Лекар: Тръмп е здрав и ще остане здрав до края на мандата си!

Американският лидер нямал нарушени функции на мозъка
17 яну 2018 10:00, Елка Василева
31
Лекар: Тръмп е здрав и ще остане здрав до края на мандата си!
Рони Джаксън. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е в отлично здраве, без никакви признаци на когнитивни нарушения и се очаква да остане здрав до края на мандата си, а и на втория, ако бъде преизбран през 2020 г. Това заяви снощи след близо четиричасов профилактичен медицински преглед в петък лекарят на Белия дом Рони Джаксън, предаде Франс прес.

"Няма абсолютно никакви признаци за някакъв когнитивен проблем", каза д-р Джаксън в дълъг разговор с журналисти за здравословното състояние на 71-годишния президент.

Когнитивните смущения представляват разстройства, засягащи паметта, способността за обучение, възприятието, способността за решаване на проблеми.

По думите на Джаксън, който осъди "психиатрията на таблоидите", президентът е поискал когнитивен тест, за да разсее спекулациите за душевното му здраве. Извършените изследвания биха открили симптоми, издаващи болестта на Алцхаймер или други заболявания, отбеляза медикът.

Лекарят похвали "изключително добрите гени" на президента и неговата голяма енергичност и издръжливост, като подчерта, че Тръмп спи по 4-5 часа на денонощие.

Още по темата

Според Джаксън Тръмп е получил максималните 30 точки на масово прилагания по света тест за проверка на паметта и вниманието Montreal cognitive assessment. От 26 точки нагоре вече няма основания за тревога, посочва АФП.

Резултатът и всекидневните наблюдения на лекаря по думите му дават основания за извода, че американският лидер няма нарушени функции на мозъка и "мисли ясно", отбелязва ТАСС, като се позовава на телевизиите Ен Би Си и Си Ен Ен.

Агенциите описват и част от задачите в теста с продължителност десет минути, на който е бил подложен Тръмп. Трябвало например да нарисува часовник, показващ точния час, да разпознае камила, лъв и носорог, изобразени на рисунка, да открие общи черти между влак и велосипед, да подбере за минута няколко думи, започващи с една и съща буква. Също и да брои на глас в обратен ред от 100 до 1, като изважда всеки път по 7 от поредното число.

Това е бил първият медицински преглед за Тръмп в качеството му на 45-и президент на САЩ. Лекарят му изтъкна, че не знае друг някой действащ американски лидер да е минавал подобна проверка на мозъчните функции.

"Общо взето, цялостното състояние на президента е отлично", заяви Джаксън, цитиран от осведомителните агенции. Нормалната сърдечна дейност на Тръмп и доброто му здраве се дължат на въздържанието от алкохол и тютюн през целия живот, каза той.

При все това за президента, който тежи 108 кг при ръст от 190 см, би било полезно да мине на диета с по-малко мазнини и да прави физически упражнения. Лекарят съобщи, че Тръмп би желал да свали тази година между 4 и 7 кг и обеща да отдели специално внимание на хранителния му режим.

"Ще поработим върху това, ще напреднем, не съм разтревожен", каза той.

Лекарят на Белия дом ловко избегна журналистическите въпроси от не твърде медицинско естество, допълва АФП. Според агенцията Джаксън не е отговорил например дали Тръмп, известен любител на телевизията, не прекарва твърде много часове пред екрана. Той отговорил с "не" на въпроса дали е преброил колко време прекарва президентът по терените за голф. И след въпрос за очакваната продължителност на живота му отбелязал с усмивка, че Тръмп "вероятно няма да живее до 200 години..."

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак глупости и да се прикрива истината.Лекар - човек който следи здравословното състояние само на човешкия огранизъмПсихолог и психичен аналитик - хора занимаващи се с мисленето на хората и тяхното отклонение от реалносттаТРЪМП и тука които пишат за него сериозно избягвате вторите. ЗАЩО ЛИ?Истината боли много и ще ви призими на земята на колене. Не витайте с него там където нямате право!
8
4
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Маршал Ким Чен Ун вече е спокоен....
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато има съмнения излиза по някой с квадратна глава да обясни че няма проблем.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ СВОБОДАТА.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
edinstvenia, koito kazva istinata, koiato dr. dyrjavni glavi ia usukvat i lyjat horata. malko grubo govori no v mnogo neshta e prav.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност персоната на снимката вече е "осребрила" речта си :)
3
5
 
9
 
! Отговори
Без Коментар преди 6 години
"Трябвало например да нарисува часовник, показващ точния час, да разпознае камила, лъв и носорог, изобразени на рисунка, да открие общи черти между влак и велосипед, да подбере за минута няколко думи, започващи с една и съща буква."
2
4
 
5
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Днес може да е здрав, но утре какво ще поднесе съдбата никой не може да знае докторе!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЪМП Е ЗДРАВ КАТО БИК И УМЕН