Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз

Привикваме US посланика, нашият във Вашингтон иска срещи
Обновена: 12 апр 2018 13:35 | 12 апр 2018 13:15,
141
Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз
Снимка: архив "Булфото"

Българското външно министерство е предприело спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз Андреев. Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Още по темата

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г., припомнят от МВнР.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество.

От МВнР припомнят и че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Желяз бе пуснат срещу "подписка" от добричкия арест вчера. Младият мъж е обвинен, че е изнасял, въпреки ембаргото, авиочасти за Сирия като служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Желяз е категоричен, че не е знаел какво прави, той е бил на най-ниското ниво във фирмата и е изпълнявал задачи по списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Вътрешен човек преди 5 години
Не се радвайте , разбраха се да го експусират и то не само него , всички. Това са мимикрии за пред народа , уж нещо ще преговаряме , потвърдиха им писмено още миналата седмица ! *** сме !
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 121Ха, ти пък! Те наемите за петте военни бази, които тихом-мълком са ни набутали, вече десет години не си плащат. С търговска или документна измама със съгласието на нашите корумпета ни п родават най-скъпия ток от НАШИ централи... Скубят ни, както си искат, за кое сме подочули, за кое - не. Но щедро, чрез "Аферика за Баламария", дават на Киряк Стефчовци за изтриване на паметта и достоинството българско...
120
0
 
1
 
! Отговори
Александър преди 6 години
През 2008 кое правителство управляваше???
119
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пич Желяз е голям късметлия.Ако го искаше Путин, лично пРезидента Радев щеше да пилотира самолета, с който щяха да го екстрадират в Расия.
118
0
 
6
 
! Отговори
бг уса преди 6 години
има нещо много неравнопоставено с тези споразумения. Значи ние не можем като нормални граждани на ЕС да ходим там щото сме трета категория, Ноо ставаме са разполагане на бази и щото сме добър партнер и имаме споразумение за всяка прищявка от техен прокурор веднага да следва екстрадиране.И да ако публично злепоставиш бг или уса политик в социална мрежа примерно, в първия случай ще ти се размине, във втория не е ясно...
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига ревахте ние сме приятели с улица Козяк и САЩ вече 30 години държи България като и налага стриктен визов режим какъвто няма във нито една друга Европейска държава.Това се нарича приятелство да даваш по 50 милиона лева годишно във визови такси и тормоз дискриминбация от джоба на богатите за една пилклива виза.Да живее Америка.Днес е Желяз утре Стоманин вдругиден всички ще идете под ножа с обеднен уран като в Косово новиччок или от ножа на приятелите ни от САЩ създателит на Ислямска държава
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да посмеят Бойко и бандата му да предадат БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН на тези долни убийци краварски. Не знам дали Желяз е престъпник или не това ще го реши български съд. Що не ни дадът краварите собствениците на военната си индустрия за да ги съдим в България???????
115
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама тези КОЛ центрове нали Плевнелиев ги рекламира и кани от Америка,сега какво правим ,май е опасно да се работи в тях!
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей,назначават ви като моряк или камериерка на круизен кораб,работите си по трудов договор,да не би да знаете точния корабособственик или партньор,и току поискали да ви екстрадират защото собствениците са ОАЕ и е влязло ембарго от Америка!
113
4
 
26
 
! Отговори
* преди 6 години
Ще цитирам от мрежата: Не знам дали Желяз е добър или лош, но е наш. Ако трябва да се бие за нещо - искам ние да си го бием. Колко от престъпниците от други държави, при това извършили убийства тук, излежават присъдите си в България? За какво ни е тази държава, ако не може да защити гражданите си ?
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, ако чакаш на нашата държава да си мръдне пръстта за теб, си свършен!
111
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сулъо и пулъо ще иска арест на българи ние да не сме колония на сащ те щоне върнат костадин ботев изп директор на авиокомп балкан и иван миронов балканбанк
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В един от щат има закон забранено е флиртуването.Така че тези които са нарушили този закон да внимават в отношението си към САЩ , защото може да бъдете привлечени в САЩ заедно с Желяз но в друг щат .
109
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е добре де ! кой го е подписал това "споразумение" ??дайте да разберем!!
108
1
 
19
 
! Отговори
Ту-ду-ру-ду-ду-ду преди 6 години
Понеже работата се разсмърдя тотално по медиите и затова баце изведнъж се активира, та се разпореди на кокошчицата Захариева да се задейства и тя, после ще врътне едно телефонче на Цецка, Цацаров и на съда и току виж нещата се оправили. Въпросът е защо сме допуснали такъв гъзоблиз*ки договор, та после да се правят маневри...
107
6
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ние българите винаги не знаем какво вършим,което си е оневиняващо в нашите очи.
106
1
 
9
 
! Отговори
Поредният преди 6 години
Българинът Цветан Кънев е обвинен в контрабанда на ядрена електроника за военни цели от Колорадо за Русия на стойност почти $400 000.САЩ искат да бъде екстрадиран и съден за 50 години затвор и глоба от 1 милиона долара!
105
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскине се тревожи излиза че всички може да бъдем екранирани в САЩ,това е тяхно право според някакво си споразумение.Просто си избират един гражданин от България и следят какъв американски закон са нарушили т.е. някой закон от 50 им щата.А те имат доста шантави закони за които българите дори не подозираме.Така че излиза че според това споразумение по подразбиране всеки българин е престъпник.
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскиДа реално си заплашен от екстрадиция в САЩ скоро имаше такъв случай с някакви часовници за русия замесеният българин отказа екстрадиция в САЩ но този случай го покриха!
103
3
 
18
 
! Отговори
До демократ преди 6 години
Ти пък какви закони познаваш на САЩ, и какви партньори са ти на тебе ***? Много на сериозно се вземате някой и ставате смешни! За САЩ сме само удобна територия за бази, която на всичкото отгоре им идва без пари. Само на нас не плащат нищо! Тяхното посолство командори лидера ти ББ и навиваше прожината на онова мекотело Плевнилиев да плещи глупости за ценностите! САЩ не са ти били никога и няма да бъдат партньори защото за тях си лакей под контрола им. Това не е партньорство. Това е колония.