Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия

Работел за компания, регистрирана у нас, не бил наясно с американските регулации
Обновена: 10 апр 2018 17:40 | 10 апр 2018 11:00,
270
Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия
Снимка: Facebook

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес изтича мярката за задържане от 72 часа на Андреев.

Утре окръжният съд в Добрич ще реиш дали има основание Желяз да бъде екстрадиран, заяви пред "Фокус" окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. По думите му, ако не постъпят достатъчно документи, посочващи вината на Желяз, той ще бъде освободен.

Ако обаче от Щатите постъпят документи, които доказват вината на добричлията по посоченото престъпление и убедят властите в страната ни, че има извършено такова, Желяз Андреев ще бъде екстрадиран, категоричен е Пламен Николов.

Междувременно близките на Желяз Андреев са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook.

Към Желяз има повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics, пише в групата.

Там още става ясно, че Желяз е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Така се оказва, че той е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. 

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

"Всички служители на тази позиция, в това число и Желяз, имат наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база", пише още в групата.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма.

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
2
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Нормално е бивш служител да бъде привикан ,като свидетел, а не ,като обвиняем.Вдигал телефоните и говорил с клиентите?!?! Няма престъпление. Затова е и оттеглено по късно искането.
223
1
 
1
 
! Отговори
Станчо преди 5 години
Дано не изгори момчето заради безхаберието на българските политици.Кой подписа този неравноправен договор със САЩ ?Съпартиецът на Мая Манолова - товарищ Сергей Дмитриевич Станишев.А колко американски грраждани досега са екстрадирани в България ?Николко. Та те американците сигурно не вършат престъпления...
222
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаркаХвани се на работа с араби и много бързо ще спреш да задаваш въпроси за държавата и пешкирите!
221
2
 
9
 
! Отговори
Българка преди 6 години
И защо в тая държава пак се стига до там-обикновеният работник обира пешкира, а не който трябва. В България работодателя е защитен от всичко, трудовият договор трябва да е задължително в полза на работодателя-работника няма права, той има само задължения!
220
3
 
11
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Значи какво излиза на практика:500 ГОДИНИ ТУРСКО РОБСТВО И БЕЗКРАЙНО АМЕРИКАНСКО РОБСТВО! Народе кога ще се опълчим, кога всички ние останалите в тая държава ще защитим семействата си, децата си! КОГА? Стига сме ходили с наведени глави! Кога ще станем като Румъния-сгафил депутат=затвор?!
219
0
 
1
 
! Отговори
Георгиева преди 6 години
До Анонимен 228Ти па си голям гражданин, ама от някое село покрай града.Акъла ти е в петите наврян, да не казвам по-грубият израз!
218
0
 
11
 
! Отговори
nda преди 6 години
ама що само с това момче се занимават? Има поне 10 други търговци от същатата фирма, някои от които са в Кинтекс сега... Могат единствено като свидетел да го призоват, защото не е правил търговия за собствена сметка. Всяка Американска компания навсякъде по света знае, че е под ударите на Американските регулации и нетрябва да са изненадани...
217
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 6 години
Каква е вината на служител на българска територия, който има поставени цели от работодател, които да изпълни, за да си получи заплатата? Какво точно е негово решение и за какво ще го съдят? Тъпите американци съсипаха света с измислени войни и сега продължават да си изпробват оръжията навсякъде по света, но друг им е виновник!
216
0
 
5
 
! Отговори
до 234 преди 6 години
Прокурора може да си говори каквото си иска.Нали това му е работата .Да обвинява!Важно е съдът какво ще каже.
215
1
 
15
 
! Отговори
РОБИ СМЕ преди 6 години
На въпросът на АНОНИМЕН "От кога българската прокуратура е подчинена на САЩ?" отговора е: от 2008 година, по договора със САЩ сме длъжни да екстрадираме българи без доказана вина (По договорите с другите държави не сме длъжни да предаваме български граждани, за да бъдат съдени в друга държава, за разлика от договора с Америка. Това обаче може да се промени, но СИЛНО СЕ СЪМНЯВАМ, че ще се случи).
214
1
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Едно е да екстрадираш Турци гюленисти в Турциоя или Руски секс гурута в Русия но съвсем друго е да екстрадираш Българин.Дори и безочливата професионална дупедавка ББ не може да си го позволи.Протести ще има,ще се създаде напрежение ,хиляди ще излязът в Подкрепа на Желяз .В крайна сметка след като ФБР предаде материалите по делото Съдът ще се произнесе че няма няма достатъчно доказателства във вината на Желяз и екстрадирането ще бъда Отказано!
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Из търговския регистър: Фирма/ НаименованиеАВ-ТРОНИКСЕИК/ПИК201056516УправителиАРАШ КАБИ, АЛИ КАБИПредмет на дейностВНОС-ИЗНОС, ТЪРГОВИЯ, ПОСРЕДНИЧЕСТВО И УСЛУГИ, ПРОИЗВОДСТВО НА ВСЯКАКЪВ ВИД ЕЛЕКТРОННИ КОМПОНЕНТИ, ТРАНСПОРТ, КОНСУЛТАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, КАКТО И ВСЯКА ДРУГА ДЕЙНОСТ, НЕЗАБРАНЕНА ОТ ЗАКОНИТЕ
212
0
 
11
 
! Отговори
Неук с мнение преди 6 години
Аз искам да задам въпрос. Военният ни министър смята да подписва сделка за ремонт на двигатели с руска фирма, на която САЩ са наложили ембарго и предупреждават всеки сключил сделка с нея, че ще бъде третиран като закононарушител. Та ще искат ли екстрадиция на военния ни министър или голем го вадим само на обикновените граждани?
211
2
 
29
 
! Отговори
ицо преди 6 години
Страшни съдници се появиха тук. Сирия - измислена война от Щатите, убиха хиляди хора. С това измислено ембарго, с което очевидно всеки българин трябва да е запознат, страдат дори още повече хора. Но видиш ли *** тук ще разкъсат нашето момче, като най-големия престъпник. Коментари като "незабавна екстрадация и съд". Заради такива като вас хората се срамуват да се нарекат българи. По големи съдии от щатските ще се окажете.
210
3
 
14
 
! Отговори
йо преди 6 години
Желязчо, кой те би по главата да се хванеш на работа с араби и американци. Сега ще се чудиш в кой свят живееш. Ако нашите г..продавници те екстрадират ще си поживееш в америка. Ако решат да не те екстрадират тези същите те обричат цял живот да не напускаш България. Във всяка страна по света има г...продавници и те ще се радват да услужат на америка и веднага ще те продадът за едно потупване по рамото.
209
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя селски хитрец, колкото и да се прави на невинен и на светата вода ненапита, няма да може да излъже Американското правосъдие.
208
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като е взимал по 3 хилки заплата му е било добре. Сега да си носи отговорността.Защото САЩ не е корумпираното блато БГ и там законите работят.И няма прошка за престъпниците.
207
4
 
11
 
! Отговори
От какво са парите преди 6 години
Държава която на практика Я няма и е винаги първа по всички негативни критерии и последна по всички положителни и то не само по статистика,а по реално усещане у всички нормално стъпили на земята хора!Та във същата Държава взимат хора от провинцията докарват ги в София дават им по около 2000лв заплата може и повече за IT специалистита откъде мислите че идват парите падат от небето и пристигат с вятъра ли?А как се разхождат Тия хора като извънземни и гледат на останалите с по 500-600лв заплата
206
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще му вадят ли виза за САЩ и какъв тип ще бъде тя, защото абсурда в случката е сякаш сме тяхна колония.
205
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много наивен нашият Желяз бе, направо светец. Много е хубаво за да е вярно.