Служители: Google не трябва да бъде в бизнеса с войните!

Хиляди против сътрудничество на концерна с Пентагона
5 апр 2018 10:03, Бойчо Попов
8
Служители: Google не трябва да бъде в бизнеса с войните!
Снимка: Reuters

Хиляди служители на Google, включително десетки старши инженери, са подписали писмо, с което протестират срещу участието на компанията в програма на Пентагона, която използва изкуствен интелект, за да интерпретира видеоматериали и би могла да се използва за подобряване на насочването на удари с дрон, пише New York Times, цитиран от Investor.bg.

Писмото, което се разпространява в Google и е събрало повече от 3 100 подписа, отразява културния сблъсък между Силициевата долина и федералното правителство, който вероятно ще се засили, тъй като най-модерният изкуствен интелект се използва все повече за военни цели.

"Ние вярваме, че Google не трябва да бъде в бизнеса с войните", се казва в писмото, адресирано до главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай. Служителите настояват Google да излезе от т. нар. Project Maven, пилотна програма на Пентагона, и да обяви за официална своя политика, че "никога няма да изгражда военна технология".

Този вид идеалистична позиция, която със сигурност не е споделена от всички служители на Google, изглежда напълно естествена за компания, чието мото е "Не бъди зъл" - фраза, изтъкната в протестното писмо. Но е съвсем чужда на масовата отбранителна промишленост на Вашингтон и със сигурност на Пентагона, където министърът на отбраната Джим Матис често казва, че основната цел е да се увеличи "леталността" на американската армия.

Още от първите си дни на съществуване Google насърчава служителите да говорят по въпроси, свързани с компанията. Тя осигурява вътрешни табла за съобщения и социални мрежи, където работниците могат да се противопоставят на мениджмънта и един на друг относно продуктите и политиките на компанията. Напоследък разгорещеният дебат около усилията на Google за създаване на по-разнообразна работна сила се разпространи и извън компанията.

Служители на Google разпространиха протестни петиции по редица въпроси, включително по отношение на Google Plus, изоставащият конкурент на Facebook, както и по отношение на спонсорството на Google на политическа конференция на консерваторите.

Служителите са повдигнали темата за участието на Google в Project Maven на неотдавнашна среща на компанията. По това време Даян Грийн, която оглавява бизнеса с облачната инфраструктура на Google, защити сделката и се опита да успокои засегнатите служители. Говорител на компанията каза, че повечето от подписите под протестното писмо са събрани, преди компанията да има възможност да обясни ситуацията.

Впоследствие компанията описва работата си по Project Maven като такава с "неофанзивен" характер, въпреки че видео анализът на Пентагона се използва рутинно в битки и противодействието на тероризма, а публикации на министерството ясно показват, че проектът подкрепя тези операции. Както Google, така и Пентагонът заявиха, че продуктите на компанията няма да създадат автономна оръжейна система, която да може да се задейства без човешка намеса, много обсъждана и рискова възможност за използване на изкуствен интелект.

След като Google купи специалиста в изкуствения интелект DeepMind през 2014 г., компанията създаде етичен комитет, за да гарантира, че с технологията не се злоупотребява. Когато купи редица компании за роботи, тя извади една от тях, Shaft Inc., от търг на Пентагона. След придобиването на Skybox Google прекрати някои от договорите с военните на сателитния стартъп, но в крайна сметка продаде бизнеса.

Отношението на Google към сътрудничеството с военните може да се промени, тъй като нейният облачен бизнес се конкурира с AWS, Microsoft и други компании. Правителството на САЩ вече е голям клиент на облачни услуги, а Пентагонът търси от технологичния сектор нови инструменти и стратегии, включително свързани с изкуствения интелект.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 


8
Още по темата: GoogleПентагона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсачката на Гугъл още преди години я развалиха. Там всеки по запознат със технологиията им знае че се прилага цензора и се филтрират резулататите на индивидуално ниво. А сега най новата глупост която въведоха е че не могат да се отварят снимки във пълна резолюция.

Аз лично вече преминах на yandex която се оказа перфектна търсачка.
duckduckgo също върши работа.
6
0
 
3
 
! Отговори
Пак Доктор Щонова преди 1 година
Виждам, цензурирана *** е думичката ми "д - у - х - а", макар че в долния ми коментар не е пейоративен глагол, ами членуван "дух" :D
Какво ли още цензурират Днес по кепчърване не регулярни изрази ?! :Д
5
0
 
3
 
! Отговори
Доктор Щонова преди 1 година
Следвайки отчасти *** на коментари 1 и 3, забелязвам, че без не-чак-дотолкова-регламентираната държавна помощ Гуугъл, а и други компании, щяха да са обикновени технологични компании, а не световни мастодонти. За да им е благо, доброволно трябва да помагат на правителствената върхушка. Само с реклами не става, нали ?! Много трудно е за такава корпорация да откаже такива проекти. А и този конкретно да го спре - и други проекти за държавата ще им се появяват.
4
0
 
8
 
! Отговори
терминатор преди 1 година
Нямам идея защо след като всички сме гледали филма все повече се опитваме да стигнем дотам...
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука играта е друга , на всеки е ясно че ако гугъл стане от интернационална компания в национална компания заради господстващото положение ще имат определен период на предимство но след време всяка държава различна от САЩ ще се стреми в бъдеще да не им използва услугите, предимството ще им бъде докато другите държави не намерят алтернатива, а тя ще бъде създадена поради неволята.Но при трета световна война този период е достатъчен.Така че гуглето си е голяма военна машина и сега.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе я дайте нещо за черната Златка и Николета Лозанова, манете тия интелекти, не ви отиват и не ги разбирате.
1
0
 
8
 
! Отговори
теория преди 1 година
на конспирацията, ето че нашите подозрения отново се подтвърждават. Ве роятно в Гугъл ще протече "преформатиране" така че неудобните служители, изповядващи "не бъди зъл" да бъдат компроментирани и отстранени. Хибридната война навлиза в нов етап в който свободата в интернет ще въде "регулирана" и иззета от службите на САЩ. В Русия и Китай отдавна са запознати с тази тактика, затова там масово се ползват други платформи - не Фейсбук и Гугъл