САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!

Ябълката на раздора се оказа бъдещето на Тайван
105
САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!
Снимка: Reuters, архив

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде БТА като цигира Ройтерс.

Законопроектът, който се нуждае единствено от подписа на президента Доналд Тръмп, за да влезе в сила, предвижда да стане официална политика на САЩ американски представители на всички равнища да могат да посещават Тайван и да се срещат със свои тайвански колеги и съответно на реципрочна основа тайвански представители да могат да посещават САЩ и да се срещат със свои колеги.

Пекин смята демократичния Тайван за размирна провинция и неразривна част от "единен Китай", с която не може да има междудържавни отношения, и никога не се е отказвал от варианта да използва сила, за да върне острова под контрола си, отбелязва Ройтерс.

В редакционна статия, в която са използвани силни думи, официозът "Чайна дейли" написа, че ако законопроектът придобие силата на закон, това само ще насърчи тайванския президент Цай Ингвен да предявява още по-силни претенции за суверенитет на острова.

"Което, ако тя упорства, ще доведе до неизбежната последица да бъде задействан Законът срещу отделянето, позволяващ на Пекин да използва сила, за да не допусне островът да се отдели", пише вестникът. Става дума за китайски закон, приет през 2005 г.

"И понеже САЩ са обвързани от вътрешното си законодателство в такъв случай да действат от името на острова, това единствено ще затвърди още повече мнението, че спускането към ада никак не е трудно".

Откакто Цай, която е представител на подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия, беше избрана през 2016 г. за президент, враждебността на Китай към Тайван се засили.

Китайските власти подозират, че Цай иска да направи опит за официално обявяване на независимост, червена линия за управляващите в Пекин от Китайската комунистическа партия. Тя твърди, че иска да запази статуквото и че е ангажирана с мира.

Тайван приветства американския законопроект.

В друга редакционна статия високотиражният държавен таблоид "Глобал таймс" написа, че Китай може "да предприеме целенасочени мерки срещу силите в Тайван, подкрепящи независимостта".

"От военна гледна точка силата на Народноосвободителната армия промени из основи военно-политическата обстановка в целия район на протока", се казва в статията. Под проток се има предвид тесният Тайвански проток,
отделящ Тайван от огромния му китайски съсед.

"Благодарение на стремителния си растеж континентален Китай пое безпрецедентна стратегическа инициатива в района на целия Тайвански проток."

Китай драстично увеличи военното си присъствие около Тайван. За около година китайските военновъздушни сили са провели 16 военни учения близо до острова, заяви тайванското министерство на отбраната, предупреждавайки, че заплахата от Китай расте с всеки изминал ден.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са задължени от закон да му помогнат да се защитава и са основният източник на въоръжение за острова. Китай редовно казва, че Тайван е най-проблемният въпрос в отношенията му с Вашингтон.

"Чайна дейли" също така съобщи днес, че Китай е готов да строи по-големи самолетоносачи, след като е усвоил техническите способности за целта. Новината бива публикувана, преди да бъде обявен годишният военен бюджет.
Китай притежава един самолетоносач - "Ляонин", авионосец от съвестко време втора употреба, закупен от Украйна през 1998 г., и в момента провежда изпитания на първия си самолетоносач родно производство. Новият съд беше пуснат на вода миналата година и се очаква да бъде приет на въоръжение през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много станаха тия дето им се воюва със САЩ. Другари бъдете така добри и си спазвайте реда. Най-напред е другаря Ким, след него другаря Путин и едва след това другаря Сидзипин и т.н. , последни да застанат другарката Нинова и българските русофили.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български БългаринЖивееш поне 20 години назад.
50
4
 
6
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Китайските стоки се търсят защото са евтини, а немски защото са качествени.
49
4
 
4
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
За справка германците са същите като китайците. Германия изнася 50% от БВП-то си. Тези държави са експортни наркомани. Те не могат да съществуват без износ. Което ги прави уязвими
48
5
 
5
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До 48. САЩ имат 14% износ от БВП. 7% от които са за Канада и Мексико. Те не зависят от износа. Иначе за останалото имаш право. Ти сам го каза слабото място на китайците (на германците също бтв)- износът. Китай изнася прекалено много и това го прави уязвим. Тъй като построява икономиката върху другите пазари. Какво става когато пазарите са в стагнация или в криза? Ако американците и европейците спрат да купуват стоките им? Те не зависят на собствения си гений, а на милостта на другите народи!!!
47
3
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Светът не е само САЩ!И спокойно може да си живее без тях,няма нищо жизнено важно идващо от Америка,без което да не може.Виж, САЩ няма да изкарат и месец без Света!
46
1
 
6
 
! Отговори
2009 година преди 6 години
До Български БългаринПрезидентът Барак Обама се обръща към шефовете на Епъл, да върнат производството в САЩ. Бизнесмените му отговарят "Сорри екселенц, в Родината няма достатъчно квалифицирана работна ръка".
45
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Та мисълта ми е,че запазването на господарския статус на САЩ минава единствено през подчиняването на Китай!Което пък не може да стане без унищожаване на Русия-много рисково занимание.Единственото,което спасява засега САЩ е нежеланието на Китай да има прекалено силна Русия,която ще е проблем след неутрализирането на Америка.Изобщо в триъгълника САЩ-Китай-Русия всички ъгли са остри(образно казано).
44
1
 
8
 
! Отговори
do 43 преди 6 години
До Български Българин:Хаха и кой ще купува скъпите американски стоки. Освен това прехвърлянето да не става от днес за утре. То трябват поне 10 години. Кой ще създаде технокрация в Мексико. Целият свят пазарува от Китай, не само САЩ - набйите си това в пл-ките кратуниТова е вица на деня. Благодаря ти, че ме разсмя
43
1
 
15
 
! Отговори
Атанасов преди 6 години
До До ЦайАма моля ви САЩ не цели да помага на тайван а точно обратното да създаде още едно огнище на конфликти на планетата .
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНай-грамотното население под 35 години на Земята има Китай. Индия има същото на брой население като Поднебесната, но добро образование имат имат не повече от 20% от младите хора. Индия ще стане съизмерима по икономическа мощ с Китай, но след няколко десетилетия.
41
1
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
То Тайван си е де факто независим от 70+ години!Цялата работа е мерене на *****.Китай въобще няма нужда от война и естествено няма да я предизвика.За Китай нещата си вървят чудесно и така-те са първа промишлена сила и втори БВП(60% от американския),трета валута и военна сила.След 10 г ще са първи по всички показатели.Виж САЩ имат нужда от незабавна война с Китай и/или Русия,докато все още имат някакви шансове за победа.Ако не го направят до 3-4 години,с господството им е свършено.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21Ембарго на Китай, о.к.. Отива янкито в магазина и вижда, че телевизорът, който искал да си купи вчера за 500$, днес е 5000$. Взима янкито карабината и застава на пусия пред Белия дом.Споко, няма да се стигне до там! Просто ембаргото няма как да се получи. С Русия е друго, от нея САЩ взима малко неща (и пак не го направи). Мислиш ли, че едни 1 500 000 000 работника стоят някъде и чакат, да им дадат китайските поръчки. И машините до тях готови на тих ход.
39
11
 
5
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Ако САЩ искат да унищожат Китай това не представлява трудност за тях. Налагат ембарго на китайски стоки. После бавно, но сигурно си изнасят производството към Мексико, Индия или Бразилия. И тогава познайте какво се случва с любимия ви Китай? Познахте ще умрат от глад 2/3 от населението им.
38
3
 
12
 
! Отговори
До Цай преди 6 години
Момиче, не забравяй, САЩ поеха ангажимент към кюрдите и ги изоставиха веднага, щом Турция ги нападна. А Китай е нещо много по-могъщо от Турция. Както Америка не е готова да жертва свои войници заради кюрди, няма да го жертва и заради жители на Тайван. Затова постарай се да поддържаш добри отношения със сънародниците си от континента.И още нещо - на Китай САЩ дори санкции няма да им наложи. Защото, ако наложи, американците ще купуват дънки по 500$ вместо по 30$. И ще свалят президента си.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен. "Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че Индия е има "възможност да се превърне в една от най-динамично развиващите се икономики в света". Статия 2015г
36
2
 
12
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До 34. Тъй като ЕС и САЩ имат най голяма покупателна способност => са най- големите клиенти на Китай. Благодарение на това, че имат достъп до тези пазари китайците дръпнаха. Не е важно само да произведеш стока. Трябва и някой да може да ти я купи след това
35
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай вече не е фактор. САЩ и Европа наливат пари в Индия. Това е новия икономически плацдарм. Явно много от вас се правите на умни, но за жалост не сте. Китайците попнаха много да надигат глава и отдавна всипко се насочва към Индия, която пък не обича Китай. С един изтрел 2 заека.
34
5
 
12
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До Ако Европа зависи от някой това е Русия. Без китайски маратонки, лаптопи или смартфони можеш, но без газ зимно време? И имаш ли друга алтернатива на руския газ? Американците губят войната в Сирия и не можаха да прекарат втора газова тръба която да минава през Сирия, Турция за Европа като алтернатива на руския газ. Другата ти опция американски шистов газ на още по скъпи цени. Европа не зависи от Китай. А обратното. Китайския ръст е пряко зависи от политиките на САЩ и ЕС. Тъй като
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36Чичо САМ те е наградил и теб, че си промит мозък и мислиш за война!