Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия

Работел за компания, регистрирана у нас, не бил наясно с американските регулации
Обновена: 10 апр 2018 17:40 | 10 апр 2018 11:00,
270
Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия
Снимка: Facebook

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес изтича мярката за задържане от 72 часа на Андреев.

Утре окръжният съд в Добрич ще реиш дали има основание Желяз да бъде екстрадиран, заяви пред "Фокус" окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. По думите му, ако не постъпят достатъчно документи, посочващи вината на Желяз, той ще бъде освободен.

Ако обаче от Щатите постъпят документи, които доказват вината на добричлията по посоченото престъпление и убедят властите в страната ни, че има извършено такова, Желяз Андреев ще бъде екстрадиран, категоричен е Пламен Николов.

Междувременно близките на Желяз Андреев са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook.

Към Желяз има повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics, пише в групата.

Там още става ясно, че Желяз е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Така се оказва, че той е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. 

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

"Всички служители на тази позиция, в това число и Желяз, имат наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база", пише още в групата.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма.

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
8
 
5
 
! Отговори
До 160 преди 6 години
Е ние с теб няма как да знаем, точно какви инструктажи, разговори, договорки и т.н. е имало нали? Щом американците са повдигнали обвинение значи имат някакви доказателства - документи, записи от телефонни разговори, имейли, свидетели и т.н. Аз не мога да разбера, ако някой е невинен, защо е необходимо да бяга от процес, най-малкото ще изчисти името си.
143
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българоубийци и предатели мръсни, дори и да е виновен, той не е извършил престъплението в Сащ, така, че няма защо да лежи в американски затвор! Никакви международни регулации не могат да задължат една суверена държава да екстрадира свой гражданин в друга, дори и ако е престъпил закона. Аз дори не вярвам, че е виновен. Най вероятно шефовете му са му дали тая задача, и той е приел. На всеки служител може да се случи. Ако е виновен да го съдят тук и да лежи в Бг, а не в чужда страна !
142
2
 
15
 
! Отговори
до 158 преди 6 години
Разбира се че е оправдание. Той е бил само оперативен служител на най-ниско ниво. Като такъв е трябвало да мине през инструктаж за тези неща. Отговорност на мениджърите му. Това не е опрадвание само за собствениците, който очевидно са разчитали на това, за да им върви схемата.
141
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111111По този въпрос ще ти необходимо малко де си напънеш мозъка, не става с ядене тук. Когато има сделка между американски субект и сирийски такъв, а според американското законодателство това е забранено, а ти си се наврял между шамарите като посредник, подставено лице и/или т.н. няма значение , ставаш подсъдим в САЩ - това се случва в момента.
140
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста е загазил. Не знанието на законите не оправдание.
139
9
 
4
 
! Отговори
тт преди 6 години
До Гинка Позволено ти е да гледаш руска телевизия ,добра като за теб е и северно корейската,ама тя трудно се хваща...П.С.-Лятоска да не забравиш червения байрак като тръгнеш за Бузлуджа...
138
10
 
7
 
! Отговори
хм... преди 6 години
Вие го изкарахте че е работел министър. Бил е в кол център и звънял на *** и пульо да му предлага боклу/ци. Колкото продаде, толкова му плащат. И защо като е невинен е избягал от Щатите и се е сврял в Добрич? Още щом пристигнал се свързал с адвокат. Някакъв адвокат-пелтек го показаха сутринта по телевизията. Не можа две думи да каже.
137
6
 
11
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Дано преди 5 или 10 години без да знаем да не сме нарушили някой закон на Того или Сомалия.. Бедна ни е фантазията, ако Афганистан, например, реши да иска екстрадация, щото излизаме от къщи без придружител, ходим на плаж по бански, говорим с чужди мъже... Само на мен ли ми се струва, че става нещо зловещо!?
136
2
 
15
 
! Отговори
ex преди 6 години
Утре да не екстрадират някой от Марс защото им е погазил законите на САЩ,като се е трудил на друга планета?
135
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БамАбе да продаваш самолетни части на сирийска фирма и да не ти светне червената лампичка, не говори добре за интелекта на един човек, а като го гледам Желяз не ми изглежда глупав. И все пак, ако той няма какво да крие е най-добре да се яви на процес в САЩ, иначе цял живот беглец - аз така мисля, че ще е за него.
134
3
 
19
 
! Отговори
Аре у лево преди 6 години
Абе кога ще се научите да уважавате гражданите си. САЩ, Русия, UK, Китай и още много държави не екстрадират гражданите си. ТОЧКА. Ако е нарушил нашите закони да го съдят ако не американците да правят както прави вятъра.....
133
3
 
14
 
! Отговори
Гинка преди 6 години
Има ли някъде пълен списък със забрани от страна на САЩ? Без да искам имам руски телевизии в пакета. Да не се окаже, че гледането им е под ембарго и да изгоря. Позволено ли е да гледам световното по футбол?
132
5
 
9
 
! Отговори
Бам преди 6 години
Как няма да се опитва да избяга от процес? Само една справка в щатския съд ти е 2500долара, адвокат там..даже няма да казвам. Как се дават тези пари, като знаеш че си невинен? Първо той е нямал никаква представа че работи под американски закони в собствената си страна. Второ дори и да го знаеше, никой не му е провеждал инструктаж за международната ситуация.
131
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бамДобре а ако българския съд не екстрадира Желяз във Флорида и той реши след година две да отиде в Гърция на почивка, там го хванат и екстрадират в САЩ, не мислиш че ще лежи доста дълго в затвора, за това че е беглец? Най-добре е Желяз да се консултира с адвокат вещ в американското право, за да не си направи лоша услуга. В крайна сметка, ако няма вина няма да го осъдят в САЩ.
130
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз това не го разбирам. Човека нито е бил в САЩ нито е извършил престъпление в САЩ.Ако е извършил престъпление по Българските закони, редно е да бъде съден в България.Ако не е извършил престъпление по Българските закони, значи е невинен. Просто нашите тука са гъзо*лизци и за това е това с екстрадицията.
129
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз това не го разбирам. Човека нито е бил в САЩ нито е извършил престъпление в САЩ.Ако е извършил престъпление по Българските закони, редно е да бъде съден в България.Ако не е извършил престъпление по Българските закони, значи е невинен. Просто нашите тука са гъзо*лизци и за това е това с екстрадицията.
128
1
 
9
 
! Отговори
A? преди 6 години
Ама как така баба лани пръднала а чак сега и замирисало?Отиваш наемат те на работа,казват ти да търгуваш с компании X,Y,Z и т.н. и накрая си виновен,че си се трудил?!Що за логика е това?!Ако се вършат престъпни сделки полицията трябва да нахлуе с барети и да арестува собствениците на фирмата работодател,а не служителите,които нищо не разбират.Освен това за толкова време две години никой не го е викал за справка.България слуга ли е на САЩ?!
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МишоПроцедурата за естрадация в САЩ и България, почти идентична - не виждам какъв е проблема българската прокуратура да поиска екстрадация на американски гражданин, ако той е нарушил българските закони.
126
2
 
16
 
! Отговори
бам преди 6 години
Познавам момчето, адски добър човек и определено без абсолютно никаква вина в случая, с изключение на това че е попаднал в некоректна фирма. Не позволявайте да екстрадираме още един българин. 12 април - протест пред съдебната палата в София. Дано и държавата ни не се окаже некоректна към поданиците си.
125
1
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
А вие ще не пробвате да осъдите и екстрадирате американец.Ще ви го дадат ама друг път!