Втората година на Тръмп: Предстои му много работа

Изгледите са за по-слаби резултати на изборите през ноември
22 яну 2018 21:53, Елка Василева
2
Втората година на Тръмп: Предстои му много работа
Снимка: архив, Reuters

След първата година от управлението на президента Доналд Тръмп следващата започва с изправяне на главния играч пред парализа на правителството и залягане насред разследвания, кризи и политически неловка ситуация.

След 365 дни в Овалния кабинет Тръмп открива, че стремежът му бързо да изпълни предизборните си обещания отстъпва пред суровата реалност на управлението и изгледите за по-слаби резултати на изборите през ноември.

Правителствени сътрудници, външни съюзници и републиканци на Капитолийския хълм смятат, че Белият дом на Тръмп продължава да е изправен пред много от същите предизвикателства, с които се бореше миналата година, плюс нови обрати в различните сюжети, пише Асошиейтед прес.

Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите през 2016 г. все повече се приближава към Овалния кабинет. Парализата на правителството изтъква законодателните предизвикателства, които продължават да съществуват дори след като републиканците контролират Белия дом и двете камари на Конгреса, и ясно показва необходимостта правителството по-внимателно да насочва политическия си капитал по конкретни въпроси от дневния ред. А изборите през есента се очертават като референдум за управлението на Тръмп.

"Във втората година нещата вече не са едноизмерни", каза Ари Флайшър, който беше прессекретар при президентството на Джордж У. Буш. "Всяко правителство прави неизбежна промяна и тя е да признае, че вече не става дума за бъдещи събития и обещания, а за отстояване и рекламиране на постиженията от миналата година."

Нито едно правителство не идва на власт напълно подготвено за задачата да води управлението, а екипът на Тръмп доведе разрива до нова крайност. Републиканците извън Белия дом сега се надяват, че правителството на Тръмп ще бъде по-схватливо в политически план. Но 71-годишният президент се оказва верен на своя характер, доверявайки се повече на своите инстинкти, отколкото на съветите на сътрудниците си, и няма причина да очакваме, че това ще се промени.

Все пак Тръмп е променен от преживяното през изминалата година, казват сътрудници и външни съветници, повечето от които говориха при условие да не се съобщават имената им, тъй като не бяха упълномощени открито да обсъждат вътрешни въпроси. Президентът все повече се страхува от изтичания. Неговият вътрешен кръг от приятели е по-малък, последно след изгонването на бившия главен стратег Стив Банън. Тази по-малка група неофициални съветници вижда как Тръмп насърчава хората, които му казват това, което той иска да чуе, заявиха няколко души, които редовно говорят с него. А това, заедно с решимостта на началника на канцеларията Джон Кели да не контролира президента, засилва импулсивността на Тръмп.

Какво следва?

Предприемат се кадрови промени за повишаване на ефективността на екипите по политически и законодателни въпроси в Западното крило като подготовка за изборите през ноември, а Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс подготвят агресивни графици за агитация и набиране на средства.

Въпреки процъфтяващата икономика Тръмп има рекордно нисък рейтинг на одобрение за президент, който управлява от една година, понижаван от партийните спорове и собствените му действия и изявления, предизвикващи разделение.

Изборите през есента са решаващ момент за Тръмп и могат да окажат влияние върху стремежа му към втори мандат - усилия, които ще започнат сериозно следващата година.

Законодателите републиканци са рамката, в която се откроява важността от запазване на контрола върху Камарата на представителите и Сената в термини, които обслужват Тръмп: евентуален демократически контрол би дал на най-яростните критици на президента възможност да го призоват за свидетелски показания.

Разтревожен от евентуална загуба на Сената, Белият дом планира да продължи агресивния си стремеж за назначаване на консервативни съдии, преди Конгресът да излезе в почивка за предизборния период.

Въпреки всички законодателни амбиции през първата година на Тръмп втората се очертава да бъде по-малко шумна.

Имиграцията, която е препъникамъкът при сегашната парализа, се очертава като най-обещаващата възможност, след като президентът предизвика криза, определяйки на 5 март да изтече срокът на закрилата, предоставяна на около 700 000 имигранти, доведени незаконно в САЩ като деца. Той се надява да използва това като средство за влияние, за да прокара твърдолинейните си имиграционни приоритети.

Преди обръщението "За състоянието на съюза" на 30 януари Белият дом подготвя дълго отлагани предложения за политиката в инфраструктурата и социалната област, но не се очаква особен напредък, след като конгресмените започват да насочват вниманието си към своето преизбиране.

Служители на Белия дом казаха, че Тръмп с нетърпение очаква да посвети голяма част от годината на рекламиране на своите постижения в кандидатурите за съдебни назначения, дерегулацията и прокарването на данъчната реформа.

"Ако първата година е свързана с преброяване на предизборните обещания, през втората година можем да говорим за резултати", каза говорителят на Белия дом Хоган Гидли.

Правителствени служители посочиха речта на Тръмп в четвъртък в Пенсилвания, където той изтъкна ползите от своя данъчен план, като пример за неговите усилия да рекламира своята първа година пред обществеността.

В чужбина продължават да съществуват много от същите предизвикателства. Ядрената заплаха от Северна Корея ангажира все по-голямо внимание в Западното крило. А въпреки че позициите на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия са отслабени, Тръмп е изправен пред нови въпроси за ролята на американските войски в региона.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
1944 преди 6 години
Никаква работа няма да свърши тоя клоун.Империята все така ще си продължи да затъва.
1
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 6 години
Велика страна.God bless the USA!