Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ

Той дори измества борбата с тероризма, обяви Пентагонът
19 яну 2018 21:50, Красимир Ангелов
208
Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ
Снимка: Reuters

Противодействието срещу бързото увеличаване на военната мощ на Китай и засилващата се агрeсивност на Русия са сега водещите военни приоритети на САЩ за националната сигурност, които изместват заплахата от тероризма. Това се казва в новата отбранителна стратегия на САЩ, огласена днес от Пентагона, предаде Асошиейтед прес.

Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на САЩ по света. Това ще изисква увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни, по-подвижни и боеготовни, се казва в документа.

"Ще продължим кампанията за преследване на терористи, но надпреварата с големите сили - не тероризмът - са в първия фокус на националната сигурност на САЩ", заявява в доклад министърът на отбраната Джим Матис пред университета "Джонс Хопкинс". По думите му разрушаването на "физическия халифат" на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия не означава, че ИД, Ал Каида и други екстремисти престават да са заплаха за света.

Документът отразява трайното безпокойство на Вашингтон от китайската военна експанзия в Южнокитайско море, от стремежа на Пекин да разшири своето политическо и икономическо влияние и от системните кибератаки от Китай и кражбата на данни от правителствени агенции и частни компании в САЩ, отбеляза АП.

На въпрос дали тероризмът вече не е основен приоритет, Елбридж Колби, заместник-министър на отбраната по стратегиите, декларира, че той остава "сериозна, непосредствена заплаха" и че Иран и Северна Корея са "спешен проблем". Той обаче добави, че главното предизвикателство пред САЩ е "ерозията на военното преимущество на САЩ спрямо Китай и Русия" и че ако не се вземат мерки за това, ще бъде намален потенциалът на САЩ "да възпира агресия и насилие".

Колби добави, че Вашингтон ще продължи да търси сфери за сътрудничество с Китай и Русия и че "това не е стратегия на конфронтацията".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.