Оставете прическата на Доналд Тръмп, а вижте какво прави!

Какво е грешното, но и смисленото в политиката му
21 яну 2018 13:00, Петя Славова
83
Оставете прическата на Доналд Тръмп, а вижте какво прави!
Снимка: БТА

Вместо да изпадаме в истерия от постингите на Доналд Тръмп в Туитър, нека анализираме какво е грешното, но и смисленото в неговата политика. Без омраза и без пяна уста, пише главната редакторка на Дойче Веле Инес Пол.

Омразата обединява, но и заслепява Когато мразим, без да искаме, пропускаме всевъзможни разлики, нюанси и противоречия. Омразата поражда чувство на превъзходство, защото създава у нас впечатлението, че разполагаме с по-добри идеи, представи и визии от онези, които мразим.

Днешна Америка вече не е така силно сплотена около мечтата за по-добър живот, както е било винаги в тази огромна страна от десетилетия насам. Ако може да се говори за някакво доминиращо чувство – то е на омразата към противниковия политически лагер. В една двупартийна система това е сравнително лесно - както е казано още в Евангелието на Матей: "Който не е с мен, е против мен".

Още по темата

През 2016 година, когато Доналд Тръмп беше избран за президент, бях кореспондентка на Дойче Веле в САЩ. Пропътувах хиляди мили от Изток на Запад и от Север на Юг. Посетих големите метрополии, но и в много от малките градчета. Проследих целия поход на Доналд Тръмп към Белия дом. Видях с очите си как въодушевяваше масите - студенти и работници, пенсионери, майки, домакини и бизнесмени. Станах свидетелка и на това, колко дълго време  беше необходимо на Демократическата партия, докато изобщо схванат, че този мъж може действително да успее – първо да стане основен кандидат на републиканците, а после и да спечели директния двубой с Хилари Клинтън. Демократите бяха заслепени от арогантността на властта. Те очевидно не са могли да си представят, как една телевизионна звезда би могла да надвие над властовия апарат на Клинтън. Да победи една жена, която беше толкова сигурна в себе си, че нарече поддръжниците на Тръмп "жалки" хора.

Недемократични рефлекси

Преди точно една година (20.1.2017) Доналд Тръмп положи клетва във Вашингтон. Оттогава насам е почти невъзможно да се анализира политиката на президента по трезв и разумен начин. Всички, като по рефлекс, повтарят: "колко страшно, колко ужасно". Подобно нещо е недемократично, а и глупаво. В крайна сметка Тръмп бе избран по правилата на американското избирателно право. И много от либералните медии проиграват голяма част от доверието, с което се ползват.

Разбира се, тяхната задача е да обясняват колко опасни са много от постингите на президента в Туитър. Или чрез журналистически разследвания и факти да разкриват кои са средите, които ще извлекат действителни изгоди от неговата данъчна реформа. Но без истерия и пяна на устата. Също така ясно е, че всеки човек с трезв и критичен разум би трябвало честно и открито да забелязва и цени  у политическия си противник и онези страни, които са добри и положителни.

Справедливи искания към Германия

Какво е например грешно в искането на Тръмп Европа най-сетне да започне да води обща и силна външна и отбранителна политика? Защо един американски президент да не може да призове Германия към по-сериозен финансов ангажимент в рамките на НАТО? И тъкмо Германия би трябвало много по-внимателно да се вгледа в собствената си европейска политика, когато започне да критикува лозунга на Тръмп "America first". Защото и нашият финансов министър през последните години се водеше основно от интересите на собствената си страна, когато налагаше на други европейски народи строга политика на икономии. Не без основания би следвало да се замислим и по една друга тема, препоръчвана от Тръмп: за раздутата бюрокрация и високите разходи на ООН.

Инес Пол пише: "Аз също се стряскам от агресивните постинги на Тръмп срещу Северна Корея. Те предизвикват у мене нерядко и страх. В същото време обаче виждам и това, че правителството на Барак Обама е било неспособно да забележи истинските мащаби на ядреното въоръжаване на Пхенян. Да, и аз изпитвам сериозна загриженост, когато гледам как Русия и Китай запълват вакуума, оставен от американците в редица критични региони на света, в които те досега се грижеха за реда.

Но и не бива да забравяме, че всъщност Барак Обама беше този, който създаде новата доктрина "leading from behind" (да ръководиш нещата от задна позиция). И неговият провал в Сирия, както и в Средния и Близък изток няма как да бъде приписан на Тръмп.

"Със стил и почтеност"

Най-важното изречение по време на цялата предизборна битка в САЩ, според мен, произнесе Мишел Обама: "Когато другите се държат зле, нека им отговорим със стил и почтеност". Критиците на Тръмп в САЩ, а и в чужбина, би трябвало да вземат това изречение присърце.

Доналд Тръмп е президент от една година и противно на  всички надежди за импийчмънт, си личи, че ще остане на власт още за известно време. В Америка има един популярен израз: "Get over it", който в свободен превод означава: "Такива са нещата сега". Дошло е времето да се внесе повече обективност в дискусията около Тръмп. Стига сме се занимавали с прическата и тена му! Нека говорим за политиката му, но обективно и разумно.

Вместо да изпадаме в истерия от някой негов постинг в Туитър, да анализираме какво е грешното, но и какво е смисленото в неговите политически искания. А и да си признаваме, колко трудно е да се носи политическа отговорност в днешния свят. Да мразиш някого, е най-лесната работа. Далеч по-трудно е да разработваш и предлагаш истински алтернативи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Анонимен 51Е какво чака тогава де. Айде де. Ама *** не им стиска на ибриците.
59
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дончо преди 6 години
Не знам защо тази журналистка трябваше да пише толкова много за да каже само едно нещо което я вълнува... тоест знам защо - за пари. Както и да е, цялата й мисъл е:"Доналд Тръмп е президент от една година и противно на всички надежди за импийчмънт, си личи, че ще остане на власт още за известно време." Дайте да го изтърпим "със стил и почтеност".От Дойче веле нищо свястно не е излязло като анализ, няма и да излезе.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 57В тотална грешка си.Тръмп дойде на власт защото либерРастията бе на път да разруши цивилизацият и моралните цености по Света. И въпреки налетите с пъти повече милиарди в пропаганда изборите и тотална медийна война, американския народ реши друго ПО ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ.Подобни са и нещата и в Европа, където Същите Тези са пуснали лепкавите си пипала и мангизи, и хората са отвратени.А Путин и неговите жалки 2000 трола на които никой не оръща внимание, ги ползват за оправдание.
57
5
 
5
 
! Отговори
Факти за Тръмп преди 6 години
1. ТРъмп осъзна че Юнеско е огрмана загубна на Ресурси и реши да изкара САЩ от ЮНЕСКО2. Тръмп видя че глобалното затопляне не зависи от човека, и намали рязко парите на разни левичарски организации за проучване на климата, а за сметка на това увеличи проучванията за шистов газ, и борсите се стабилизираха.3. Тръмп видя, че при Обама с неговата ненамеса Путин си разигра коня и поиска превъоръжаване на САЩ4. Тръмп видя че САЩ иска партньорите от НАТО да си плащат, за сигурността
56
2
 
7
 
! Отговори
До олп преди 6 години
Тръмп дойде на власт в следствие жестоката междукланова борба сред елита в САЩ!А за "овцете" остава мисълта, че техния избор е решаващия и определящ фактор!
55
6
 
7
 
! Отговори
олп преди 6 години
Тръмп дойде на власт за да сложи нещата в ред.Руските пиянки и азиатските диваци много се разпасаха.Забравят кой им дава хляба.Либералната политика в САЩ и Европа свърши ако някой не е разбрал.Запада им предложи мир и проспиритет,те взеха да се правят на императори,късия човек от Кремал и късия китаец.Комплекс на късите и малки хора с малки инструменти.
54
2
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Вашия коментар ми хареса и получавате шестица.*** може да покаже среден пръст само на себе си.Хахахахахахааа
53
2
 
5
 
! Отговори
може би!? преди 6 години
Маниерът на поведение на Тръпеца много наподобяват тези на Мусолини.
52
3
 
7
 
! Отговори
Jert преди 6 години
Тръмп е като лисица в кокошарник. Тепърва ще гърчи перушина в САЩ. След приемането на специалният доклад за злоупотребите, където много се надяваха въобще да не види бял свят, вече чакаме арестите на елита. Както знаем ЗАКОНЪТ е за всички, от просяци до сенатори. А има много, ама мнооого нагазили в л...та хора, които са защитени от същия елит. Тепърва ще става интересно, колкото и да го спъват, Тръмп е великан и ще ги изобличи
51
2
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До *** "Докато концерни като Сименс , BMW, Folkswagen , Mercedes ..изнасят хиляди работни места в Китай...и лишават народите си от работа и хляб."Германия е изнесла в Китай САМО управленски персонал. Иначе споменатите фирми имат заводи в Китай. На БМВ завода в САЩ е с капацитет равен на китайския.Китай е толкова голям пазар (немож си представи), че всяка голяма фирма, която го пренебрегне, ще се срине. Как изнасяйки персонал, "лишават народите си от работа и хляб"?
50
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция може да размаже българия като xлебарка буквално за часове.
49
4
 
10
 
! Отговори
BG преди 6 години
Изпълнява си обещанията ! Намали безработицата ! Намали данъците ! Увеличи пенсиите ! До Анонимен : Не вземай отношение за политиката на Тръмп от България , въздух !
48
2
 
16
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 6 години
Африканците не са никакви икономически имигранти! Тръмп не е срещу привличането на мозъци от др държави, а срещу храненето на безполезни за страната му пришълци.И не е трудно да го разбере човек.
47
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЪМП Е НАГЪЛ МОШЕНИК И НИЩО ПОВЕЧЕ!!! ПАРИТЕ СИ ГИ НАСЛЕДЯВА ОТ БАЩА СИ И ГИ УВЕЛИЧАВА С ПОМОЩА НА 16 ФАЛИТА С КОИТО ЗАВЛИЧА ВСИЧКИТЕ СИ СЪДРУЖНИЦИ А ТОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА!!! ТОВА Е ТРЪМП НАГЪЛ МОШЕНИК КОЙТО НЕ ДАВА ПЕТ ПАРИ НИТО ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА НИТО ЗА ХОРАТА САМО ПАРИ СА МУ В ГЛАВАТА ТОЗИ Е ПО ЕВРЕЙН И ОТ ЕВРЕЙТЕ!!!
46
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОЛАРА СЕ Е СРИНАЛ ЗА 1 ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ НА ГАДИНАТА С 15% И ТО ПРИ УСЛОВИЕ , ЧЕ ЕС Е В ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА!
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНТИТУРЦИЯ Е БИЛА ИМПЕРИЯ , А СЕГА Е ЕДИН ВЕРТЕП И НИЩО ПОВЕЧЕ :D
44
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАЩ СА НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНИ ЗАВИНАГИ!!!НЕ МОЖЕ ЕДИНЯ КАНДИДАТ ДА ИМА НАД 1 МИЛИОН ГЛАСА ПОВЕЧЕ И ДА НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ !!!ИЗОБЩО НЕ МИ ДРЕМЕ РЕПУБЛИКАНЕЦ ИЛИ ДЕМОКРАТ!!! КОЙТО ИМА НАЙ-МНОГО ГЛАСА ТОЙ ПЕЧЕЛИ ПРИ ТЯХ ИЗОБЩО НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ!!!
43
8
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ние живеем между 2 империи - Русия и Турция.За добро или лошо, всеки да си прави изводите.
42
1
 
9
 
! Отговори
истината 2 преди 6 години
боже мили, тука дори името на изпълнителният директор на Епъл цензурират, смешна слугинска медия, за коята свобода на словото няма!
41
7
 
14
 
! Отговори
истината преди 6 години
Миналата семица Т.им Кук - изпълнителният директор на Епъл, заяви че в следствие на данъчната реформа на Тръмп Епъл се завръща обратно "вкъщи", т.е. в САЩ и ще инвестират 350 милиарда от чуждите си капитали обратно в САЩ, т.е. ще изтеглят по-голяма част от капитала си в Европа и Азия. Също, така разкриват като за начален отскок 20 000 нови работни места в САЩ, дето са с 100 000 и повече долара годишна заплата. Да, много е лошо при Тръмп, покланяйте се на Мъркъл и бежанците от Африка, хранете ги!!