Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз

Привикваме US посланика, нашият във Вашингтон иска срещи
Обновена: 12 апр 2018 13:35 | 12 апр 2018 13:15,
141
Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз
Снимка: архив "Булфото"

Българското външно министерство е предприело спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз Андреев. Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Още по темата

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г., припомнят от МВнР.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество.

От МВнР припомнят и че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Желяз бе пуснат срещу "подписка" от добричкия арест вчера. Младият мъж е обвинен, че е изнасял, въпреки ембаргото, авиочасти за Сирия като служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Желяз е категоричен, че не е знаел какво прави, той е бил на най-ниското ниво във фирмата и е изпълнявал задачи по списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хванали най-ниското ниво човек който е изпълнявал работата си и сега ни го размахват пред очите като най-големият престъпник.Ясно е че е бил отговорен служител вършещ задачите каквито му дадат .Всичкото това е ставало със знанието на шефовете му ,а защо не и със знанието на основателите на тази компания.Продавали са части на Сирия през българските клонове на тази американо-арабска фирма защото от САЩ неможе. Днес хващат мишок от България ,утре от Румъния или някоя друга слаба страна.
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 59Защо мислиш че е *** бачкатор от който нищо не зависи ? зщото той казва така ли :)ама не си ли задаваш въпроса защо всички негови колеги почват до един да го защитават, ако е *** служител дали би се случило именно това, ще кажеш трудовия договор, ама всички знаем как се пишат и променят трудовите договори в България
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският съд трябва да оневини нашите съграждани.Не трябва вечно да бъдем васали на тоя и оня.Ако не стане така,ще има масови протести.Нашият народ не е длъжен на никого и никой не ни е питал,когато е подписвал заробващи ни договори.Затова НЯМА ДА ХВЪРЛИМ НА КУЧЕТАТА СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ!За сведение и на българския съд.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той е бачкатор, решенията се вземат от шефовете.Шефовете вече са осъдени. Въпросът е защо него го търсят.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sid - знаеш ли в колко браншове се продават части с двойна употреба, какво е това изобщо и как битова химия или част за автомобил също може да бъде такава, например? Знаеш ли колко хора в България имат такава професия и изобщо как се контролира търговия с такъв тип части/материали и защо и как се регулира тази материя? Или искаш всички хора с такава професия, които просто си изкарват хляба, да бъдат "наказани', за да има къде да излееш негативизма си?
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толбухинското тарикатче стъпи ли в САЩ няма връщане.Защото там Съдът не си поплюва. И там няма Цецки и Цаци, дистанционно командвани от Тиква.
56
13
 
6
 
! Отговори
sid преди 6 години
В БГ дори да взривиш президентството пак ще те определят от съда като леко лабилен ,луд ,пиян,наркоман, и всякакъв друг само да не те осъдят.Аз мисля,че не е невинен.Ако е невинен защо не се защитава в Америка?Екстрадицията не е затвор,просто мярка да не избяга пак/както тук обичаме да бягаме от престъпленията си/.
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е нагледен пример за пълен васалитет към САЩ! Как може да се сключи договор в който само едната страна се задължава да предава гражданите си,ако другата ги поиска? Ако ние поискаме американският военен,който САЩ изтеглиха,след като уби българи в катастрофа,ще го получим ли? Хайде,да почват да си мятат ядрени ракети вече,ще не се търпи несправедливостта в този свят!
54
4
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Много си наивен. Той е бачкатор, решенията се вземат от шефовете. Явно не си работил в бизнеспарк, мегапарк, техпарк, кепитъл форт и другите такива сгради. В представата си за света градиш илюзия. Порасни.
53
3
 
6
 
! Отговори
тяаож преди 6 години
Хубаво е, че държавата се размърда, затова плащаме данъци. Иначе, малко не е баш таман цялата работа. Навсякъде по света (цивилизования) наказателната отговорност е лична, без значение от правната система. Ако този човек е бил *** изпълнител няма от какво да се притеснява. Обаче, ако макар и формално, демек "черно на бяло", е бил упълномощен да представлява търговеца, да сключва сделки и т.н., то обясненията от сорта на "ама, аз таковата, само звънях" нямат стойност.
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само не трябва да бъде екстрадиран, а да бъде признат за невинен и освободен. Той е едно образовано и интелигентно момче,което е изпълнявало служебните си задължения, както всички останали хора, които работят. Не е имал достъп до информация кои части са сдвойна употреба и не е било негова отговорност да провери това. Всеки един човек с подобна професия и задължения по тази логика може да попадне в абсолютно същата ситуация.
51
2
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Аз съм русофил ! Това разрешено ли е според КРАВАРСКОТО законодателство ?А съм русофил щото краварките са дебели и грозни...
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук пишат няколко небългари.Американците казват,че всеки американец в опасност извън Америка е опасност за цяла Америка.Т.е.те си защитават гражданите където и да са,от когото и да било.Учудвам се на бездушието на някои от писачите тук.А съда трябва да застане зад своите граждани,а не да обслужва чужди интереси.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека отиде, да разгледа Статуята на свободата, Ню Йорк. .Ако не му хареса в затвора, ще избяга и ще се върне в България. Трябва да сме солидарни със САЩ, Великобритания, Франция. Трябва да им съчувствуваме. Така казаха нашите евроатлантици.
48
15
 
4
 
! Отговори
sid преди 6 години
Всички пишем колко е виновен и как трябва да е спазвал, уж американските закони.А какво е продавал?Не са ябълки и круши.Продавал е части за авиацията на Сирия където сега *** деца жени.Може би точно неговите продадени части сега са влезли в употреба.Дано спи спокойно и има сладък живот като знае ,че е помогнал на убийци.Дано някой ден не се сблъска точно със сирийски терористи.Всичко си има цена.И сега всичко ,което спечели като дела един ден не е било напразно и му се върне като бумеранг.
47
3
 
14
 
! Отговори
под санкциите преди 6 години
Аз, такова, снощи имах интимни отношения с една рускиня. И това ли попада под санкциите? Към кого в посолството на САЩ да се обърна за разрешение, ако случая с рускинята (много е мила, хубава и любвеобилна) се повтори? Трябва ли следващия път човек от посолството да присъства при акта?
46
0
 
4
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
До ЖАН ВИДЕНОВТова беше при Софиянски !!!
45
2
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Навсякъде по света Правителството привиква посланиците ,без значение на коя държава посланик е .Ако ще Сомалия може да привика US посланика и да му каже че не желае да работи с него и САЩ са длъжни да се съобразят с това и да изпратят нов посланик.
44
0
 
7
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 6 години
Къв е тоя Юрий Щерк,бе ?
43
0
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Естествено, че Станишев и Оршарски са виновни. И Хан Аспарух също.Боко Тиквата Наколенкаджията, той е нивинен. Той е Светата вода ненапита, Дева Мария и Майка Тереза - 3 в 1.