САЩ се притесниха: Африка става зависима от Китай

Не се отказвайте от суверенитета заради заеми, зове държавният секретар
Обновена: 8 мар 2018 21:52 | 8 мар 2018 21:35, Красимир Ангелов
48
САЩ се притесниха: Африка става зависима от Китай
Снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че африканските страни трябва да внимават да не загубят суверенитета си, когато приемат заеми от Китай - най-големият търговски партньор на континента, предаде Ройтерс.

Тилърсън използва първата си дипломатическа обиколка в Африка за укрепване на съюзите в областта на сигурността на континента, който все повече се обръща към Пекин за помощ и търговия.

"По никакъв начин не се опитваме да държим китайските долари настрана от Африка. Важно е африканските страни грижливо да обмислят условията по тези споразумения и да не губят суверенитета си", каза Тилърсън в етиопската столица Адис Абеба, цитиран от БТА.

САЩ са водещ донор на помощи за Африка, но Китай ги задмина като най-голям търговски партньор през 2009 г. Пекин е инвестирал милиарди в инфраструктурни проекти, въпреки че според критици стойността им е намалена от използването на китайски фирми и работна ръка.

Китайските инвестиции "не създават съществена трудова заетост на местно ниво", каза Тилърсън и разкритикува начина, по който Пекин структурира заемите си за африканските правителства.

Ако някое правителство приеме китайски заем и се затрудни да го изплаща, то може "да загуби контрол над собствената си инфраструктура или собствените си ресурси поради дефолт в плащанията", каза Тилърсън, без да дава конкретни примери.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Зимбабве, заяви, че е неуместно Тилърсън да критикува отношенията между Китай и африканските страни. "Не е уместно, когато си на гости някъде, да критикуваш отношенията на домакините си с друга страна", заяви Лавров.

В Етиопия Тилърсън посети централата на Африканския съюз, която е финансирана и построена от Китай. Други китайски инвестиции в Етиопия са направени в железопътна линия до Джибути, заводи и индустриални паркове.

Анализатори посочват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп набляга предимно на проблемите със сигурността в Африка в момент, когато Китай, Турция и други страни активизират дипломатическите и търговските отношения, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американците вече *** на умряло. Само, че много късно усетиха ДЕДОВИЯ. Опитват се всякак да провокират реакция, но ще бъдат смачкани без бой. ИДВА БРИКС. И зад него стоят РЕАЛНИ активи.- Природни ресурси, интелектуална и ръботна ръка. Искам да кажа на всички западноевропейски поклонници, че виждат само пъстрата опаковка на целофана. Псевдоикономиките им се движат от чужда работна ръка понеже местните лежат на помощи. По времето на великите географски открития са окрали света и от там им идва инерцията. Няма обаче безплатен обяд. За десетина поколения са се изпадерастили и сега са завладени
33
0
 
4
 
! Отговори
drt преди 6 години
Американаска демокрация, - Ако ние ви дадем заеми (и ви налагаме политика ) това е демокрация. Аако сте зависими от нас е демократично. Ако сте зависими от други е диктатура. Китай ви отнема от американското поле на влияние заначи е диктатура.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искахте да има свободна търговия с китай. На ви сега свободна търговия. Ползите от търговията с китай са много по малко от вредите. Където и да отидеш вече на повечето стоки пише мейд ин чайна. Това е резултата от затварянето на очите пред китайските ментаци и дъмпинга. Тепърва има да ревете. Това е само началото.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фащите потъват със страшна сила
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ били притеснени за суверенитета на Африка,от това по-голям лицемерие здраве му кажи.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Който се е хванал с китайците са го ограбили до шушка."==========================================Това го обясни на Суджука. Той силно се натиска за китайски инвестиции.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът на САЩ Доналд Тръмп набляга предимно на проблемите със сигурността в Африка, за да си осигури ръст на продажбите на оръжие.
27
4
 
30
 
! Отговори
ASU преди 6 години
Не се бойте, ще ви внесем денокрация! Ще ви побомбим, ще ви разкажем играта и ще видите колко ще сте добре, справка Виетнам, Афганистан, Либия, Сирия, Ирак иии много други, на които сме донесли АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ
26
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който се е хванал с китайците са го ограбили до шушка. Съответната страна не получава живи пари а получава единствено китайски материали и стоки за целевите проекти както и хиляди китайски работници местни работници не участват. Съответната страна е задължена единствено да погасява заема а парите за това да си ги търси от където намери за добре. Това е имал предвид Тилърсън като казва че си губят суверенитета.
25
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са американците. В Либия живееха много зле при Кадафи. Сега са независими.
24
1
 
6
 
! Отговори
Do 29 преди 6 години
Що за човек си ти който пише за пари, *** по днешному
23
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каза Тилърсън и отиде да види дали на картата не се е появил някой диктатор за да му разруши държaвата и да прогони хората в изгнание и да постави целия свят пред хуманитарна и бежанска криза.
22
0
 
38
 
! Отговори
Дърт Рептил преди 6 години
Африканците да теглят заеми от Cветовната банка на която по една слу.чаеност всички служители са преминали през Харвард. Парите отCветовната банка са много по-хубави от китайските пари. Си Цзипин иска да пороби африкаците и да ги накара да берат памук в незаконно отраднати от индианците земи.
21
2
 
49
 
! Отговори
БАЛОН преди 6 години
Не се отказвайте от суверинитета!Ако е от САЩ може
20
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво да се прави - китайците си нямат еврейчета! Та ето го и проблема!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Те китайските долари ...пак са напечатани при нас в щатите...А тия дни печатаме здраво тоалетна хартия" отбеляза в заключение Тилърсън______________________________________________"По никакъв начин не се опитваме да държим китайските долари настрана от Африка. Важно е африканските страни грижливо да обмислят условията по тези споразумения и да не губят суверенитета си", каза Тилърсън в етиопската столица Адис Абеба, цитиран от БТА."
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, България, за сега, взима заеми от правилния човек.
17
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Африка взема заеми от МВФ е правилно, но ако взема от Китай е зависима. Логиката на експлоататора-манипулатор.
16
1
 
35
 
! Отговори
O, the irony преди 6 години
"Не се отказвайте от суверенитета заради заеми, зове държавният секретар" : ))))
15
3
 
51
 
! Отговори
българина преди 6 години
Сащ просто гие яд че не вземат кредити от евреите. Цял свят разбра че който се хване с тях умира рано или късно, военни бази, нпо, фондации, джендъризъм, ислямизация и ци ганизация цветни рвволюции. Както съм казвал и преди сащ вече са просто държава и не могат да свикнат с това. Потъващ титаник дъното ги чака