Тръмп да иска: Ядрено разоръжаване на КНДР

Съветникът му Болтън иска да се следва либийския модел
24 мар 2018 11:15, Петя Славова
42
Тръмп да иска: Ядрено разоръжаване на КНДР
Снимка: БТА

Новият съветник на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, заяви, че Тръмп трябва да настоява всякаква среща със севернокорейския лидер да е с категоричен фокус върху възможно най-бързото премахване на ядрената програма на КНДР, предаде Ройтерс.

Болтън, ястреб, назначен от Тръмп в четвъртък да замени Хърбърт Макмастър, заяви пред радио "Свободна Азия", че обсъжданията на предложената среща на върха с Ким Чен-ун трбява да са подобни на тези, довели до извозването с кораби в САЩ на компонентите от ядрената програма на Либия през 2004 г., пише БТА

"Нека проведем този разговор до май, и дори и по-рано, и нека видим колко сериозна е Северна Корея", каза Болтън в откъс от интервюто, качен на сайта на радиото. Цялото ще бъде излъчено в понеделник. "Ако не са готови за такива сериозни дискусии, то тази среща може да се окаже доста кратка."

Болтън заяви, че Северна Корея в миналото е използвала преговорите, за да прикрива разработките си на оръжия, а той самият изрази скептицизъм за намеренията й. По думите му американският съюзник Южна Корея, която тази година възобнови преговорите със Северна Корея, трябва да проявава предпазливост, преди да се договаря за каквото и да било с Пхенян.

Още по темата

"Трябва да настояваме, ако тази среща наистина ще се провежда, тя да бъде подобна на обсъжданията с Либия преди 13-14 години; как да натоварим тяхната ядрена програма и да я закараме в Оук Ридж, Тенеси", каза той.
Болтън заяви, че за Тръмп е важно "да даде ясно да се разбере, че не е там, за да си губи времето, и че САЩ очакват истинско ядрено разоръжаване, а не само приказки за ядрено разоръжаване". "Трябва да разберем конкретно как възможно най-скоро ще премахнем програмата им", заяви той. Болтън смята и че САЩ не трябва да предлагат на КНДР икономическа помощ, нито мирен договор. "Те трябва да се радват, че изобщо ще се срещнат с президента на САЩ", каза той.

Болтън, хардлайнер, който се е обявявал за смяна на режима и употреба на военна сила срещу Северна Корея, заяви, че никой не иска военни действия, но че би било грешка КНДР да се остави с ядрено оръжие. Той предупреди, че има риск Пхенян да продаде технологии за ядрени оръжия на "Ислямска държава", Ал Каида или някоя държава с ядрени амбиции.

"Президентът Тръмп разполага с неатрактивни варианти, няма много време", каза Болтън.По-рано този месец южнокорейски представители се срещнаха с Ким и уведомиха Вашингтон, че севернокорейският лидер е готов да се откаже от ядрените си оръжия, ако бъде гарантирана сигурността на КНДР.

В отговор Тръмп изненадващо обяви, че е готов да се срещне с Ким преди края на май, за да се реши кризата около севернокорейските разработки на ракети с ядрени бойни глави, способни да ударят САЩ.
Северна Корея твърди, че се нуждае от програмата за отбраната си, схващане, което според анализатори е продиктувано и от съдбата на либийския лидер Муамар Кадафи, след като той се отказа от ядрената си програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се следва либийският модел, другарки и другари, има реална опасност другарят Ким да бъде набучен с щиковете от изгладнелите си поданици-редови другари!
17
29
 
6
 
! Отговори
Баба Ванда преди 6 години
*** Кин даде ядрени бомби на Ким Свин за да шантажират света. Скоро и двамата диктатори ще са история Смин!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корейци от севера нямат насочваща електроника за ракетите, за това Ким дава малко на задна. Сдобие ли се с надеждна технология за целта нещата ще се променят.
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същата логика Северна Корея може да иска САЩ да си унищожат ядренето оръжие.
14
23
 
4
 
! Отговори
Тръмп Велики преди 6 години
Ще даде още малко време на Ким Свин и след това ще го сготви за Коледа...
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си унищожат ядренето оръжие,че да могат да ги нападнат и да сеят демокрация без последствия,американците сигурно си мислят че всички са *** като тях
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те са на другия край на света, вие защо и там гледате, че имате наглостта да искате да се разоръжават?! След това да измислите фалшив повод да ги нападнете и тях, както правите винаги и навсякъде, нали?! Ким няма да нападне пръв никога, Путин също!
11
2
 
28
 
! Отговори
Без майтап преди 6 години
Искаш да провеждаш военни учения край бреговете на КНДР и да водиш преговори с предварителни условия?Да искаш не е вредно, стига да намериш глупak да ти даде.Ким доказа, че не е баламa.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Защо първо Лицемерните Щати не покажат как се маха ядрената програма..!!!???Егати и Свръх Егото... Само ние да имаме и да плашим с това!!! Джаманги лицемери...!
9
4
 
17
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Защо първо Лицемерните Щати не покажат как се маха ядрената покана...!!!???Егати и Свръх Егото... Само ние да имаме и да плашим с това!!! Джаманги лицемери...!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези колонизатори не спират да сеят раздори, интриги, фалшива пропаганда и да се намесват във вътрешната и външната политика на всички държави.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо няма!Нека да пробват либийския модел върху КНДР.И тогава вече ще им гледаме сеира!!!Голям бой ще ядат!Корейците са с хилядолетна история и имат голям опит за борба с нашественици
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНДР да иска разоръжаване на САЩ.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Великобритания скат да командват света еднолично. Не могат да търпят конкуренти, които са силни икономически и военно, и правят всичко възможно да им навредят...
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либийския модел.................значи да разсипят КНДР както Либия!!!
3
2
 
15
 
! Отговори
Болен Ястреб преди 6 години
Тоя ***.рко май доста време е бил във виетнамски концлагер?
2
2
 
26
 
! Отговори
Слава на Русия преди 6 години
Тоя съветник е ял некви гъби! Номера с либия, ирак, афганистан, сърбия и др демократизирани от вас вече не минава. Най добре сменете тоя перко с друг специалист, измислете нещо ново! Ким ще ви се изсмее в очите!
1
2
 
20
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Болен Ястреб нещо съвсем е изперкал - сравнява КНДР с Либия. Откъде ги копат тез мал.оумници?