Завръщане към грешките от миналото с митата на Тръмп

Последният подобен опит понижи глобалната търговия с 66%
14 мар 2018 21:16, Екип на Bloomberg
6
Завръщане към грешките от миналото с митата на Тръмп
Снимка: Reuters

Интересно и не толкова експлоатирано в медийното пространство е връщането към някои исторически примери, които могат да покажат нагледно при различни президенти на САЩ при въвеждането на подобни мерки – повишаване на мита или въвеждане на нови такива – до какви води чисто икономически и политически. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Въпросът какво ще се случи от тук насетне може да се отведе към какво се е случило в миналото, защото чисто на принципна основа едва ли може да очакваме нещо кой знае какво по-различно – историята вече е показала не един или два примера, свързани именно с подобни ситуации“.

Той обясни, че най-сериозният пример в тази насока е законодателството Холи-Смут, което е било въведено през 1930 от президента Хувър.

„Това определено се счита за един от най-деструктивните политически действия, свързани с митническата политика. Само за 5 години след въвеждането на тези законодателни промени глобалната търговия се понижава с цели 66%, което наистина е една катастрофа“.

Според Сиркаров именно в този контекст Тръмп трябва много да внимава, защото при въвеждане на подобна протекционистична политика, има почти неминуема реакция от ответните страни.

„Това води до изключително негативен ефект, свързан с огромните загуби от неслучването на международната търговия. Относителните, но и абсолютните предимства в икономически план определено сe разрушават“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 6 години
Проблема на Европа е, че корпорациите тотално превзели САЩ искат да завладеят и Европа със ГМО хранителната си продукция и съпътствсща я химическа продукция и всичко останало. Тръмп така е научен, атакува там където противника е най-уязвим а после получав отстъпки там където поиска. Но не е свикнал него да атакуват. Там му е слабото място, както и н САЩ.
5
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Обзалагам се че въпросният коментатор "Владимир Сиркаров" през живота си не е спечелил и 20 ст от бизнес, а все е живял на заплатица. Но това не му пречи да коментира.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да заблуждавате хората.Тръмп не иска САЩ да поставя мита на ЕС. Просто иска или еднакви мита за двете страни и никакви мита за двете страни. Заплахите му са не за това САЩ да има преимущества в търговията, а да е на равни начала. Това ли му е грешката?:)Относно Китай и металите въпроса е по-сложен. Китай изнася метали почти без такси. А голяма част от металите които ЕС изнася за САЩ са всъщност китайски. Тия "експерти" от които преписвате са за затвор. И скоро ще попаднат там
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах само 1/2 минута психопата В.Ангелов. Кой го гледа този бре?
2
3
 
4
 
! Отговори
талибан преди 6 години
Внос на много суровини като стомана и алуминий означава износ на долари към ЕС. Ако ЕС иска да търгува със САЩ ще си плаща, редно е също Русия и Китай да повишат митата към ЕС и това ще се случи рано или късно. Пияницата Юнкер се мъчи да го играе от правото на по-силния криеки се зад гърба на 28 държави и така да изнудва остaналият свят.
1
0
 
4
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
сменил е тупето,другото трябва да е на химическо!