Дръзка среща! Светът коментира Тръмп и Ким Чен Ун

Бъдещата им среща – исторически дипломатически пробив
9 мар 2018 10:45,
26
Дръзка среща! Светът коментира Тръмп и Ким Чен Ун
Снимка: Reuters

Доналд Тръмп прие поканата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за безпрецедентна среща на върха, за да обсъдят бъдещето на ракетно-ядрената програма на изправения пред доста проблеми режим в Северна Корея, пише "Гардиън".

Ако срещата действително се състои, тя ще бъде първата между двете страни. Пхенян отдавна се стремеше към такава среща на върха със САЩ, която да отразява притежавания от него според режима статут на регионална военна сила.

Още по темата

През 2000 г. Бил Клинтън беше близо до среща с бащата на Ким Чен Ун - Ким Чен Ир, но до края на управлението на бившия американски президент през януари 2001 г. така и не бяха постигнати необходимите договорености.

"Индипендънт" пише, че през първата година от мандата на Тръмп постоянно е присъствала сянката на все по-голямата войнственост на Пхенян, която е подложила на изпитание капацитета на международната дипломация и е събудила призрака на ядрената война.

Самият Тръмп неведнъж се е заричал, че никога няма да повтори грешката на предшествениците си да бъде въвлечен в продължителните преговори, на които Северна Корея винаги е изкопчвала отстъпки от САЩ, но е запазвала ключови елементи от ядрената си програма, посочва "Ню Йорк таймс".

Да се срещне с Ким тъкмо сега, а не в края на преговори, когато вероятно Америка щеше да е постигнала отстъпки от страна на КНДР, е огромен жест на президента. Но Тръмп и Ким имат склонност към дръзки и драстични ходове, а личното им участие в бъдещи преговори означава, че разговорите може да поемат в неочаквани посоки, коментира вестникът.

"Уолстрийт джърнъл" определя приемането на поканата от американския президент за среща със севернокорейския лидер като исторически дипломатически пробив.

"Файненшъл таймс" пък изтъква, че тихата дипломация на южнокорейския президент Мун Дже Ин е дала тласък за напредък на Корейския полуостров.

"Вашингтон пост" подчертава, че решението на Тръмп да приеме да участва в такава среща видимо крие и значителен риск, защото тя ще се състои без категоричните предварителни условия, поставяни от предишните правителства на САЩ.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛЕД КАТО ТРЪМП НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ НИЩО НА КИМ, ЩОТО Е ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕН С ОПАСНО ОРЪЖИЕ, НЕ МУ ОСТАВА ДРУГО ОСВЕН ДА ПРИТИЧА НА СРЕЩА ПРИ ПЪРВО ПОВИКВАНЕ.
23
1
 
1
 
! Отговори
До Я! преди 6 години
Доста проницателно. Разделяй и владей! Дано надраснем тази епоха. Следващата ще е зашеметяваща.
22
0
 
6
 
! Отговори
Я! преди 6 години
Щатите са се притеснили че Кореите ще се разберат без тях ли?
21
1
 
0
 
! Отговори
Срещата на века! преди 6 години
Двма смешници от такъв ранг на едно място!Голямо представление ще е!
20
3
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ето една удобна възможност ЦРУ да отровят Ким Чен Ун и да докажат пред света че не само Русия е способна на подобен тип убийства.
19
2
 
7
 
! Отговори
Търговец преди 6 години
Ким е играч. Ще врътне Тръмп да му плати няколко милиарда заради добрите сделки с противоракетни щитове които САЩ направиха с любезното съдействие на Ким.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиде ли Тръмби и ако го свитнат, войната е спечелена за Корея.Ако той отиде и си замине, кой ще изтреля американските ракети? А през това време Ким ще пусне неговите.Алчно *** ми изглежда дръпнатия
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още ли не ви е ясно че света се управлява заднулисно и тия двамата и путин и всички работят заедно за световно правителство което рано или късно ще е факт
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
срещата ще е на тема "кой има по-добра прическа?"
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал Ким се обади по горещият телефон на рижавият пуяк и перчемлията бърза да се яви пред новият си господар със подвита опашка.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двамата луди на едно място! :-)
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще имаме политик от ранга на Ким? Никога !!! А по кръчмите като Валерката е пълно")))
12
0
 
5
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Тръмп може и някоя друга ракета да му продаде! Няма лощо.На Южна Корея вече продаде.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
двама от многото психично болни
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким показа на краварите няколко ракетки и краварите му клекнаха в краката като пудели Сега Тръмп отива да получи нареждания от Червеният дракон.
9
1
 
5
 
! Отговори
На върха преди 6 години
Като идат на тоя връх (който и да е той) , да им сложат един кален тепих да се поборичкат малко - поне да си направим шоу с прасето и кравата. парите за благотворителност!
8
6
 
16
 
! Отговори
фейк нюз преди 6 години
И пак ви казвам не вярвам Ким да се среща с терористи....
7
1
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
От статията не става ясно на кой връх ще се срещат. Най-вероятно - Мусала.
6
0
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Ще се срещнат да си премерят прическите.
5
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Чик Чи Рик клекна... - следва шушанчо...