Тръмп иска да замени военните в Сирия с... араби

Инициативата му обаче може да срещне доста пречки
Обновена: 19 апр 2018 07:07 | 18 апр 2018 22:33, Елка Василева
35
Тръмп иска да замени военните в Сирия с... араби
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля как да смени военния си контингент в Североизточна Сирия с арабски. Както съобщи "Уолстрийт джърнъл", новият съветник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън вече започва в тази връзка консултации с други страни. Инициативата обаче може да срещне спънки, обясниха експерти пред в. "Независимая газета".

Наскоро Болтън обсъди идеята за разполагане на арабски военни в Североизточна Сирия с шефа на египетското разузнаване Абас Камел. В телефонния разговор американският служител запита ще може ли Египет да допринесе за създаването на новата военна сила.

Няма съобщения за отговора на Кайро. Други източници в американската администрация признаха, че Болтън и Камел наистина са разговаряли, а подобни искания са отправяни и към други страни от Залива. "Въпроси за евентуална финансова подкрепа и по-широк принос (за гарантиране на стабилност в Сирия, бел. на изданието) бяха отправени към Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства", заяви събеседник на "Уолстрийт джърнъл".

До момента политиката на САЩ за Сирия целеше главно да бъде разгромена терористичната групировка "Ислямска държава". По различни оценки в Източна Сирия все още действат между 5 и 12 хиляди бойци от тази организация, съобщи пред "Уолстрийт джърнъл" служител от администрацията, пожелал анонимност.

Но пред Белия дом застава проблемът какво да прави по-нататък в зоните, освободени от ИД с усилията на местни военни формирования, чийто гръбнак са кюрдски отряди. Воден от икономически подбуди, Тръмп отказва да остави американски военни в североизточната част от страната.

"Независимая газета" запита руското външно министерство дали Москва ще е доволна американският контингент да напусне Сирия, но не получи оперативен отговор. В интервю за "Евронюз" през февруари външният министър Сергей Лавров оцени скептично плановете на САЩ в Североизточна Сирия. "Щатите навярно имат някаква стратегия, а тя е според мен е да се заселят за вечни времена в Сирия с въоръжените си сили - заяви тогава първият дипломат на Русия. - Те вече водят нещата натам, че да отцепят огромно парче сирийска територия от останалата страна, нарушавайки суверенитета и териториалната цялост на Сирийската арабска република."

Според експертните среди в Русия инициативата на САЩ с оглед да сменят своя контингент няма да се посрещне с разбиране в арабския свят. "Египетската позиция гласи, че президентът Башар Асад е избран от сирийския народ и само сирийският народ може да решава съдбата на лидера", напомни за "Независимая газета" политологът Григорий Косач, коментирал идеята да бъдат поканени в Северна Сирия военни от Египет.

"С други думи, тази гледна точка е донякъде в противоречие със становището за по-нататъшната съдба на Асад. От гледна точка на Кайро, все същата според мен, няма изгледи египетски войски да сменят американските в Сирия, поне защото в такъв случай Египет би действал като страна противника на режима", обяснява Косач - професор в катедра "Съвременният Ориент" от факултета по история, политология и право в Руския държавен хуманитарен университет.

Аналитикът не смята за предрешен и въпроса ще подкрепят ли арабските страни идеята да сменят американците със свой контингент, както косвено сочи заключителната декларация от срещата на върха на Арабската лига през уикенда в Саудитска Арабия. "Колкото до саудитците, преди началото на руската кампания в Сирия саудитският печат наистина поместваше статии, че било време да се отвори арабски фронт срещу режима в Сирия, но без никакви конкретни уточнения - посочва Косач. - Саудитска Арабия никога не се е канела да участва със сухопътни войски в бойни действия на чужда земя. Да, саудитска авиация действа в Йемен, но нищо повече. Емирствата имат вече опит от подобни действия - специални сили от ОАЕ участваха в либийските събития точно преди свалянето на Муамар Кадафи. Днес обаче е малко вероятно някоя от страните да се реши на такава стъпка."

По думите на друг експерт евентуалното решение на САЩ да изтеглят военния си контингент може да бъде пагубно за ситуацията в региона. "Напуснат ли американците Сирия, това няма да подобри положението в Близкия изток - заяви за "Независимая газета" Евгений Зеленев, шеф на отдел "Ориенталистика и африканистика" във Висшето училище по икономика в Санът Петербург. - Освен че ще е политически ход със знак минус, това би означавало, че Щатите отказват да носят отговорност за последиците от по-нататъшните събития на сирийска земя, било то политически или икономически. Докато САЩ присъстват там, те един вид имат някакъв ангажимент, но щом само си тръгнат, вече няма да са включени в конфликта. Да припомня: Русия също неведнъж заяви, че излиза от военната конфронтация в Сирия, но всеки път не излизаше докрай. В случая със САЩ може би ще се повтори същото."

Според експерта евентуалното изтегляне на американците от Сирия не бива да се смята за категорична и безусловна победа на страните, заемали позиция в разрез с тази на Щатите. По думите на Зеленев инициативата на Вашингтон е всъщност маневра. "В известен смисъл това е политическа заплаха: ето, излизаме, а вие оставате и какво ще правите тогава? - разсъждава той. - Настъпил е впрочем важен момент за САЩ: почти физически са премахнати онези политически структури в региона, на които бяха заложили те. Липсата на боеспособни части, на които Щатите да се опрат в региона, с изключение на кюрдското движение, поставя Вашингтон в двусмислено положение. Ако подкрепят опозицията, едно на ръка, но ако останат без опозицията, ще имат във военния конфликт статут на окупатори."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Да преди 5 години
***,краварите и пиратите / англ/ винаги воюват с чужди ръчички..-да се трепат други,ние само ще излапаме печалбата,казват те..а и винаги имат подръжници-джуджета,които се надяват тайно,да бъдат забелязани,та да им дадат някой кокъл от масата
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да не се повторят изказванията от странта на Америк. армия че Арабските войници не са мотивирани и са неефективни...?! ( както стана след фиаското в Ирак ...)
26
3
 
9
 
! Отговори
А преди 5 години
УКРЙНА И КРИМ ИЗТОРИЧЕСКИ СА РУСКИ, И ДОБРЕ СИ ЖИВЕЕХА КАТО СЪСЕДИ,ПИТАМ КОЙ ПОКАНИ САЩ В УКРАЙНА,И КОЙ ИЗВЪРШИ ФАШ ПРЕВРАТ,С МИЛИОНИ СЪДБИ,ТОВА ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГО ПИШЕ,А СОМ НОВИЧОК,НОВИЧОК,НОВИЧОК,А ЗАГИВАТ НЕВИННИ ХОРА В ДОМБАС.ТЕ НЕ СА И ХОРА,САМО ТОЗИ ПРЕДАТЕЛ ШПИОНИНА ЛИ Е ЧОВЕК,ДЕЦАТА НА ЛУГАНСК НЕ СА ХОРА,НЕВИННИТЕ СИРИЙЦИ НЕ СА ХОРА,ЗАЩО ИМ РАЗРУШИХТЕ ДЪРЖАВАТА,КАТО ИРАК,ЛИБИЯ И Т.Н.
25
3
 
3
 
! Отговори
А преди 5 години
ДО СЕГА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА КАКВИ БЯХА,ПОДДЪРЖАНИ ОТ АРАБИТЕ И ЗАПАДА,ДЕТО,РАЗРУШИХА И ИЗКЛАХА ПОЛОВИН СИРИЯ,НОВ КАПАН.,НЯМА ОТКАЗВАНЕ.НАЙ ПОСЛЕ ОСТАВЕТЕ СИРИЯ САМА ДА СИ РЕШЕВА ВЪТРЕШНИТЕ РАББОТИ,КАТО ГЛДАМ КАКВИ ЖИЛИЩА СА ПОСТРОЕНИ,МОЖЕ БИ СА ПОВЕЧЕ НА ГЛАВА НА СЕМЕЙСТВОТО ОТ САЩ МНОГО ДРУГИ ЗАПАДНИ СТРАНИ,ДЕТА СЕТУПАТ В РАМЕНАТА ЗА САЦИАЛНИТЕ СИ ВЪПРОСИ.
24
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Александър: Защото Русия е поканена в Сирия от законното правителства на Башар Асад (каквито и епитети да му слага западната пропаганда), а САЩ никой не ги е канил.Освен това в Сирия са единствените бази на Русия в средиземноморския регион, а САЩ имат много - не им е нижна обязателно тази в Сирия.
23
7
 
1
 
! Отговори
Александър преди 5 години
А защо не си тръгнат и Русия и САЩ от Сирия?
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземат да се разберат накрая,че на Боко ще му писне накрая и ще се намеси.
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Администрацията на Доналд Тръмп обмисля как да смени военния си контингент в Североизточна Сирия с арабски."Ами Обама пробва същото, само че Ислямска държава се провали с поставената й от Вашингтон задача.
20
4
 
1
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До Анонимен 6Ги повика хората!
19
4
 
2
 
! Отговори
търсят - преди 5 години
До А"новичок"
18
4
 
7
 
! Отговори
хахахахахаа.... преди 5 години
Тръмп иска да замени американците в Сирия с... БГ
17
1
 
27
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Иска да пусне на Асад още бунтовници (=терористи) преди да си тръгне
16
4
 
25
 
! Отговори
Путин е велик! преди 5 години
Бай Дончо обмисля всякакви варианти как да се чупи от Сирия най-безболезнено и неунизително.
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците да не се притесняват. Скоро Ердоган ще ги изгони.
14
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИДИЛ нали бяха араби? С кого ще ги замени? Арабитре не са добри войници и не могат да застанат срещу Асад, чиито войски вече са обстреляни и имат руско обучение и подкрепа. Чудно ми е, кого ще сложи вместо тях? Трябваше да се разбере с Турция навремето, защото те са единствените способни на това.
13
4
 
10
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Турците разбраха след първата и разпадането на Османската империя, че от арабите нищо не става. Арабите предадоха турците като набиха нож в гърба на тези които го хранеха 600 години! А този който излъга арабите се казва Лаврънс Арабски. Агент от Англия. НЕ мисля, че Ердоган ще се хване на въдицата на американците ако е умен!
12
4
 
28
 
! Отговори
Американ преди 5 години
'До момента политиката на САЩ за Сирия целеше главно да бъде разгромена терористичната групировка "Ислямска държава"' - ай сиктир! как така им даваме оръжие тогава?
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглите американци търсят начин да се измъкнат по терлички от Сирия след краха. Едно е да бомбардирш от въздуха с ракети и бомби, друго е да си с жива сила на терена. Явно и кюрдите последни разбраха, че на американец не може да се вярва и разчита.
10
1
 
46
 
! Отговори
А преди 5 години
А какво търсят САЩ в Сирия?
9
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия нямат равни на себе си по наглост, разпореждат се в Сирия все едно им е щат.