Френцузинът Макрон – олицетворение на мечтата на американците

В него те намират демократичния лидер, който им липсва
30 апр 2018 22:00,
97
Френцузинът Макрон – олицетворение на мечтата на американците
Снимка: архив Reuters

Еманюел Макрон беше във Вашингтон. Там изкара весело времето си в компанията на Доналд Тръмп и изнесе реч в американския Конгрес, която беше толкова добра, че накара много американци да си мечтаят той да е президент на САЩ – и не само, защото говори по-добър английски. Би било справедливо да отбележим, че всъщност Макрон говори най-добрия английски от всеки държавен глава на Франция от Наполеон III насам, пише европейската редакция на Politico.

Американските почитатели на Макрон са предимно демократи, на които им липсва сносен лидер. При все това, впечатляващо е за гостуващ президент да прихване забележима част от фантазията на американците, по начина по който го направи Еманюел Макрон, пише "Фокус".

Неговите харизма и чар са подсилени от контрастиращия го президент Доналд Тръмп. Но въздействието на Макрон е в резултат на признанието че той – като президент на Франция – е лицето на истинската "специална връзка" във външната политика на САЩ.

Още по темата

САЩ дълго се наслаждаваха – ако този глагол може да опише турбуленцията и хармонията – на връзка с еквивалент по сила в лицето на Франция. Колкото и Великобритания да настоява за друго, партньорството ѝ със САЩ изглежда, че извървя своя път и, както британците биха го описали, вече е тотално съсипано.

САЩ и Франция си приличат повече, отколкото те самите си позволяват да признаят. Те споделят републиканска история и концепция за правата на човека, която е универсална и неетноцентрична. Френският елит, както и американският – за разлика от британския – е безсрамно националистически настроен. "Франция идва от дебрите на времето", пише Шарл дьо Гол в своите "Спомени на надежда". "Тя променя и в същото време остава себе си през вековете." Френският национализъм, както американският, споделя две постоянни теми, които се блъскат една в друга: тази на оптимизма и тази на страха от залязване.

В последно време, песимистичната линия излезе на преден план и в двете държави, давайки възход на сблъсък между политическата умереност и популизма, гражданската традиция и иконоборството. Някои биха казали, че Макрон, с всичкия си блясък и образованост, беше не по-малко популист в процеса на своето политическо изгряване от Тръмп – което е и причината, на пръв поглед, двамата да се разбират. Макрон със сигурност изглежда, че иска да направи Франция велика отново.

Франция е честният, понякога остър, демократичен съюзник на САЩ, със своето незаменимо чувство на изключителност. Тя не се смалява от несъгласието със световната супер сила, нито пък приема, че начините на САЩ са по-добри от тези на Франция. Разликите между двете често са базирани върху принципи, но могат да бъдат и стилистични и символични. Винаги е имало потайно възхищение във Вашингтон за френския инат и чувството на комфорт, когато французите се захванат с политическа кампания, военна интервенция или война.

Съюзник, който е съгласен с теб след малко убеждение е не по-малко безполезен от такъв, който се съгласява послушателно. И няма никакво съмнение, че в големите въпроси поставени пред нашето време – ислямският терор, бъдещето на Западната цивилизация и хегемонистичните претенции на Китай – САЩ и Франция са на една и съща страна, съюзници за бъдещето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мили Боже.............този надут балон или по-точно парашутист, спуснат от банкерите ротшилдовци, бил "пример" за нещо!!!!!!! Господи.........слез и си прибери вересиите, молим ти се!!!!! Накъде върви еуропката????????? Явно, не сме само ние баламите!!!! Че нашия Барек е къде-къде по-колоритен!!! А тази плюнка, дето едно каже сутрин, а друго вечер (на кого ли ми напомня..............) къде е тръгнал!!!!!
11
5
 
26
 
! Отговори
къдеси преди 5 години
Франция се прегърна с дявола.Ништо хубаво не ги чака ..войни ,атентати..
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел и се изясни ситуацията и започна да нормализира нещата за Германия.Този още лови пеперуди под Дъгата.
9
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не знаех, че мечтата на американците е да спят с баба си... извратеняци.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък да попитам, какво е ФрЕнцузинът.
7
20
 
13
 
! Отговори
факт преди 5 години
Тръмп има жена манекенка.Макрон праска учителката си от едно време.Путин някой виждал го е с жена или те с Медведев имат специална връзка.
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами във Франция рейтинга му е 20 %, да си го вземат.
5
6
 
31
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Не знаех че американската мечта е баболюбие.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимка от Reutets текста от Фокус всичко сглобено на части....хаха , накрая Овцете да си коментират под Текста
3
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кого му пука за Макрон, за французи и американци, бе?!Единственото важно е на руснаците да им е гадно!
2
7
 
35
 
! Отговори
Цирк преди 5 години
Меркел се озъби и сащ си намериха нова к.***..
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Храварите мечтаят да хващат дърти бабки с ласата си?!Фъйкът ни отвсякъде...Не случайно сме на 109 място по свобода на словото...Престиже...