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари