Хаос, консултации: Как Тръмп реши да удари Сирия?

За втори път тежки гледки го тласнаха към военни удари
16 апр 2018 21:23, Елка Василева
31
Хаос, консултации: Как Тръмп реши да удари Сирия?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасен в снимки на деца, убити при химическа атака в Сирия.

И за втори път през мандата му тези тежки гледки го тласнаха към военни удари срещу страна, която според него е капан за САЩ, пише Асошиейтед прес.

На моменти подготовката на ударите в петък вървеше, както си му е редът - обичаен процес на вземане на решения от един необичаен президент. Той поиска информация от съветниците си по национална сигурност и свика съвещания в Ситуационния център. Консултира се със съюзници, които споделяха гнева му от идващите от Сирия снимки на деца и възрастни, очевидно убити или пострадали от отровен газ.

Но в други моменти изби хаотичната природа на Тръмп като президент. Той намекна за плановете си с войнствени и понякога объркващи туитове. И беше вбесен от законовите заплахи, изникващи около него, включително от обиска на жилището и офиса на дългогодишния си адвокат.

Още по темата

През това време американски и западни представители казаха, че е ясно, че Тръмп има намерение да предприеме военни действия. Според двама западни дипломати, запознати с разговорите с Франция и Великобритания, въпросът не е бил дали да се удари, а как да стане това по начин, който да не се ограничава само до "наказване" на режима на Асад, а да намали способностите му да използва химически оръжия в бъдеще.

Дипломатите и американски представители настояха да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично поверителните разговори.

Според служители ежедневно Тръмп участва в много брифинги и съвещания на най-високо ниво в Ситуационния център. Тръмп е бил съветван за Сирия от Джон Болтън, новоназначения му съветник по националната сигурност, който има репутация на войнолюбец и "ястреб", и от министъра на отбраната Джеймс Матис, който е искал да се гарантира, че военните действия ще бъдат обвързани с една по-широка стратегия.

На правителствено заседание в понеделник Тръмп заклейми "жестоката атака" и обеща бързи мерки.

Във вторник Тръмп разговаря както с френския президент Еманюел Макрон, така и с британския премиер Тереза Мей. Представители на трите страни се събраха във Вашингтон, докато съюзниците се опитваха да решат кой ще участва и какъв ще е възможният удар.

Но Тръмп все още нямаше твърди уверения, че съюзниците ще се присъединят. Въпреки че и трите западни страни бяха убедени, че е използвано химическо оръжие, международните инспектори не бяха стигнали до мястото на атаката и не беше ясно какви доказателства биха могли да представят техните правителства.

Докато вървяха преговорите какъв да е отговорът, Тръмп получи още удари - изненадващият обиск на жилището и офиса на личния му адвокат Майкъл Коен и новата книга на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми. Особено вбесен беше от обиска, извършен частично по препоръка на специалния прокурор Робърт Мълър, чието разследване за руска намеса в изборите от 2016 г. хвърля сянка върху президента.

Докато продължаваха разискванията, Тръмп изригна в Тwitter. В сряда той внесе смут в целия процес, като написа на Русия "да се готви", защото ракетите "идват, и ще бъдат хубави, нови и "умни"! След като бе критикуван, че е разкрил стратегията си, на следващия ден написа в Тwitter, че не е посочил времето на атаката и добави:"Може де е много скоро или изобщо не толкова скоро!"

В четвъртък Тръмп вече бе взел окончателното решение да разпореди удара. Служители казаха, че планът да се ударят три цели в Сирия цели да няма "косвени щети", включително за руските обекти.

Попитани защо президентът действа сега, като се има предвид, че се твърди, че правителството на Асад е използвало поне 50 пъти химически газ, представители на администрацията казаха, че според тях съществуват "неопровержими доказателства" за използването на химически оръжия.

Много от доказателствата са от свидетелства на очевидци, както и видеа и снимки, направени от хуманитарни служители, жертви на атаките и от неназовани разузнавателни източници за намерени впоследствие варелни бомби и туби с хлор.

Според служители Тръмп е бил също така разочарован, че са се провалили икономическите, дипломатическите и политическите усилия Асад да бъде убеден, че използването на химически оръжия не е в негов интерес.

Цял ден, след като Тръмп бе взел решение, правителството до голяма степен успя да запази намеренията му в тайна. Туитовете спряха и служители на Белия дом намекнаха на журналистите, че Тръмп може би ще прекара петък вечер, вечеряйки в хотела си във Вашингтон.

Но в 21:01:30 часа в петък Тръмп направи телевизионно обръщение към нацията и обяви, че ударите са започнали.

Докато падаха ракетите, един служител обясни, че през изминалата седмица президентът е съобщил на американците чрез туитове какви са намеренията му. Сега, каза той, се изпълняват заповедите му.

В събота сутрин Тръмп вече празнуваше "перфектно нанесения удар".

"Мисията е изпълнена!", написа той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Значи думата трябва да е горящ материал.
19
1
 
1
 
! Отговори
Jordan преди 6 години
на снимката човека е обсебен със спец наркотици и обемно проникващ жълт масов убиец с цел ликвидация на цели нации.ползват и туитер за обсебване обемно проникващо с пси препрограмиращи клипове. АКо този е Тръмп веднага на балнеолечение з а поне 30 дни далече от камери компютри и бяла и жълта радиоактивна светлина.da se wzeamat probi za doping i narkotici
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17"не съм специалист, но това е пълна лъжа. Може да е луд, но със сигурност не е толкова глупав да вярва на тези снимки."Със сигурност си доста глупав щом вярваш на руснаците, хора доказали се пред целия свят че винаги за всичко лъжат дори и да няма причина да лъжат те си лъжат, защото им е такава природата и такъв манталитета.
17
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаос има, само че хаоса е в колибата на Путин Кремъл. Има си и причина за хаоса САЩ не желаят повече Русия да се шляе из Сирия и това и беше казано със 103 аргумента. Русия не можа да отговори с нито един аргумент, каза че била отговорила с над 70 ама се оказа поредния руски информационен фейк.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасен в снимки на деца, убити при химическа атака в Сирия.И за втори път през мандата му тези тежки гледки го тласнаха към военни удари срещу страна, която според него е капан за САЩ..."- не съм специалист, но това е пълна лъжа. Може да е луд, но със сигурност не е толкова глупав да вярва на тези снимки. Все пак режисьорите са в неговия екип. Просто му стана ясно, както и на тези преди него, че от него не зависи нищо
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не пишете, че в Атина са искали да премахнат статуята на Труман? Защо не пишете какво каза Роджър Уотърс за белите каски на концерта в Барселона в петък?
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То па на тея клипове едно дете не се закашля от тоя хлор. Само да не настинат горките от това поливане със студена вода.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради обиска на адвоката му си изпати Сирия. Понеже не може да бомбардира Милър....
12
3
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Когато показаха клипчето,където поливат децата с вода забелязахте ли колко много червени маркучи имаше.Дали във всяка болница има толкова маркучи за всеки случай.
11
1
 
6
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
До Шматка.Да Нарцис е.Но мисля,че и умен над средното ниво.Не съм фен нито на Тръм,нито на САЩ,но мисля,ч еако не беше "Дълбоката държава" той наистина щеше да подобри отношенията си с Русия.Сега е под атаката на истинските "зли сили",които не успяха да прокарат Хилари за президент.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheit 10Да бе да..............тази щуротия се опитаха още веднага след изборите да я пробутат, ама не мина! Ти пък откъде се сети за тия стари манджи?
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аллооууу.......че покажете ги де.....тези "убитите"....или дайте кадри от "погребенията".....дайте "ранените".......НЯМА ГИ, НЯМА ТАКОВА НЕЩО....А това дето наричате "тежки глетки", ако знаете холивудските "майстори" как умеят да ги правят............ум да ти зайде!!! Те даже "кацане" на Луната ви измайсториха и ВСИЧКИ повярваха, та някакви кадри на такива дето ги поливат с вода няма да ви измайсторят!!!! Аааааа...сетих се, че децата от "светената вода" от шланга са възкръснали, като скрипалите
8
1
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До АспарухТръмп е нарцис.Винаги иска да е в центъра на събитията.Иска да остане в историята.Това го прави много опасен.Деца старци жени.Глупости
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Англия са агресори, знаем си ги добре...............жалко, че и французите не са се отказали от колониалната си политика............така, че голямото разочарование е Франция!!!
6
2
 
15
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
Тръм е милиардер.Едва ли е правил инвестиции и печалби,без сериозен и обстоен анализ.Сега извършва атака срещу Сирия,само по плямпанията на някави бели каски или някави си дрън,дрън.Ясно е,че целите му са други(отклоняване на вниманието).Ако искаше наистина конфронтация нямаще да изстрелят само 100 ракети.
5
19
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тръмп е пич.Боли го ракетата кво мислите за него.
4
3
 
12
 
! Отговори
До Стархил преди 6 години
Това е знаме с гербът на САЩ, да пукнат дано
3
4
 
27
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Пуснете му снимка на онова горящо от *** дете във Виетнам... и да бомби по САЩ колкото иска.Ще има повече морално право от сега. Ако в тия е останало все още частица от морал де.
2
1
 
10
 
! Отговори
Страхил преди 6 години
Знамето вдясно на кого е ?
1
4
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Брей той много чувствителен този милиардер бе ! :)Да не повярва човек. Гледа репортажи от Сирия и нарежда ракетни удари разчустван от видяното ...Само, че живота доказва друго. Тези, които натрупват огромно богатство в световен мащаб, обикновено го правят върху страданието и нещастието на други.Така че чак толкова човеколюбив и чувствителен милиардер не вярвам да има.Други са причините Тръмп да нареди атаката ...Вътрешни и външни. Вътре е атакуван жестоко, а навън авторитетът на САЩ спада.