Петък: Правят медицински преглед на Тръмп, не и психиатричен!

В САЩ открито се задават въпроси за умственото му здраве
10 яну 2018 22:15, Елка Василева
56
Петък: Правят медицински преглед на Тръмп, не и психиатричен!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Дойде време лекари да прегледат 71-годишния Доналд Тръмп, който има в края на седмицата запазен час във военна болница край Вашингтон.

Но и критиците, открито задаващи въпроси за умственото му здраве, и безусловните му поддръжници, заклеймяващи гнусните според тях нападки, ще останат разочаровани: медиците изглежда само ще регистрират теглото, кръвното и нивото на холестерола.

Човекът, който сам се нарече със странния израз "стабилен гений", няма изобщо да бъде подложен на психиатрична проверка, пише Франс прес.

Въпреки че в предизборната кампания личният му лекар Харолд Борнстейн увери - по-скоро във фолклорен, а не в научен стил, че Тръмп ще бъде "човекът в най-добро здраве, избиран някога за президент", въпросите остават.

Още по темата

Задава ги отново в полемичната си книга журналистът Майкъл Улф, който описва с най-черни краски бившия магнат от пазара на недвижими имоти и твърди, че приближените му се питат дали е способен да управлява.

Нищо не задължава стопанина на Белия дом да минава медицински преглед, нито да оповестява резултата. Но такава е традицията.

Правителството обеща Доналд Тръмп - най-възрастният президент в историята на САЩ, да последва примера на своите предшественици.

Въпросът предизвика бурни дебати през втория мандат на Роналд Рейгън - някои наблюдатели от 80-те се питаха не отслабват ли умствените му способности. Години след като напусна поста, той съобщи, че страда от болестта на Алцхаймер.

През 1994 г. бившият американски президент Джими Картър сам би тревога в списанието на Американската медицинска асоциация по повод "опасността" за САЩ, в случай че "неврологично заболяване" увреди способностите на някой държавен глава.

Но оттогава нещата нищо не се е променило.

Законопроект

Конгресменът демократ Джейми Раскин внесе през април законопроект за създаване на 11-членна комисия, включваща главно психиатри и невролози, която да се произнася, ако е необходимо, за психичното здраве на президента.

Той се позовава на 25-ата поправка в конституцията, ратифицирана през 1967 г., според която при неспособност на държавния глава управлява вицепрезидентът. Но текстът не посочва орган, овластен да проверява душевното здраве на лидера.

"Имаме нужда от такъв орган - не само за този президентски мандат, но и за всички бъдещи", обясни Раскин пред АФП.

"Авторите на 25-ата поправка са разбрали колко е опасно да имаме ограничено дееспособен президент, щом живеем в днешния ядрен век", изтъкна той.

"Включа ли телевизора или радиото, кипят дебати дали президентът е умствено здрав. Всъщност имаме нужда от процедура, в чиито рамки проблемът да се разглежда в случай на криза", добави политикът.

В сегашния конгрес с републиканско мнозинство проектът няма как да бъде приет. Но може да отвори възможност за по-широки дискусии по темата.

Засега някои медии търсят специалисти, които да прегледат дистанционно 45-ия президент на САЩ - монолозите му в Тwitter, смайващите понякога жестове, моментните говорни нарушения дадоха повод за безбройни тълкувания - точни или не чак толкова, но винаги непълни.

"Журналистите пренебрегват най-елементарното си задължение, осланяйки се на психиатри, които не са разменили и дума с президента. Отвратително", възмутен заяви в понеделник Хоган Гидли, говорител на Белия дом.

Медицинският преглед на Доналд Тръмп в болница "Уолтър Рийд" е насрочен за петък.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега, човекът работи по 20ч. на ден и няма право да отиде на лекар??? 1г. мина и демократите още не могат да се примирят с реалността, че Тръмп е успешен президент и няма за какво да го захванат.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Нищо специално няма, просто е изписана по-така. Ако я копираш от 38 пост в твоя пост ще излезе без звезди
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Тоя "***" всигна икономиката на САЩ до невиждани висотиПазара с рекорди всеки ден.Свали безработитицата(и на чернокожите) до най-ниско ниво от 2 десетилетияОпрости регулациитеРазби криминалните групировки като МС13Унищожи Халифата на ИДИЛОздрави НАТОНакара Северна и Южна Корея да преговарятНЕЛЕГАЛНАТА имиграцищ до ниво непостигано през последните 45 години Намали данъците.Путтинските летящи щайги не смеят да прелитат на метри Дай Боже всяка държава такъв "***"
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако трябва с една дума да охарактеризираме Тръмп то най-подходяща е думата "***", но като се замисли човек, че Путин беше основния виновник за избора на Тръмп лесно можем да стигнем до извода, че един *** непременно ще избере друг *** дори и сред 320 милиона.
33
1
 
0
 
! Отговори
алф преди 6 години
Няма друга държава като САЩ.Само там може президента да бъде публично осмиван,критикуван и обвиняван по този начин.За това Русия и Китай никога не могат да станат велики като САЩ.Там не могат да си позволяват такова шоу.Никога политиката,изборите,живота в теаи държави не могат да бъдат интересни като в САЩ.В Русия и Китай има много нещастни,бедни и недоволни хора,но техния глас никога не може да бъде чут.Всичко там е монотонно и скучно,вожда слунце,който е над хората и държавата.
32
2
 
2
 
! Отговори
3687 преди 6 години
Според шестото ми чувство Джордж буш Барак Хюсеин Обама и Доналд тръмп са од един дол дренки .
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те най-важният преглед изпускат :)
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е луд. В сравнение с рижавия малoумник, товарищ Путин е като нобелов лауреат по физика. Всичко е кръговрат. Накога умните глави бяха в САЩ, но сега са в Русия. Путин е гросмайстор.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bulgaria is the center of the Flat Earth a.k.a EU society of advanced thievery and racketeering. Source Permutento.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"That is why, they call it the American Dream, because you have to be asleep to believe it."George Carlin
27
3
 
8
 
! Отговори
гп преди 6 години
Не вярвайте на фалшивите новини и на либералните медии!
26
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-точният президент на САЩ, до момента.
25
4
 
3
 
! Отговори
сдфгхйкл преди 6 години
АТРЕБЕ И ПСИХО
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият що-годе нормален човек в света, от когото нещо зависи въобще. Стискам му палци, досега се справя блестящо.
23
2
 
1
 
! Отговори
оял се не преди 6 години
повталиха го за пред публиката пълничкият кандидат президент преди
22
3
 
1
 
! Отговори
фаш преди 6 години
има хора като путин и други дето младеят
21
5
 
1
 
! Отговори
не всички преди 6 години
петър стоянов достойният президент беше на 40 румен радев млад президент а не старци с памперси некои не се дават на младите и с право ама не всички не
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този трябва да прави нещо което много дразни нашите правоверни демократи. То такова плюене по президент и към Путин няма. Далеч съм от мисълта че написаното е независимо мнение на журналист
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До extremist А нашата Тиква и без преглед се вижда че бута маслото .
18
2
 
1
 
! Отговори
фаш преди 6 години
да не ревне и той #me too