Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия

Работел за компания, регистрирана у нас, не бил наясно с американските регулации
Обновена: 10 апр 2018 17:40 | 10 апр 2018 11:00,
270
Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия
Снимка: Facebook

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес изтича мярката за задържане от 72 часа на Андреев.

Утре окръжният съд в Добрич ще реиш дали има основание Желяз да бъде екстрадиран, заяви пред "Фокус" окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. По думите му, ако не постъпят достатъчно документи, посочващи вината на Желяз, той ще бъде освободен.

Ако обаче от Щатите постъпят документи, които доказват вината на добричлията по посоченото престъпление и убедят властите в страната ни, че има извършено такова, Желяз Андреев ще бъде екстрадиран, категоричен е Пламен Николов.

Междувременно близките на Желяз Андреев са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook.

Към Желяз има повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics, пише в групата.

Там още става ясно, че Желяз е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Така се оказва, че той е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. 

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

"Всички служители на тази позиция, в това число и Желяз, имат наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база", пише още в групата.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма.

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега са измислили нова тема за антиамериканска пропаганда.Да ама тоя Желяз не става защото е мошенник.
183
1
 
23
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Значи прокуратурата чака документи от САЩ. А на какво основание го е задържала? На честна дума или за отравянето на Скрипал?Да напомня на прокурора, че Народният съд е изпратил доста магистрати в Белене и по-далеч.
182
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не си ги е съхранявал в мазето си тия части , че той да е виновен. Нали е изпълнявал нареждания , по принцип някой трябва да му утвърди план с кои фирми да кореспондира.
181
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ако сирийски съд поиска екстрадиция на американски ог базите за агресия в Сирия ние трябва да ги екстрадираме като военнипрестъпници.
180
0
 
1
 
! Отговори
офицерса дъщеря преди 6 години
До набедени българив крим няма руски военни.
179
4
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Илия - Варнаабе ти толко ли си *** или поддържаш дискусия? напиши му името в гугъл на тоя служител
178
6
 
31
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Хора опомнете се. В България ли живеем или в сащ. Този човек е служител в кол център, няма нощо,ама нищо общо със законодателството на краварите. Не е нарушил наши закони, работил е да си осигурява живота. Аз не желая да живея по техните закони, ако не им харесва да се махат. Живели сме без тах и ще пребъдем без тях. Опасявам се само, че нашите политици и законотворци за пореден път ще предадат Българин за чужди интереси.
177
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мошениците незабавна екстрадация.
176
14
 
7
 
! Отговори
месара преди 6 години
виновен или не, ше се разбере. обаче вижте какви присъди раздават в САЩ, ако и тук се прилагаха такива присъди, си мисля че щеше да е по добре, за няколко години *** ше изчезне
175
24
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Щастливец! Отива на 30 пъти по-добри условия в американски затвор, от колкото на свобода в Чалгаристан!
174
5
 
23
 
! Отговори
201 преди 6 години
Свобода и демокрация по американски!?Че, то си е чиста диктатура!Сега разбрахте ли защо западните "демократи" са настръхнали срещу Путин???Краварите могат да съществуват единствено грабейки и налагайки "демокрацията" си над останалите държави чрез насилие.Жалко за момчето, но не първият нито ще е последният, който ще попадне в краварското "Белене".
173
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Значи Желяз (егати името) нищо не знаел !!! Ха хаааа.... тия да ги разправя на баба си.Всеки тарикат като го хванат се разболява и нищо не знаел."Не усещаш ли какъв безродник си бе американски гъзoлизeцo?
172
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Желяз (егати името) нищо не знаел !!! Ха хаааа.... тия да ги разправя на баба си.Всеки тарикат като го хванат се разболява и нищо не знаел.
171
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще да не сте посмели да го предавате на наглите американци. Не стига, че визи ни налагат въпреки, че сме член ЕС, ами и не са подписали договор за екстрадиция с нас. Тоест ако ние поискаме нечия екстрадиция от САЩ, САЩ няма да ни го предаде дори да е виновен. Покажете им един среден, само това заслужават.
170
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оная пундафела на правосъдието да е видим сега
169
3
 
5
 
! Отговори
Кошмарът България преди 6 години
Ти си неудобен на шефовете затова ще бъдеш екстрадиран в САЩ и осъден на смърт!
168
5
 
20
 
! Отговори
иван гешев преди 6 години
кога най-после,тумора САЩ ще бъдеиэряэан от тялото на света????е
167
2
 
13
 
! Отговори
Кой убива БГ и защо преди 6 години
Това е поредната жертва на корумпираните български власти която бива екстрадирана в "демократична" USA и заплашвана да бъде осъдена на смърт!
166
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е голям цирк...... Даже през тоталитаризма не ги пращХа В Сибир пионки с пионки
165
2
 
21
 
! Отговори
реално преди 6 години
Или как България си продаде гъ*за на САЩ благодарение на няколко корумпирани магистрати,Цецка и Цецо!