Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз

Привикваме US посланика, нашият във Вашингтон иска срещи
Обновена: 12 апр 2018 13:35 | 12 апр 2018 13:15,
141
Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз
Снимка: архив "Булфото"

Българското външно министерство е предприело спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз Андреев. Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Още по темата

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г., припомнят от МВнР.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество.

От МВнР припомнят и че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Желяз бе пуснат срещу "подписка" от добричкия арест вчера. Младият мъж е обвинен, че е изнасял, въпреки ембаргото, авиочасти за Сирия като служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Желяз е категоричен, че не е знаел какво прави, той е бил на най-ниското ниво във фирмата и е изпълнявал задачи по списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
По разпореждане преди 6 години
По разпореждане на другаря Борисов спешни разговори със САЩ за Желяз. Другаря Борисов веднага разпореди да бъдат изпратени един министър и един зам.-министър (от които и без това нищо не става!) и 16 линейки за помощ на пострадалите.
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търгувал е с американски стоки с двойна употреба, следователно е нарушил американските закони за износ и ре-експорт на стоки с двойна употреба. Ако не бъде екстрадиран сега, няма да може да пътува никъде извън България до края на живота си, защото щом влезе в друга страна ще го арестуват и хайде пак в Щатите. Ако си беше търгувал с български стоки нямаше да има проблем.
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе туку така американски съдия нема да иска екстрадиране, това да не е нашата съдебна система, тоя викал нищо не зависело от него и размахва трудов договор, ама то и от Цеко по документи нищо независи в Банско :) собственик по документи е социално слабия Георгиус Георгиус в Кипър така че по полека с емоциите
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36Вай, вай, вай...............ей, ч-у-ч-е-л-о.......ЕПРУВЕТКАТА НА колин пауер НИЩО ЛИ НЕ ТИ ГОВОРИ?????? Ха-ха-ха-ха-ха...............хамериканците съдели "само по доказателства"!!!!!! Мале мила, ПО-ГОЛЯМ ВИЦ ОТ ТОЗИ НЕ БЯХ ЧУВАЛ!!!!! Е, те само разрушават държави и убиват милиони хора!!!!! Иначе са "много мили и приятни".......ПАЗИ БОЖЕ ВЪОБЩЕ НЯКОГА ДА ГИ СРЕЩНА!!!! Бррррррррр..........
38
9
 
3
 
! Отговори
sid преди 6 години
Ще излязат още имена и ще излезе,че не е "цвете" тоя Желяз. Ще започнат един друг да си прехвърлят обвинения,ей тогава става интересно.Може даже да излезе и държавно участие да има. хахаха
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на мене ми харесва! Първо: ВСИЧКИ нелегални продавачи на оръжие - в затвора! И второ: нека да искат екстродиране, нали много ви беше кеф, когато тия кравари арестуват НЕЗАКОННО руски или други хора по целия свят и си ги съдят по техните си закони??? Тогава даже ви беше приятно. Ама сега, КОГАТО АРЕСТУВА страна, на която УЖ се пишехме "приятел",а всъщност сме ВАСАЛ, нека ви покажат КАКВО ПРЕСТАВЛЯВАТ ВЪОБЩЕ ДРУГИТЕ ХОРА ПО СВЕТА за този *** обор!!! Кога ли ще се обединим и ще го сринем?
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да посмеят да предадат нашите момчета,повече власт няма да видят.
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много моля прости и неграмотни провинциалисти да престанат да пишат глупости!!!Трябва да знаете ЕДНО!!Американските прокуратури и съдилища не са цацаратури и бг пишман-съд!!Там ПОЧУКАТ ли ти веднъж на врата знай че си ИЗГОРЯЛ!!Те не идват без доказателства или със скълъпени такива. Жиляз ИЗГОРЯ.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българската държава спешно взела да работи по случая, по разпореждане на незаменимият ни велик лидер" Скоро така ще почнат да пишат статиите! На първо място българска държава няма! Много отдавна! На второ място,тази корумпирана продажна шайка която управлява пародията която наричат държава, ще направи точно това което им заповядат от посолството на САЩ. 30 години вече е така, и този случай няма да е различен. Правят се на лидери пред хората, а са просто едни лакей и кукли на конци.
33
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Привикваме US посланика"Вие чувате ли се какви ГЛУПОСТИ говорите???????Американският посланник може ДА ПРИВИКВА Борисов но не и обратното.Ставате хипер-смешни.
32
2
 
13
 
! Отговори
8===о преди 6 години
И ако не се беше вдигнал медиен шум "държавата" щеше още да си спи на ушите.
31
1
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Затова в СОЦА СЕ казваше.'Много е лошо да ти умре връзката'--+-че то още е така. *** яко се кълнат по тази линия : " А , дано да ти измрър връзките" :)
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при 40 г. обвинителен акт общо за двамата собственика, тия са взели 2 х 2 г.Съдът там е особен, но работи с доказателства. Ако нямат как да докажат, че този е виновен, няма и да го търсят.
29
13
 
0
 
! Отговори
sid преди 6 години
Не мога да разбера защо трябва да заставаме зад г... на един търговец.Той си върши деянията, да отговаря за тях.Какъв е тоя митинг в защита на този търговец?Всички грешим и трябва да си носим последствията.Каква е тая офанзива да си защитаваме грешките ,от които вероятно е спечелил доста.Според мен ,не е толкова наивен и глупав ,колкото се прави.А може и да му затварят устата подобаващо за да не издава шефове и управители!
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешни сме в очите на запада. Защото всеки се ФУКА С НЕКОЯ ВРЪЗКА ОТ ГОРЕ И РАЗЧИТА НА ВРЪЗКАРСТВОТО.Затова в СОЦА СЕ казваше.'Много е лошо да ти умре връзката'Така е в случая, хора без да знаят англииски ЗНАЯТ, че БГ и в НАТО, ЕС, И НЕ Е С ДИКТАТОРА АСАД..И ТРЯБВА ДА СИ ОМАЯН ОТ ДОБЪР ЖИВОТ., ЧЕ ДА ТИ Е ДИКТАТОРА В ГЛАВАТА
27
1
 
5
 
! Отговори
Isf преди 6 години
Желяз продавал железа
26
1
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Няма начин началниците му да се отърват с това.---ох котьььооо... не само че има а и го направиха. Този човек нали сам каза: при 40 г. обвинителен акт общо за двамата собственика, тия са взели 2 х 2 г. Честито. Просто там съда е особен, когато не е убийство или наркотици, и е трудно доказуемо, съда предпочита да им изши.ба една ОГРОМНА глоба в полза на обществото, отколкто да гони Михаля. Да, ама трябва да имаш пари. А познайте нашия Пурко, дали ще се класира по тази линия.
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега, такива неща трябва да се решават от съда, а не от протестъри, щото тоя вика аз съм на най-ниското ниво, от мене нищо независи и формално може да е така, обаче в действителност да е отговорял именно за проблемни сделки, неочаквайте в трудовия му д-р да пише че продава на ембаргови страни :) доколкото разбирам към доказателствата има и прихванати имейли между него и централния им офис, ако е *** обикновен служител за какво ще кореспондира с централа в САЩ ?
24
7
 
1
 
! Отговори
Hans преди 6 години
Айде ще го спазарят конекрадците, и ще се тупът по гърдите като лекарите в Либия после какво велико дело са направили . Пък то момчето мощеник като всички живеещи под Дунав
23
1
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименЗа този "договор", ние още тогава протестирахме, че ни правят зорлем "американски граждани". Мисля,ч е Станишев го подписа, но не съм сигурен. Всеки договор, който направи България подчинена на друга държава, по един или друг начин е национално предателство. Който го е подписал, трябв ада бъде съден за това и обесен, като резултат.