Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ

Той дори измества борбата с тероризма, обяви Пентагонът
19 яну 2018 21:50, Красимир Ангелов
208
Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ
Снимка: Reuters

Противодействието срещу бързото увеличаване на военната мощ на Китай и засилващата се агрeсивност на Русия са сега водещите военни приоритети на САЩ за националната сигурност, които изместват заплахата от тероризма. Това се казва в новата отбранителна стратегия на САЩ, огласена днес от Пентагона, предаде Асошиейтед прес.

Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на САЩ по света. Това ще изисква увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни, по-подвижни и боеготовни, се казва в документа.

"Ще продължим кампанията за преследване на терористи, но надпреварата с големите сили - не тероризмът - са в първия фокус на националната сигурност на САЩ", заявява в доклад министърът на отбраната Джим Матис пред университета "Джонс Хопкинс". По думите му разрушаването на "физическия халифат" на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия не означава, че ИД, Ал Каида и други екстремисти престават да са заплаха за света.

Документът отразява трайното безпокойство на Вашингтон от китайската военна експанзия в Южнокитайско море, от стремежа на Пекин да разшири своето политическо и икономическо влияние и от системните кибератаки от Китай и кражбата на данни от правителствени агенции и частни компании в САЩ, отбеляза АП.

На въпрос дали тероризмът вече не е основен приоритет, Елбридж Колби, заместник-министър на отбраната по стратегиите, декларира, че той остава "сериозна, непосредствена заплаха" и че Иран и Северна Корея са "спешен проблем". Той обаче добави, че главното предизвикателство пред САЩ е "ерозията на военното преимущество на САЩ спрямо Китай и Русия" и че ако не се вземат мерки за това, ще бъде намален потенциалът на САЩ "да възпира агресия и насилие".

Колби добави, че Вашингтон ще продължи да търси сфери за сътрудничество с Китай и Русия и че "това не е стратегия на конфронтацията".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
9
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 6 години
сащ много са бедни да испреварват китай и русия.заплаха на света идва имено от сащ на сащ не им харксва че китай и русия са по богати от сащ и ги испревариха затова сащ търси повод каквото ще да е да направлява света против китай и русия.света ги е страх от сащ да не им правят цветни революций.северна корея не се плаши от сащ има ядрено оръжие.сащ почва санкции които не им се подчинява.и сей америкнска демокрация
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джендърите и Гейовете младежите на запад физика и инженерство не учат те искат да властват и учат икономика , право , социология , психология..
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия спокойно с българска диплома 5,00 можеш да влезнеш физика , студентите са ниско качество и няма конкуренция.. с такава диплома не можеш да влезнеш икономика и информатика. Магистърска степен пускат само с над 4,5 българско.. А физика магистър пускат всеки с диплома за бакалавър физика, няма желаещи и конкуренция..
107
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
110 Кажи един руски университет влязъл в първата стотица защото американски са половината
106
2
 
6
 
! Отговори
110 преди 6 години
За първи път в България имаме приоритетно направление Физика и се отказваме от компютрите.. Това не са го измислили в нашето образователно министерство а в ЦРУ. Ако в Колониите не учат Физика , както бе досега .. Не могат да захранват университетите на метрополията с най-добрите магистранти и докторанти.. Младежта на запад е *** и гейове - те искат да властват , да станат началници и не учат физика..
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
110 хахахахахахахах тази опорка започнахте да я въртите от месец месец и нещо , къде си ръгнал бе да сравняваш научния потенциал на Америка и на Русия , та те са несравними .
104
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧИЧИНа Обама му е като шина до под коляното-прозира през панталона, а на *** е като брадавица :))))( не го ли видя та последното къпане в "студените води" да прави религиозни циркове
103
3
 
3
 
! Отговори
ЧИЧИ преди 6 години
До Анонимен111 ТИ ДА НЕ СИ ИМ ГИ ВИЖДАЛ , .......НА ИНСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ , ДЖЕНДЪРЧЕ !!
102
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е все едно да си мерят патките Обама и Путин :))))))
101
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ не могат да изпреварят Русия..В цялата Държава - САЩ завършват 2000 физици бакалавърска степен .. Толкова завършват само в Москва.. А добри университети има в Новосибирск , Казан , Санк Петрбург , Нижний Новгород , Красноярск...
100
9
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Няма надпревара!!! Руснаците догонват запъхтели ....ха.ха.ха и пак са 10г назад..ха.хаРуската армия не може от години да победи украинците тръгнали с САЩ да се мерят...ха.ха
99
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а Арабия по добив на петролСкоро Вашингтон ще си оспорва първото място с лидера Русия------Все лоши новини за ***. И военно и икономечески, сега и в петрола изостават...
98
12
 
2
 
! Отговори
ще ритаме руснаците преди 6 години
Като НАТО няма друго,тъй могъщо на света.
97
0
 
6
 
! Отговори
мъ преди 6 години
пробваха войната над терора, над дрогата, оказаха се малки и за военно-промишления комплекс на щатите, и за режима в москва и се върнахме към студената война. така се оправдават безотчетни държавни разходи, държавни помощи за инициативи, които не могат да бъдат финансирани от свободния пазар или просто факта, че голяма част от населението ти мизерства.
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те не могат да осигурят финансиране на собственото си правителство, тръгнали с Русия и Китай да се мерят.
95
2
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
"Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на САЩ по света. Това ще изисква увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни...." Хич и не се притесняват вече от някой да си покажат истинския облик. Нямат страх и от бога, но бог си знае работата.
94
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
101 До къде докара света , какво си видял . Точно напротив отслабването на влиянието на Щатите което се забеляза при Обама , неговото отстъпление и мекушавост веднага се отрази на света
93
1
 
11
 
! Отговори
А СТИГА преди 6 години
Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на САЩ по света............ВИДЯХМЕ ТЯХНАТА /САЩ/ПОЛИТИКА ДО КЪДЕ ДОКАРА СВЕТА СЕГА ИСКАТ И СВЕТОВНА ВОЙНА ДА ПРЕДИЗВИКАТ !!!
92
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една нова надпревара във въоръжаването ще изстиска и последните силици на Русия
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ура!Добре, пийни си сега апчето и заспивай.