САЩ: Не искаме промени в границите на Балканите!

Зам.-помощник държавният секретар с коментар за региона
19 яну 2018 17:30,
76

САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялостност на държавите от Западните Балкани в рамките на международно признатите им граници.

Вярваме, че и другите държави трябва да правят същото. Това каза Хойт Ий, зам.-помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Хойт Ий е категоричен, че държавите трябва да зачитат суверенитета на другите държави и не трябва да се опитват да променят границите.

Още по темата

"От 2014 насам, когато видяхме как Русия нахлу в Украйна и се опита да анексира Крим, мисля, че това беше аларма за събуждане за всички нас, че не бива да приемаме за даденост, че всички държави зачитат този основен международен принцип. Не искаме да виждаме промени в границите на Западните Балкани, не виждаме нужда от това", каза още той.

Американският държавник коментира и отношенията между Скопие и Атина.

"Македония и Гърция имат истинска възможност да постигнат договореност по т.нар. въпрос за името. Това може би ще е най-добрата възможност", каза той.

Хойт Ий е убеден, че има политическа воля, както в Атина, така и в Скопие, да се постигне споразумение и да се реши този въпрос веднъж завинаги".

"Ще се изисква усилена работа, защото въпросът не е просто разрешим. Иначе щеше да бъде решен преди 25 години, но ако двете държави продължат да работят, както работят сега, под ръководството на Матю Нимиц, специалният представител на ООН, като посредник, ние вярваме, че това определено е възможно", обясни още зам.-държавният секретар на САЩ.

Америка подкрепя силно споразумението за добросъседство между България и Македония.

"Вярваме, че това са много положителни стъпки, не само за двете държави, които са имали различия през годините, но и за целия регион. Още веднъж, това е пример как две държави, чиито лидери, чиито народни представители, са наистина ангажирани към помирение и към намиране на решения, които могат да включват компромис, които могат да включват отстъпки, когато две държави имат желание да го постигнат, имат политическата воля да го постигнат, тогава почти всичко е възможно", каза зам.-помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялостност на държавите от Западните Балкани в рамките на международно признатите им граници."Какво подкрепяте бе жълтур, забрави ли как разцепихте Югославия, а после и Косово от Сърбия? Отивай да баламосваш бавноразвиващото си американско стадо, тука номера не минава.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо Сам да не си вре носа насам и натам, а да си оправи финансите, че е задлъжнял до гуша.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово е държавата с най-хомогенното население в балканския регион !
26
7
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Столипиново както и други подобни квартали бяха създадени именно при коминзма, както и Македония и Косово бяха създадени от югославските комунисти, именно те даваха много привилегии на албанците и те възползвайки се от тях се размножаваха с много по-бързи темпове
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Западни балкани"всъщност Сърбия,Босна,"Македония",Черна Гора,Албания и Косово разбира се че Словения и Хърватско не са западно или въобще балкански държави,/моя грешка/е от тия посочените най-стабилна засега е ЧЕРНА ГОРА,другите са "се отбор юнаци"начело с "най-юначините"сърбите!Иначе да ви споделя от пресата в Сърбия ПРИ ВСЯКАКВИ КЛАСИРАНИЯ И СТАТИСТИКИ ЗА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА ВКЛЮЧВАТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ СЛОВЕНИЯ ДО ТУРЦИЯ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ...НАШАТА,абе все едно ни няма!Е..ти комплексарите!
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрите статий са тези, където има най-силен вой на русофилите.
23
0
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
За добро е, че ще сме по периферията на надигащата се буря. Така окото на Мордор не е фокусирано на нас, но мисля, че в критичния момент, пак ще си застанем на мястото, като Център на Балканите. А някой от великите сили, вече няма да са Велики, а може дори и да не са и сили.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА защо беше създадено Столипиново.Защото там живеят Ромляниииииииии
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, това име ХОЙТ ИЙ, нашите да не са сбъркали при преписването както ХАНКО БРАТ? :)
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промяна в границите наистина не може да има а ЗА промяна НА границите кой знае,някои държави може и да повърнат още малко И МИ Е МНОГО ИНТЕРЕСНО КОИ ДЪРЖАВИ СА ИЗТОЧНИТЕ БАЛКАНИ?????Румъния,Турция??ТЕ НЕ СА БАЛКАНСКИ,оставаме НИЕ и полуафриканска Гърция!!!!ХАХАХАХАХАХА,"ЗАПАДНИ БАЛКАНИ"-БИВШАТА СФРЮ И АЛБАНИЯ!!!СМЕХУРИЯ.
19
0
 
3
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Е, щом като те не желаят промяна на границите на Балканите , то и аз няма да желая...................
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16:Защо беше създадено Косово ?.........Защото там живеят само косовари !
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен9Отношението между теб и образа в огледалото са най добри от както си се родил до ден днешен М***лоумник
16
2
 
22
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Тия лицемери създадоха ислямските и ци анските анклави на балканите да мълчат и да се пръждосват от тука, ако не бяха нападнали Сърбия сега нямаше да има косово и албанци в Македония.. Проклети да са бог ще ги накаже, като се цепнат поне на три държави
15
3
 
9
 
! Отговори
@ преди 6 години
Завладяват Украйна ,Вземат парчетата от баницата на Балканите ,Точно така се нарушава балансираността на многополюсите оттам кризите се задълбочавват и несиметричността води тлеещо напрежение към което е възможно да прерастне в конфликти
14
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През последните 70 години единствено Русия е окупиралс и присъединила чужди територии в Европа, тъй че те са единствените които имат интерес от подобни неща
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ каквото каже - закон.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на всяка манджа, мерудия... кой ги пита какво мислят за страни извън техния регион?!?
11
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7:България сега е на много морета, но на Русия й се стесни периметъра !
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агресор номер 1