Вашингтон обръща палачинката, ще дружи с Европа

САЩ няма да се откажат и от ядрената сделка с Иран
5 дек 2017 17:30, Екип на Dnes.bg
46
Вашингтон обръща палачинката, ще дружи с Европа
Рекс Тилърсън и Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън заяви, че отношенията между САЩ и Европа се основават на общи ценности и ще продължат да се развиват.
 
Тилърсън, който е в Брюксел за министерската среща на НАТО, се видя и със свиканите извънредно външни министри на ЕС.
 
Преди заседанието той каза, че „САЩ са силно ангажирани с ЕС, че партньорството между двете страни е отдавнашно и ще бъде запазено такова“.
 
„Добрите отношения се нуждаят от много грижи и затова контактите между нас ще продължат на всички нива“, заяви американският гост.
 
Декларацията идва на фона на очаквания, че връзките между двете страни на Атлантика ще бъдат разхлабени след избирането на Доналд Тръмп за американски президент и особено след изявленията му за напускане на Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран.
 
Европейският външен министър Федерика Могерини, която първа се видя с американския гост, изрази радост, че ЕС и САЩ ще възстановят близкото си сътрудничество по международни въпроси. Сферите, в които Вашингтон и Брюксел искат да работят заедно, са преговорите между Израел и Ливан и статутът на Йерусалим, уреждането на положението в Сирия, политиката към Иран и Северна Корея.
 
Тилърсън обеща, че САЩ няма да денонсират ядрената сделка с Иран, както обяви Тръмп и ще приеме предложения от Европа подход, останалите въпроси да се обсъждат, без да я засягат. Американският държавен секретар заяви, че Вашингтон ще се придържа изцяло към международното споразумение за ядрената програма на Иран и че ще търси европейско сътрудничество за решаване на проблемите с износа на иранско оръжие за Сирия, подкрепата на Техеран за терористични групи, както и за използването на Йемен като полигон за изстрелването на ирански балистични ракети.
 
Държавният секретар заяви, че „икономическият натиск срещу Северна Корея ще продължи, докато властите не променят политиката“ и благодари на ЕС за подкрепата по въпроса.
 
ЕС и САЩ изразиха задоволство от подновяването на политическите преговори за уреждане на следвоенна Сирия в Женева, които прекъснаха в началото на лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
на ес не му трябват никакви врьзки сьс сащ само неприятности ще имаме сега сезапочва с ерусалим утре сьс сев корея иран всеки ден ядове и всичко това зарадипечалбата от орьжието
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре.Трябва Президентът и Премиера да поискат от НАТО система ПРО.Така ще имаме по голяма сигурност.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако господин г-н Pотшилд каза така, трябва да е!
17
3
 
5
 
! Отговори
ХИЛЯДОЛЕТЕН СОКОЛ преди 6 години
18 Те винаги са били приятели и на два пъти през ПСВ и през ВСВ и след това а спасявли Европа
16
3
 
6
 
! Отговори
ужас преди 6 години
от това му беше много страх . сега ще ни станат приятели след две години ще станат миротворци след като измислят от кого да ни пазят после ще ни бомбардират и после ще ни пращат хуманитарни помощи ужас нема ли кой да ги занули тия кравари бе
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СAЩ нямaт приятели и съюзници,a сaмо слуги и вaсaли!СAЩ СA ТВОРЕНИЕ НA СAТAНAТA!
14
9
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
15 Защо сте толкова прости ти и останалите като теб . Знаете ли колко сте прости , толкова колкото не съм си и представял че може да бъде един човек, впрочем да ви наричам хора е кощунство, та във вас няма нищо човешко
13
15
 
5
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
А някой очаквал ли е нещо друго . Та Америка е дете на Европа и винаги ще бъде с Европа . Америка е Европа , само че на друг континент
12
8
 
3
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 6 години
Нямало било общо между НРБ и РБ - дрън-дрън.Общото е, че и с9ега и тогава ни управлява комунист
11
4
 
19
 
! Отговори
патил преди 6 години
"По-лошо от война с англосаксонците е само "приятелството" с тях" - Бисмарк.Ние, българите, знаем това най-добре - от бомбардировките им през ВСВ се възстановихме бързо, но днес, след 28г. "партньорство" сме на път да изчезнем като народ и държава.
10
6
 
4
 
! Отговори
късно е либе за.. преди 6 години
хамериканците се уплашиха разбирайки , че локомотива на ес -германия не смята русия за проблем *** вижда америка като опасност . явно се уплашиха да не се получи обединение между ес и русия ...есдтествено след като русия се промени и заприлича на нормална европейска държава. ще трябва да мине време но обединението на континента е единственият ни шанс. ес +русия +украйна прави над 600 млн пазар като има технологии и суровини
9
6
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 3 Кьорав си затова не виждаш промени.Между НРБ и РБ няма нищо общо.Затова комунистите са обхванати от бяс.
8
19
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Поредния шут в дирника на азиатското джудже! Язък за хибридните новини.
7
16
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
На Путинвров, Тръмпелсън и роми, вяра НИКОГА!
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обединеното кралство излиза и някой трябва да сее раздори в ЕС, колкото и зле да е управлението, може и по-зле.
5
17
 
5
 
! Отговори
русский алкоголик преди 6 години
Вашингтон обръща палачинката, ще дружи с Европа.....................................................Ето палачинку очень горчивая для товариш Путина !
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ ще се борят срещу "иранско оръжие за Сирия"?! Все едно Хитлер да се бори за права на малцинствата.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това нас какво на топли дали американски инвестиции има у нас или германски аз не виждам подобрение у нас пък ако някой вижда да иде да се прегледа на очен лекар
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОЦИАЛИЗМА - ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ НА ДЖИХАДИЗМА И ЦИОНИЗМА.
1
20
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ТОВА Е ЛОША НОВИНА ЗА МОСКВА !