САЩ: Не искаме промени в границите на Балканите!

Зам.-помощник държавният секретар с коментар за региона
19 яну 2018 17:30,
76

САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялостност на държавите от Западните Балкани в рамките на международно признатите им граници.

Вярваме, че и другите държави трябва да правят същото. Това каза Хойт Ий, зам.-помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Хойт Ий е категоричен, че държавите трябва да зачитат суверенитета на другите държави и не трябва да се опитват да променят границите.

Още по темата

"От 2014 насам, когато видяхме как Русия нахлу в Украйна и се опита да анексира Крим, мисля, че това беше аларма за събуждане за всички нас, че не бива да приемаме за даденост, че всички държави зачитат този основен международен принцип. Не искаме да виждаме промени в границите на Западните Балкани, не виждаме нужда от това", каза още той.

Американският държавник коментира и отношенията между Скопие и Атина.

"Македония и Гърция имат истинска възможност да постигнат договореност по т.нар. въпрос за името. Това може би ще е най-добрата възможност", каза той.

Хойт Ий е убеден, че има политическа воля, както в Атина, така и в Скопие, да се постигне споразумение и да се реши този въпрос веднъж завинаги".

"Ще се изисква усилена работа, защото въпросът не е просто разрешим. Иначе щеше да бъде решен преди 25 години, но ако двете държави продължат да работят, както работят сега, под ръководството на Матю Нимиц, специалният представител на ООН, като посредник, ние вярваме, че това определено е възможно", обясни още зам.-държавният секретар на САЩ.

Америка подкрепя силно споразумението за добросъседство между България и Македония.

"Вярваме, че това са много положителни стъпки, не само за двете държави, които са имали различия през годините, но и за целия регион. Още веднъж, това е пример как две държави, чиито лидери, чиито народни представители, са наистина ангажирани към помирение и към намиране на решения, които могат да включват компромис, които могат да включват отстъпки, когато две държави имат желание да го постигнат, имат политическата воля да го постигнат, тогава почти всичко е възможно", каза зам.-помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
21
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Руснаците са толкова прости ,че и за кравари не стават.
48
8
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--36;Казвал ли ти е някой колко си глупав?.САЩ са страната която спазва подписаните договори с Украйна. Русия ги наруши. Русия не спазва договори.Тя не спази договорноте си задължения към нас по време на Балканската война.Не само това ами насъска Румъния да ни нападне ,че и построи и 3 моста.Предатела Радко Димитров пък потопи дунавския флот,вместо да го прати да ги потопи.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 А овчарите да си гледат овцете нали или по скоро винарите да си гледат винете
46
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите да си гледат кравите. Какви претенции имат за Балканите като техния краварник още не е бил създаден ние като сме имали царе и религия?!?!?
45
2
 
12
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
46 Знам много добре какво пиша защото познавам региона отлично . Шиптърите имаха права които им беше дал Тито и които им ги отне Милошевич .
44
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
За границите на целите Балкани?!!
43
1
 
8
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
43 В Крим не са 80% руснаци а само 58% . Косово и Метохия беше Автономна област както и Крим и град Севастопол както и Каталуния . Кърджали никога не е било автономна област.
42
2
 
6
 
! Отговори
до спейса преди 6 години
пич, млатише ги Милошевич но кога, когато почнаха от едно място да ги подкокоросват ши птърите да се федерализират и отделят. 40 гидини федерация, скара и сръпска музика и изведнъж 90 те ей така си решиха тез да се отделят. Приказвай си ги тез бисери на баба си ако е жива женицата да те изслуша.
41
9
 
7
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Държавата им е ОК за разлика от твоята и лафа за тревата дето не никнела се отнася за Русия , за нея е измислен и то с право.
40
6
 
11
 
! Отговори
Х преди 6 години
Американците били искали! Кой си ти бе? Че ще ни кажеш какво да правим? Оправете си държавата и после ни давайте акъл! Отдето сте минали - трева не никне!!!
39
3
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
ми щом според теб Косово се дъздаде щото били само шипт ъри там, да вземе и в Кърджалито една Южно българска турска република да ни спретнат, а, нещо издишаш с този довод косоварския.Ми и в крим 80% са руснаци 16 украинци и 4 тстари,турци. Що им подскачате пък на руснаците. Или трябваше да нсправят Кримска република.
38
6
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
когато се случиха някои неща с Косово?------------------------В Косово имаше насилствена депортация и етническо прочистване от страна на силовите структури на Слободан Милошевич
37
1
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
40 Санде разликата е че едно време имаше само Работниоческо дело а днес сас неизброими източниците на информация , днес проблемът е друг ,а именно да отсееш истинската от фалшивата информация особено в нета
36
5
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
Едно евреме Работническо Дело промиваше мозъците с руска пропаганда, сега свободните медии правят същото но а американска пропаганда
35
4
 
8
 
! Отговори
КаквоЛиИскаПортиерът преди 6 години
чистачката,машинописката (сега как ли се нарича този вид техническа помощничка?), момчето,което разнася кафето и т.н?А бре г-н зам.-помощник на държавния секретар на САЩ, защо забравихте да заявите същата препоръка, когато се случиха някои неща с Косово?! То си беше част от Сърбия, да не говорим пък, че в недалечното минало - допреди около два века, българската диаспора там е била твърде солидна и все още не е заличена, въпреки изселническите процеси по принуда през втората половина на 18-и век
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо сте поканили този американски *** да се изказва по темата? Въобще каква му е Европа на него, че е тръгнал да дава оценки и да ръси акъл?
33
4
 
14
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
Г-н Ий,Доколкото знам, САЩ се намират на континента Северна Америка, а Балканите са част от европейския континент.Ние с уважение ще изслушаме мнението на САЩ, но все пак то е само мнение и би трябвало да върви в комплект с изрази от рода на "според нашето мнение, ще бъде най-добре да не се променят границите в еди-коя-си част на света".Императивът "искаме" се употребява, само когато става въпрос за съдбата на собствените граници на някоя държава.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пази Боже САЩ да ти "подкрепят" териториалната цялост. До 2-3 години всеки етнос ще си е направил държава на твоя територия и навсякъде ще се вее американския флаг, като в Косово.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Минава, минава....но САМО пред тези, на които авоарчетата, откраднати от мене и тебе, от баща ми и майка ми са преведени там, в ония банки!!! И затова нашите пишман-политици им играя по свирката на тия и.з.ч.а.д.ия!
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, искам да дожевея времето, когато ТИЯ досадни краварчета си седнат на *** в техния си обор и ПРЕСТАНАТ ДА ДОСАЖДАТ НА ХОРАТА ПО ЦЯЛОТО ЗЕМНО КЪЛБО!!!!Отвратителни, нагли и нахални, досадни и напълно ненужни! АРЕ ДЖА, ТАМ ЗАД ГОЛЯМАТА ЛОКВА! НИКОЙ, АБСОЛЮТНО НИКОЙ ТУКА НЕ ВИ Е ВИКАЛ! И НА НИКОГО НЕ СТЕ НУЖНИ! Безбожници!