Тръмп "подпали" света с решението за Ерусалим

Протести в палестинските територии, а и по света
Обновена: 7 дек 2017 19:44 | 7 дек 2017 19:38, Петя Славова
52

Снимка: БТА

Продължават реакциите на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там американското посолство, което сега е в Тел Авив.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че това решение няма да помогне за разрешаването на близкоизточните въпроси. Той допълни, че светът би искал да чуе от Тръмп някакви сериозни изявления за разрешаването на близкоизточните проблеми.

Още по темата

Руското министерство на външните работи каза, че намерението на Вашингтон да премести американското посолство застрашава процеса на уреждане на израелско-палестинския-конфликт и може да окаже негативно влияние на ситуацията в близкоизточния регион, предадоха световните агенции. Русия изразява силно безпокойство от това намерение и призовава всички засегнати страни да се въздържат от действия, които може да имат опасни и неконтролируеми последици, се допълва в изявление на външното ведомство. В него се посочва, че Русия смята за важно да се осигури безпрепятствения достъп на поклонници до Светите места в Ерусалим.

Русия ще разкритикува решението на Тръмп относно Ерусалим на заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, като се позова на неназован източник от руското външно министерство. Говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, пък каза, че Владимир Путин ще обсъди по-късно днес по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган американското решение.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини отново изрази безпокойство от решението на Тръмп и каза, че то "може да ни върне в още по-мрачни времена", предаде Франс прес. На пресконференция тя припомни, че контекстът, в който Тръмп обяви решението си е много крехък и призова всички засегнати страни към мъдрост и деескалация на напрежението. Могерини каза, цитирана от Ройтерс, че Ерусалим трябва да бъде столица едновременно на Израел и на бъдещата палестинска държава. Тя подчерта, че това е ясната и единна позиция на ЕС. "Ние вярваме, че единственото реалистично решение на конфликта между Израел и Палестина е това, което се основава на две държави и с Ерусалим като столица на двете", заяви Могерини.

Иракското министерство на външните работи повика американския посланик в Багдад, за да му предаде протестна нота относно решението на президента на САЩ за Ерусалим, предадоха Ройтерс и ДПА.
В протестната нова се казва, че Багдад отхвърля решението на Тръмп и се предупреждава, че то ще има сериозни последици.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани каза, че правителството му е силно обезпокоено от решението на Тръмп, което по думите му "накърнява чувствата на целия ислямски свят", предаде Асошиейтед прес.

В изявление на талибаните се казва, че с решението на Тръмп Америка "показва своето лице на колониалист и обявява своята враждебност спрямо исляма, както и своята подкрепа за политиката на окупация и на колонизация на мюсюлманските земи", предаде АП.

Иракският аятолах Али Систани, духовен лидер на шиитите в Ирак смята, че решението на Тръмп накърнява чувствата на милиони мюсюлмани, но допълва, че то по никакъв начин няма да промени действителността. Ерусалим ще остане окупирана земя, която трябва да се върне под суверенитета на палестинския народ, независимо колко време ще е необходимо за това, смята Али Систани, предаде ТАСС.

Един от най-авторитетните лидери на иракските шиити, Муктада Садр, пък призова мюсюлманските страни временно да закрият посолствата на САЩ на своя територия.

Парламентарната група на ливанското движение Хизбула определи американското признаване на Ерусалим за столица на Израел като безпрецедентна агресия срещу Палестина и каза, че съпротивата е единственият начин за възстановяване на изгубените права, предаде Ройтерс. В изявлението решението на Тръмп е определено като най-опасното, взимано от американска администрация, и се предупреждава, че то заплашва международната сигурност.

Стотици ислямисти се събраха в големите градове на Пакистан, за да осъдят решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде БТА. Протести имаше в Исламабад, Карачи и Пешавар. Те протекоха мирно.

Протести имаше и на редица места в палестинските територии - ивицата Газа и Западния бряг, предаде още АП.
В Газа демонстрантите изгориха плакати с лика на Тръмп и на израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и израелски и американски знамена. На Западния бряг протестиращи подпалиха автомобилни гуми и замерваха с камъни израелските сили за борба с размириците.

Протести имаше във Витлеем, където военни използваха водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите. В Рамала, където е палестинското правителство, демонстранти също подпалиха автомобилни гуми и над града се издигна черен дим. Протести имаше и в столицата на Тунис.

Неколкостотин души протестираха в йорданската столица Аман срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес.

Демонстрантите изгориха националния флаг на САЩ и снимка на Тръмп близо до сградата на американското посолство. Те скандираха, че не искат да има американско посолство на йорданска земя, както и "Смърт за Израел".

Протести са насрочени и за утре след петъчната молитва.Митинги срещу решението на Тръмп имаше и в Тунис, в едноименната столица и в Сфакс, втория по големина град в страната.

В Тунис демонстрантите се опитаха да стигнат до американското посолство, но полицията ги спря.
Туниският парламент прие декларация, в която призовава "арабските и мюсюлманските власти да поемат историческата си отговорност, така че американското решение да не бъде приложено".

За утре е предвиден и национален протест в Тунис.Демонстрации имаше днес на други места в мюсюлманския свят, сред които Пакистан и Турция. В протестите, прераснали в сблъсъци в палестинските територии, бяха ранени 108 души, съобщи ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: САЩерусалимИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепям братята евреи,време беше това,което лорд Балфорд подписа да бъде материализирано и Зион да придобие правото да се нарече официално столица на еврейската държава. Шабат Шалом на всички братя и припомням на другите си братя християните.Йерусалим е основата на християнството.Там е роден Йешуа.Моите братя водят война ежедневно с терористи и ето днес има двама убити израелски войника.Какъв ви е проблема на вас .В България си живеете тихо и на спокойствие.А ако Ердоган реши да дойде в София?
41
3
 
10
 
! Отговори
Западна цивилизация преди 6 години
Много ми е интересно всичките тея от вас, които обиждат или, още по-зле, се подиграват на Тръмп, какъв ви е проблемът? Да не би да предпочитате Йерусалим да е във владението на мюсюлманите? Точно тези хора, които искат джихад, да убиват "неверниците" и вярват, че жените нямат абсолютно никакви права. Това ли искате? Не ви ли е неудобно като гледате как брадати араби се молят на две улици от Божи Гроб? Всъщност, не изпитвате ли ГНЯВ при такива сцени? Тръмп направи правилното нещо
40
3
 
4
 
! Отговори
Dostoevski преди 6 години
Trimp ima unikalen plan . Sega 6te napilni pak Europa s emigranti. O4akvaite Do nqkolko meseca novi nqkolko miliona da pliznat v Evropa.Unikalno EU se razpada à vie vse o6te nedoumqvate kolko e takti4en Trimp. Pak 6te prodavat svoeto orajie . Pozdravqvam go
39
6
 
10
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Направо не е истина какви психопати управляват този свят! Плашещо е! Колко кръв се проля, колко много ужас и жестокости се свършиха само последните няколко години и някакъв луд решава да нажежи още обстановката!
38
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
За Стамболов училият в Одеса, бягал като преоблечена жена, работил за рубли като преводач,грабил и присвоил цяла североизточна България, избивал достойни българи и спял с жените им, човека арестувал Кап.Петко вийвода за да го предаде на турците , убиеца на приятеля на Левски утрепан кат куче от македонските комити ли??за овчаря научил буквите друг път")))
37
8
 
10
 
! Отговори
Землянин преди 6 години
Господ да го ...."поживи"тоз хамерикански орел,пардон - лешояд.Докато не подпали света няма да мир яса.
36
11
 
6
 
! Отговори
Трак до Българин преди 6 години
А какво ще кажеш за изказването на Путин , че Исляма е по близък до православието от колкото католицизма.Кажи
35
2
 
9
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Четете бе хора , стига наизуст.Нищо не съм писал за Гор Видал , но кой ли чете.Сега остава да кажете , че Стамболов е евреин и америка му е дърпала конците с помоща на Захари Стоянов.
34
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
След подаръка на свободните френски зидари озаглавен за простолюдието "статуя на свободата" на своите братя американски свободни зидари масонските символи изцяло навлизат и изместват християнската религия. До скоро само един католик беше допуснат за президент и беше отстранен чрез показен разстрел ,Кенеди..
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЪМП НЕ Е НИКАКЪВ ХРИСТИЯНИН!!!ЕДИН ХРИСТИЯНИН НИКОГА НЕ БИ ОДОБРИЛ БОЖИ ГРОБ ДА Е СТОЛИЦА НА РЕЛИГИЯТА ЮДА ПРЕДАЛ ХРИСТОС
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само САщ могат да обявят Йерусалим за столица на Израел и Тръмп го стори.
31
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
По добре си гледайте работата за която ви плащат в момента!!!!и не се опитвайте да мислите че може да им континент с най голяма военна продукция в света и да не мисли постоянно за войни..и..
30
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Американците се включват в първата Световна война заради това, че имат да получават много пари от Франция и Великобритания заради военните си доставки. Просто са си направили сметката, че ако те загубят войната, САЩ могат и да не си получат парите.Дотогава САЩ са се придържали към изолационизма, формулиран от първия им президент Вашингтон: "Ние трябва да търгуваме с всекиго и да не влизаме в съюз с никого, и да се стремим да извличаме максимална печалба от техните (на европейците) безумия".
29
1
 
7
 
! Отговори
До трака преди 6 години
Ха ха ха , абе Гор Видал е не само най добрият амврикански класик но и летец герой от втората световна бе, ойй ще ме уморите от смяхх. Абе четете бе....очевидци"))))
28
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
САЩ с тези две войни постигат целта си , отслабване на Англия и разбиване на статуковото в европа ..а малограмоста там е удивителна ,както казваше Гор Видал, срам ме е от моите съграждани 70% не са в състояние да намерят града я кийто живеят на карта..Но, ако някой от читящите не знае кой е той Видал по добре да спре с диалога")))
27
1
 
2
 
! Отговори
Трак до Българин преди 6 години
Аз вярвам повече на очевидци
26
5
 
5
 
! Отговори
Трак преди 6 години
САЩ по време на първата световна е много по бедна от Европа , а за влияние да не говорим.За мен Великобритания и САЩ не са една държава.Аз вярвам на Кърт Вонегът за това какви са американците.
25
3
 
9
 
! Отговори
Трак до Българин преди 6 години
Не ми се вярва да пише такива неща в учебниците по история в САЩ.В немските учебници по история пише , че българите са по стар народ от гърците в Европа.За САЩ не знам.
24
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Много точно го беше описал Фредерик Форсайт..но кой ти чете..
23
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Първо виж как по един и същ начи подредиха картите в първата и втората световна..как продаваха стомана за проиводството на танкове и тежка техника..даже и филнът на чаплин спряха докато дойде нуцният момент..това че някой е чел нещо посредствено като история не значи че е чел такава..сега в американската история се учи че втората световна е водена в Тихият Океан")))и едно изречение се споненава че и на северна еропа имало военна съпротива")) тия простотии лично аз ги четох ..и бя смаян.