Тръмп затяга контрола, семейните визи с рекордно ниско ниво

Все по-малко се издават така наречените семейни визи
5 яну 2018 09:40,
30
Тръмп затяга контрола, семейните визи с рекордно ниско ниво
Снимка: архив, Reuters

Броят на мигрантите, одобрени за така наречените семейни визи в САЩ, е намалял до най-ниското ниво за повече от десетилетие, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на преглед, който е направила тя на данни на Службата за гражданство и имиграция на САЩ.

Още по темата

Ройтерс припомня, че президентът на САЩ Доналд Тръмп засили в последно време призивите към американския Конгрес да вземе мерки, които да спрат законните имигранти от спонсориране на членове от така нареченото разширено семейство, които искат да се преместят в САЩ. Тръмп смята, че така наречената верижна миграция представлява заплаха за националната сигурност.

Според него този тип миграция позволява на един имигрант да доведе в САЩ десетки все по-отдалечни роднини и че при тази верижна имиграция няма действителни критерии за подбор. Тръмп неотдавна заяви, че бангладешецът, който постави самоделно взривно устройство в транспортен хъб в Ню Йорк през декември е първи пример за опасностите, които крие тази система.

Защитници на имиграцията оспорват твърденията на Тръмп и припомнят, че никой не се класира автоматично за виза само защото има роднина в САЩ. Всички имигранти преминават през проверки и може да мине дълъг период от време, преди те да получат зелена светлина, допълват те.

Засиленото внимание върху така наречената верижната миграция е придружено в САЩ от цялостно забавяне в издаването на визи от семеен тип, извести като визи I-130, показва анализът на Ройтерс. Броят на одобрените за издаване визи от този тип е спаднал с почти една четвърт през първите 9 месеца на 2017 г. до около 406 000 сравнено със същия период на 2016 г., когато одобренията бяха над 530 000, въпреки че през двата периода е имало сходен брой на подадени молби, показва анализът на Ройтерс на данните на Службата за гражданство и имиграция на САЩ.

Когато се погледнат само визите от семеен тип, одобрени за близки, които не са преки членове на семейството, този спад е със 70 процента за същия период от време и от над 108 000 през първите 9 месеца на 2016 г. е спаднал до 32 500 през първите 9 месеца на 2017 г.

Като цяло през фискалната 2017 г. броят на одобрените семейни визи за членове на разширеното семейство е най-нисък от 2000 г. насам, показва анализът на Ройтерс.

Службата за гражданство и имиграция на САЩ припомня, че по принцип визите за тази категория са ограничени и че е нормално всяка година да има вариации в броя на визите, които се издават.

Ли Франсис Сисна, новият директор на Службата за гражданство и имиграция на САЩ, казва, че няма планове за ограничаване на визите за преките членове на семейството и посочва, че одобрението на молбите за визи и за гражданство като цяло си остава високо в САЩ. Сисна допълва, че неговата агенция проучва внимателно всички визови категории, за да пресече измамите. Това води и до по-дълго време за обработка на молбите. Така например от кандидатстващите за временните работни визи от типа H-1B за висококвалифицирани работници се изисква предоставянето на повече данни, което забавя цялата програма.

Службата за гражданство и имиграция на САЩ въвежда и нови изисквания за интервюто за американски граждани, които искат да доведат в страната годениците си. През първите 9 месеца на 2017 г. броят на одобрените визи за годеници е спаднал с 35 процента в сравнение със същия период на предишната година, показва прегледът на данните, извършен от Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
3
 
! Отговори
USA преди 6 години
САЩ са велики, стандарта им на живот е 10-15 пъти по-висок от руския. Кое не е ясно? God bless the USA!
22
3
 
3
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Чета тук как всеки драпал със зъби и нокти да живее в сащ и защо било така! Аз искам да питам: ако печатницата там спре да печата, дали всеки още ще драпа със зъби и нокти да живее там!? Според брояча на дълга там, той в момента е 20 трилиона и 600 милиарда $ и естествено ежесекундно расте, а не намалява, и пак според брояча - на всеки жител там - от бебето до стареца с единият крак в гроба се падат по 63 000 $ от този дълг за плащане, а на всеки данъкоплатец се падат за плащане по 170 000 $!
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25, никой не ти вярва
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно мога да кажа. САЩ са велика страна!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AZ SI HODYA REDOVNO V RUSIA--I PECELYA DVOINO POVECE OT EDIN ,KOITO HODI VAV FASHT.
18
6
 
3
 
! Отговори
ихуахо преди 6 години
До Един българинСмятай какви хора познаваш значи и колко са им възможностите.Аз също съм бил много време в САЩ и да ти кажа от мойто обкръжение,нямаше нито един мияч.А дори и така да е ,ти въобще наясно ли си ,че като мияч на чинии в САЩ ще печелиш 3 пъти повече от колкото ако работиш нещо друго в някоя бананова република като Русия например ? Така че , с тоя коментар на интересен ли се опита да се направиш ? Разбери ,че стандарта на живота в САЩ ,няма нищо общо с този в останалия свят
17
7
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 18Ми аз от всички българи които познавам в САЩ, нито един не е мияч. Странно, що така?Ти кои познаваш? Как се казват?
16
3
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 20Не бе, най-малко българи пускат в Северна Корея. Щото няма желаещи да ходят там, не заради друго.
15
5
 
8
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
Като чета "компетентните " коментари за САЩ,имам чувството , че всички сте ми съседи.Това правили българите в САЩ, това работели. Звучи ми като приказката:"Карам си аз Ферарито ,и по едно време будилника звъни "
14
2
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
кефя се ба чичко Тръмп. Световната либиирастия му се смя, подиграва, изкарва го луд... А този оранжев човечец ттихичко, стъпка по стъпка изпълнява всчико което им обеща. *** не можело да бидело забранено на цели 5 държави да посещават САЩ, па даже либералните щати съдеха собственото си правителство...Не можело така. Ми... Явно може хаха аха ахаха. И то не 5, а 6. Мисля че света се пробужда към консервативните хр. ценности, вижда либерастите и мюсюлите че са заплага и това истински ме радва.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Визите за българи със САЩ отпаднаха ли вече, какво става, нали сме членове на ЕС, а ЕС има безвизов режим със САЩ?
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп затяга контрола, а нашио Ген'президент яко разпуска - тук селфи, там селфи......апропо: От кое фърчило му е последното ?
11
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Анонимен 14Да бе. Имам колеги в щатите дето изкарват доста пари. Интересно защо хората не бягат към Русия а все на запад гледат.
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Узбекистанците и таджикистанците гастрабайтери в Русия живеят много по-добре от нашите мизеpстващи миячи в САЩ.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още нещо за тия довляци, които непрекъснато питат защо живея в САЩ, а не в Русия? ТРЯБВА ДА ПИТАТЕ ЗАЩО НЕ ЖИВЕЯ В РъБъ??? Жалки политагитаторчета на новия режим.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо всички драпат със зъби и нокти да отидат в САЩ, а никой, дори *** не иска да се засели във ВЕЛИКИЯТ СССР? Потомствата на всички партийни величия и от Русия и от България вече отдавна си живуркат в страните на омразният капитализъм и то с парите на СТРОИТЕЛИТЕ НА ЖИВОТА НОВ.
7
3
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Да имах възможност щях да живея в Русия, не в САЩ.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На дядо му отказаха виза да види сина си, внука си и правнучката си. Това стана по времето на Обама. Стената с Мексико е почната още преди 10 години. Не виждам никаква разлика в САЩ след Тръмп, единствено че вече президентът ръси бисери и е антипатичен, но това е разлика само в шоу програмата.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ СЪМ РУСОФИЛ И ЧЕРВЕН И ЖИВЕЯ В САЩ ОТ МНОГО ВРЕМЕ. НИЕ РУСОФИЛИТЕ ОТДАВНА СЕ ИЗНЕСОХМЕ. НЕ НИ СЕ СКАЧА ЗА ЗАГРЯВАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА. А ДО СТРАНДЖАТА, КУСНИ МАЛКО ДОВЛЯК И ЗА МЕНЕ,
4
9
 
6
 
! Отговори
ggg преди 6 години
До Анонимен 1Защото всеки се интеерсува от САЩ и все напира да ходи там. Никой не е тръгнал да гони по-добър живот в РАССИИЯЯ.. сега стана ли ти ясно?