Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ

Той дори измества борбата с тероризма, обяви Пентагонът
19 яну 2018 21:50, Красимир Ангелов
208
Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ
Снимка: Reuters

Противодействието срещу бързото увеличаване на военната мощ на Китай и засилващата се агрeсивност на Русия са сега водещите военни приоритети на САЩ за националната сигурност, които изместват заплахата от тероризма. Това се казва в новата отбранителна стратегия на САЩ, огласена днес от Пентагона, предаде Асошиейтед прес.

Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на САЩ по света. Това ще изисква увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни, по-подвижни и боеготовни, се казва в документа.

"Ще продължим кампанията за преследване на терористи, но надпреварата с големите сили - не тероризмът - са в първия фокус на националната сигурност на САЩ", заявява в доклад министърът на отбраната Джим Матис пред университета "Джонс Хопкинс". По думите му разрушаването на "физическия халифат" на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия не означава, че ИД, Ал Каида и други екстремисти престават да са заплаха за света.

Документът отразява трайното безпокойство на Вашингтон от китайската военна експанзия в Южнокитайско море, от стремежа на Пекин да разшири своето политическо и икономическо влияние и от системните кибератаки от Китай и кражбата на данни от правителствени агенции и частни компании в САЩ, отбеляза АП.

На въпрос дали тероризмът вече не е основен приоритет, Елбридж Колби, заместник-министър на отбраната по стратегиите, декларира, че той остава "сериозна, непосредствена заплаха" и че Иран и Северна Корея са "спешен проблем". Той обаче добави, че главното предизвикателство пред САЩ е "ерозията на военното преимущество на САЩ спрямо Китай и Русия" и че ако не се вземат мерки за това, ще бъде намален потенциалът на САЩ "да възпира агресия и насилие".

Колби добави, че Вашингтон ще продължи да търси сфери за сътрудничество с Китай и Русия и че "това не е стратегия на конфронтацията".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
асдасд преди 6 години
Еми то демократите крадяха пари през частните военни фирми, републиканците сега са наред през производителите на оръжие. Няма пари и за двата лагера
169
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Как мислите ? Китайската космическа доктрина с Русия ли е свързана или със САЩ ? За да имаш въоръжени сили -трябва да имаш подобаваща народопсихология...само с дронове не става !!!
168
1
 
0
 
! Отговори
Путин сбърка преди 6 години
По времето на Клинтън Америка купува 40% от своето ядрено гориво от Русия, която извършва конверсия от боъните си глави с изтекъл срок и го свесва с ниска поба уран.Това бяха големите пари които отиваха в Русия. Факта че объркаха конците с Тръмп ще довед до това че Америка ще спред а издържа този отрасъл. И икономиката на русия ще затихне.
167
1
 
2
 
! Отговори
хладния полъх преди 6 години
Обама дундуркаше Путин, обаче последния дръпна магарето за опашката.Както и да е, Русия има големи незаселени територии и Китай ще ги усвои скоро.
166
4
 
9
 
! Отговори
До мухахах преди 6 години
Нещата вече се промениха. Русия и Китай ще правят огромен пътнически самолет CR-929, с който сериозно ще вгорчат монополното положение на Боинг и Еърбас. Двигателите ПД-35 вече се изпробваха в Русия и показаха великолепни качества - тяга, икономичност, шум. Даже ще променят бойните транспортни самолети от 4 на 2-моторни. Руснаците имат отлични разработки на средномагистрални самолети - най-перспективната е МС-21 с новия двигател ПД-14. Те страшно дръпнаха в моторостроенето и композитите.
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното "аргументирано" искане на пари за ВПК. Като дадоха тези огромни пари за F-35, какво направиха? Като в Швейк : "едно огромно *** направихме ние!". Руснаците наблегнаха на РЕБ, станаха недостижими там, създадоха ултрасъвременни зенитни установки, изпробваха разни миникорвети и ракетни катери, въоръжени с "Калибр" и в бъдеще с хиперзвуковата "Циркон" и стана така, че съдинка с 800 т водоизместимост може да прати на дъното кериър със 100000 т, 80-90 самолета и 4.5-5000 морячета.
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старата песен на нов глас...
163
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери от САЩ, Англия и Франция и слугите им в България?
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 162 Еми тогава не се обаждай бе ,***.
161
7
 
6
 
! Отговори
До 154 преди 6 години
Няма никакво значение ,дали *** е от времето на Елцин или Горбачов ,рубладжийски ***.Не съществува държава,която дори и малко да се доближава до военната мощ на САЩ.Единственото нещо с което Просията е конкуренция на САЩ са ядрените оръжия.Във всеки останал аспект са десетилетия назад и това не е тайна за никой.Русофилските мантри можеш да си ги завреш ...сещаш се къде.Дори и руснаците не твърдят обратното ,само вие русофилите с промитите ви мозъци.
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от неук до умникУмнико,Силата и била в прокси войните.И какво печели с това,А мислиш ли че след като свършат групировките които създава няма да и останат само враговете,И пълнометражните филми които прожектира в разни страни имат последствия и за нея.Това че ги излъчва само и вреди.Историята е доказала че всички велики суперсили са се разпаднали сами ,а думите-не са като делата.Е ,има и неуки,ако бяхме всички умни като теб щяхме да си пречим.
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 156 :Пишеш пълни глупости.Нито си имаш понятие от военната сила на тези 3 държави ,нито осъзнаваш какво пишеш.По-добре си трай.
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ри пряк конфликт с Русия ФАЩ са загубили...--------------Това ти ли го прецени
157
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
просто го могат с мнооого по малко пари.....историческите факти са такива.....----------------------------------Кои са тези исторически факти
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко става в тоз форум бе Глей ко става.Отвякъде жертви и ранени Маимунки,мечета,мечо пух и той е тук,Има и анимационни герой.Абре последният ти па кой жа плашиш с тези анимаций бре.С кво са силни теа сащ с капитан америка ли.товали ли е силата им,С теа поксита бет ги бълваш си номбероне.
155
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До rze, а руснаците що не слезеха на земята..ха.ха стрелят ги във въздуха..ха.ха (парашутиста от сваления самолет от турците). Я кажи защо в Сирия не видях да ги посрещат с хляб и сол "руските освободители"..ха.ха
154
2
 
5
 
! Отговори
До rze преди 6 години
Абе човек ти ходил ли си на казарма....войната се печели от пехотата....защо хамериканците загубиха в Сирия ....защото не вкараха пехота...знаейки че това ще им коства доста жертви....защо говорят за сухопътна акция в Северна Корея като са високотехнологични...папагал.
153
2
 
5
 
! Отговори
Фф преди 6 години
Това е прекрасна новина....ФАЩ ще затъва все повече във военни разходи и дългове.
152
3
 
9
 
! Отговори
До rze преди 6 години
Да ама не....Русия отдавна има военна мощ да се справи с ФАЩ....просто го могат с мнооого по малко пари.....историческите факти са такива.....Вече ФАЩ не могат да се справят с Китай какво останало за Русия...Просто светът се промени...Китай е суперсила Русия не е Русия от времето на Елцин или Горбачов...При пряк конфликт с Русия ФАЩ са загубили...затова ще използват държави като Украйна или прибалтийските републики за да дестабилизират Русия....за сега не става
151
2
 
1
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До 148 :Какво значи "защо не почнат да побеждават навсякъде".Разбираш ли каква глупост си написал ? САЩ водят прокси войни почти навсякъде и това само по себе си показва колко е влиятелна,силна и могъща тази страна.Също така наясно ли си как се започва пълнометражна война,независимо от държавите участници.Наясно ли си какви ще са последствията от дадената война за целия регион,за участващите в нея и.т.н. ? Мисли първо преди да си пишеш глупостите ,защото само показваш колко си неук.