САЩ: Не искаме промени в границите на Балканите!

Зам.-помощник държавният секретар с коментар за региона
19 яну 2018 17:30,
76

САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялостност на държавите от Западните Балкани в рамките на международно признатите им граници.

Вярваме, че и другите държави трябва да правят същото. Това каза Хойт Ий, зам.-помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Хойт Ий е категоричен, че държавите трябва да зачитат суверенитета на другите държави и не трябва да се опитват да променят границите.

Още по темата

"От 2014 насам, когато видяхме как Русия нахлу в Украйна и се опита да анексира Крим, мисля, че това беше аларма за събуждане за всички нас, че не бива да приемаме за даденост, че всички държави зачитат този основен международен принцип. Не искаме да виждаме промени в границите на Западните Балкани, не виждаме нужда от това", каза още той.

Американският държавник коментира и отношенията между Скопие и Атина.

"Македония и Гърция имат истинска възможност да постигнат договореност по т.нар. въпрос за името. Това може би ще е най-добрата възможност", каза той.

Хойт Ий е убеден, че има политическа воля, както в Атина, така и в Скопие, да се постигне споразумение и да се реши този въпрос веднъж завинаги".

"Ще се изисква усилена работа, защото въпросът не е просто разрешим. Иначе щеше да бъде решен преди 25 години, но ако двете държави продължат да работят, както работят сега, под ръководството на Матю Нимиц, специалният представител на ООН, като посредник, ние вярваме, че това определено е възможно", обясни още зам.-държавният секретар на САЩ.

Америка подкрепя силно споразумението за добросъседство между България и Македония.

"Вярваме, че това са много положителни стъпки, не само за двете държави, които са имали различия през годините, но и за целия регион. Още веднъж, това е пример как две държави, чиито лидери, чиито народни представители, са наистина ангажирани към помирение и към намиране на решения, които могат да включват компромис, които могат да включват отстъпки, когато две държави имат желание да го постигнат, имат политическата воля да го постигнат, тогава почти всичко е възможно", каза зам.-помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отношенията между България и Русия сега са най-добрите от Освобождението ни от турско иго.Дай боже така да останат от векове и за векове !
8
1
 
7
 
! Отговори
jimmy преди 6 години
Този е като слугата чичо том обаче в китайски вариант
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко - нема да има "България на три морета" - Черно, Бяло и Адриатическо.
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не искате, защо създадохте измисленото Косово??? Вие си пъхате гагата навсякъде където не ви е работа!!!
5
0
 
25
 
! Отговори
ан преди 6 години
как не ги е срамзнаем какви ги вършите-войни ,за да съществуватеобградиха отвсякъде русия с нато ,бомбардираха югославия и създадоха нови държави,подтикват гражданска война в украйна и т н и накрая извод----ние не искаме нови държавипо големи лицемери има лиа искат путин като горби и елцин да им кляка ,та да са господарите и никой да не може да мърданали капитализма е хубав ,заради конкуренцията ,а къде е тяняма я -нито в икономика нито политика
4
1
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какво ви интересуват границите на балканите нали хвьрляхте бомби с уран над сьрбияи сега хората *** като мухи от рак не се бьркаите кьдето не ви е работа гледаитеси стената с мексико и не се занимаваите с нас по никакьв повод дигаите си чукалатаи воиските и се махаите от родината ми
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са щатите,Къде са Балканите.Ей,това са болен народ.***.Пак са наумили нещо,но ще му гризнат дръвцето вече.Доста държави се разбошуваха срещу тях и ще имат сериозен и проблем в близко бъдеще.
2
1
 
25
 
! Отговори
Кретено-масони преди 6 години
Аз пък искам планетарните промени да заличат капитализма и сегашната егоистична лицемерна версия на човечеството и това ще се случи в следващите 20 години, само гледайте, така или иначе нищо друго няма да можете да направите за да спрете планетарните промени и космическите процеси за смяна на парадигмата на Земята, където досегашните господари предстои да умрат до един и да научат едни от най-важните уроци в триизмерното физическо съществуване. Даже Великият им архитект на Вселената ще го отнесе
1
2
 
41
 
! Отговори
ами преди 6 години
Ти да видиш.....най-мирната нация на света...а Косово как стана държава?Иначе все Крим е трън в очите им!