Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз

Привикваме US посланика, нашият във Вашингтон иска срещи
Обновена: 12 апр 2018 13:35 | 12 апр 2018 13:15,
141
Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз
Снимка: архив "Булфото"

Българското външно министерство е предприело спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз Андреев. Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Още по темата

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г., припомнят от МВнР.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество.

От МВнР припомнят и че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Желяз бе пуснат срещу "подписка" от добричкия арест вчера. Младият мъж е обвинен, че е изнасял, въпреки ембаргото, авиочасти за Сирия като служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Желяз е категоричен, че не е знаел какво прави, той е бил на най-ниското ниво във фирмата и е изпълнявал задачи по списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето САЩ се водят главно и единствено от Закона, но това тикволандците няма как да го знаят.Те си мислят че Боко Тиквата командва света и може да привиква, който му скимне като се събуди.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха, привиквали US-посланика, айде стига смешки бе.Напишете, че му се умилквате и ако благоволи ще дойде.Смешни гербаджии.Страхливи сте като мишки и двулични като Янус.