САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!

Ябълката на раздора се оказа бъдещето на Тайван
105
САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!
Снимка: Reuters, архив

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде БТА като цигира Ройтерс.

Законопроектът, който се нуждае единствено от подписа на президента Доналд Тръмп, за да влезе в сила, предвижда да стане официална политика на САЩ американски представители на всички равнища да могат да посещават Тайван и да се срещат със свои тайвански колеги и съответно на реципрочна основа тайвански представители да могат да посещават САЩ и да се срещат със свои колеги.

Пекин смята демократичния Тайван за размирна провинция и неразривна част от "единен Китай", с която не може да има междудържавни отношения, и никога не се е отказвал от варианта да използва сила, за да върне острова под контрола си, отбелязва Ройтерс.

В редакционна статия, в която са използвани силни думи, официозът "Чайна дейли" написа, че ако законопроектът придобие силата на закон, това само ще насърчи тайванския президент Цай Ингвен да предявява още по-силни претенции за суверенитет на острова.

"Което, ако тя упорства, ще доведе до неизбежната последица да бъде задействан Законът срещу отделянето, позволяващ на Пекин да използва сила, за да не допусне островът да се отдели", пише вестникът. Става дума за китайски закон, приет през 2005 г.

"И понеже САЩ са обвързани от вътрешното си законодателство в такъв случай да действат от името на острова, това единствено ще затвърди още повече мнението, че спускането към ада никак не е трудно".

Откакто Цай, която е представител на подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия, беше избрана през 2016 г. за президент, враждебността на Китай към Тайван се засили.

Китайските власти подозират, че Цай иска да направи опит за официално обявяване на независимост, червена линия за управляващите в Пекин от Китайската комунистическа партия. Тя твърди, че иска да запази статуквото и че е ангажирана с мира.

Тайван приветства американския законопроект.

В друга редакционна статия високотиражният държавен таблоид "Глобал таймс" написа, че Китай може "да предприеме целенасочени мерки срещу силите в Тайван, подкрепящи независимостта".

"От военна гледна точка силата на Народноосвободителната армия промени из основи военно-политическата обстановка в целия район на протока", се казва в статията. Под проток се има предвид тесният Тайвански проток,
отделящ Тайван от огромния му китайски съсед.

"Благодарение на стремителния си растеж континентален Китай пое безпрецедентна стратегическа инициатива в района на целия Тайвански проток."

Китай драстично увеличи военното си присъствие около Тайван. За около година китайските военновъздушни сили са провели 16 военни учения близо до острова, заяви тайванското министерство на отбраната, предупреждавайки, че заплахата от Китай расте с всеки изминал ден.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са задължени от закон да му помогнат да се защитава и са основният източник на въоръжение за острова. Китай редовно казва, че Тайван е най-проблемният въпрос в отношенията му с Вашингтон.

"Чайна дейли" също така съобщи днес, че Китай е готов да строи по-големи самолетоносачи, след като е усвоил техническите способности за целта. Новината бива публикувана, преди да бъде обявен годишният военен бюджет.
Китай притежава един самолетоносач - "Ляонин", авионосец от съвестко време втора употреба, закупен от Украйна през 1998 г., и в момента провежда изпитания на първия си самолетоносач родно производство. Новият съд беше пуснат на вода миналата година и се очаква да бъде приет на въоръжение през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
9
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 69 Прав си , ама я си представи един милиард армия въоръжени с тояги каква сила са.Никакви руски бомби не могат да ги спрат.Така че руснаците да се пазят от Китай , а не САЩ.
71
4
 
11
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименИзкуственият интелект в Китай също не стои на едно място!А и нивото на естествен интелект там расте непрекъснато,което не може да се каже за САЩ.За Европа не си струва да се говори-интелектуалния потенциал пада драстично след ислямското нашествие напоследък....
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този остров е бил моста,сега ще си почупят моста,че да не може бог да мине и акъл да им раздаде,че и на тия дето са се крили докат бог акъл раздавал на себеподобните му по конфигурации очертаващи се като холографски измерения във великата пространствена материя на която бог и викал империя и той бил императора,а не перкоратор,че си перкал за по пряко за делата си.
69
3
 
5
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
спрямо останалите велики сили. Това са фактите. Ще ги видим американците докъде ще стигнат въпреки огромната мощ с която разполагат
68
8
 
5
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До факт. Не. Говорим за геополтика. В момента САЩ са най- чистия пример затова как се управлява империя с малко военна мощ. Държат 25% от световната икономика. Контролират четирите световни океана. Никоя империя не го е правила досега като за последните 500 години европейците са ги контролирали. Това означава, че САЩ могат да правят инвазии навсякъде по света, но никой не може да им прави на тях. Цените на горивата са обвързани с долара.Безспорно САЩ в момента е в най-благоприятно положение
67
4
 
2
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До Български Българин 54 А руските стоки защо не се търсят? Освем газ , нефт и водка друго не изнасят.
66
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Български БългаринДа не би да вярваш в "изключителността",че и "божествеността" на САЩ?
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пекин не се шегува, плаши с войнаайде и тия откачиха като Путин, щели да се бият с янките. Абе де сте тръгнали и вие голи в копривата бе мушмороци? Имате един самолетоносач като Кузя и един Стелт като Су57, дето сте го копирали от некви стари чертежи и станахте кварталните батки :)Накъде отива тоя свят бе, всички се побъркаха.
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разлика от русифицираните и китаизирани българи китайците усещат че бизнеса даден им от САЩ и ЕС започва да им се изплъзва от ръцете. Тръмп колкото и да не в час по много въпроси на няколко пъти им подхвърли че идва времето на ИИ и производство без хора и намеренията на САЩ са да си приберат производството в САЩ. Същото ще направи и ЕС. Така че до 10 години нещата около Китай коренно ще се променят.
63
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 6 години
САЩ не зависят нито от вноса,нито от износа,а от долара!Докато могат да печатат безконтролно и Светът го приема-нямат проблеми!Засега номерът минава-всеки,който откаже бива бомбардиран(в пряк и/или преносен смисъл).Цялата работа опира до това,ще има ли пробив в тая система,дали Светът ще отхвърли тоя пладнешки грабеж.Което хич не е лесна работа,но не и невъзможна.
62
5
 
3
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До Факт. Нормално. И САЩ, и Русия са нападани изненадващо през втората световна война. САЩ от Япония и Русия от Германия. Ако искаш да победиш противника най- добре да не му позволяваш да става силен и въоръжен. Разбира се, че ще месят работите във вътрешните работи на която държава си посикат. Ще свалят дикатори и правителства, ще провокират войни и конфликти. Разделяй - владей. Най- старата стратегия на света
61
1
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Ако САЩ решат да си правят харикири, другите народи не са длъжни да ги следват, нали?
60
1
 
18
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименОт Пърл Харбър насам никой не е нападал САЩ*,но пък те са нападали десетки държави по собствена приумица!Намесите във вътрешните работи въобще нямат брой!Е кой е кривия-целият Свят или САЩ?Ама ще мине и тая,а повечето дето пишат тук ще го видят с очите си....
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро ще има конгрес на китайската комунистическа партия. По предварителни данни пропуснати от поднебесната империя намеренията на СидзиПин са да премахне изикването за най-много 2 мандата на генералния секретар на компартията и президента на КНР. Това торпилира в сърцето реформите на Дън Сяо Пин от 80-те години и ще доведе до путинизация на КНР и превръщането на китайското управление в управляваща безотговорна банда по подобие на руската управляваща шайка.
58
0
 
5
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
...самодостатъчна
57
1
 
7
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Китай не е в състояние да спечели дългосрочна геополитическа война със САЩ. По надолу са в йерархията. Да САЩ и ЕС си изнесоха производствата и заводите в Китай, но ИМАТ алтернативи на черноработници. Както казах. Мексико, Индия, Бразилия. Ще им излезе скъпо, ще им коства време, но могат да го направят ако се наложи. И АКО го направят Китай затъва. Закрити заводи, безработица, безредици, протести. Тука говорим за САЩ. И само да кажа, че Русия е единствената държава в света която може да си бъде
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименС изключение на САЩ, на никого не му се воюва с никого. Само янките искат война (но други да я водят, тях самите и от КНДР ги е страх), защото ако света не се самоубива, бързо ще изпревари САЩ с няколко обиколки.
55
3
 
7
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
До Български Българин"Ако американците и европейците спрат да купуват стоките им.."(на Китай)И откъде ще купуват?От Латинска Америка и Африка ли?А всички азиатски производители заедно произвеждат по-малко от Китай...Впрочем,възстановяването на закритите производства в САЩ и Европа си е направо мисия невъзможна.Спомнете си как изчезна производството на коприна в Европа-това се случва и във всеки друг отрасъл.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52 Български БългаринДА ама САЩ зависят от вноса. Като затворят границите за китайски стоки, кой ще им ги достави? ЕС, само че ще ги купи от Китай и ще си сложи собствени етикети. (Лично съм правил стоки, за които германците са използвали трика). Разбира се, цената ще скочи няколко пъти, това европейски етикет е сериозно нещо!
53
1
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
Да не зависят от износа, ама затова пък много зависят от вноса от Китай. В днешно време и динамичен свят няма нито една държава, която е самозависима. Така, че тези притеснения си ги има от памтивека. Ами ако престанат да купуват евтини стоки от Китай, какво остава да купуват скъпи стоки собствено производство ли? (с една дума нищо няма да купуват и съответно нищо няма да произвеждат). Какво остава да намалят жизнения си стандарт? Така че ако Китай фалира, то ще е след другите