US военни пилоти наранени с китайски лазери в Джибути

САЩ официално се оплакаха от атаката на Китай
4 май 2018 08:26, Елка Василева
79
US военни пилоти наранени с китайски лазери в Джибути
Снимка: архив, Reuters

САЩ подадоха официално оплакване пред правителството на Китай за инциденти с използване на лазерни показалци от военен тип срещу пилоти на американски военни самолети в Джибути, съобщи говорителката на Пентагона Дейна Уайт, цитирана от ДПА и Франс прес.

Двама пилоти на транспортен самолет С-130 са получили леки наранявания на очите при заход за кацане в американската военна база Кемп Лемоние в Джибути, която е единствената постоянна военна база на САЩ в Африка.

През 2017 г. Китай отвори военноморска база в Джибути само на няколко километра от американската база. Това засега е единствената китайска военна база в чужбина.

Американски представители заявиха за в. "Уолстрийт джърнал", че използването на тези мощни лазерни показалки най-вероятно е станало от китайската база.

"Това са много сериозни инциденти, които представляват реален риск за нашите пилоти. Поискахме от китайците да разследват тези инциденти", каза Уайт и добави, че става дума за "повече от два и по-малко от десет" подобни инцидента.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 74 преди 5 години
Най-странното е, че има игьоди, които са готови да посегнат и на Нобеловата на Басов и Прохоров. Таунс е там, за да не са капо американците при това така важно откритие.Игорь Сикорский им измисли хеликоптера. Защо думата е с гръцки корени?
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Мечти-и! Гледай да не се изпуснеш, да нацапаш наоколо в сънищата си! Русия и Китай са в отлични отношения - икономически, военни и политически! Да му мисли Дядя Сэм! Да забрави за о-вите Спратли, а да ги нарича Пенхуледао и да не се мотае много там с военни кораби, да не станат основи за нови рифове!
64
2
 
17
 
! Отговори
до 73 преди 5 години
До АнонименНай -странното, че всички неща изобретени ,както казвате, от руснаци са с английски имена. Интересно защо руснаците не им дават руски имена.
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците сигурно имат по-големи лазерни показалки. Все пак да не забравяме:"Николай Геннадиевич Басов е съветски и руски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1964 година заедно с Александър Прохоров и Чарлз Хард Таунс за работата си в областта на квантовата електроника, довела до създаването на лазера и мазера."
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези дни в Москва имаше два случая с опити за заслепяване с лазери на пилотите напътнически самолети. Явно случаят не е за подценяване. Може да доведе до трагедии.В случая ми е забавно как мекичко протестират американците на китайците. Нещо не се зъбят като саблезъби тигри!
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BE TIQ KRAVARE VSE NQKOI IM KRIV NA TOQ SVQT TE PRAVQT MASA BELI I RYSQT MASA OTROVI PO SVETA SRAMA NQMAT VSE TE PRAVI
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стара бракма,краварска
59
0
 
22
 
! Отговори
Кауня преди 5 години
Параноята взе да взема връх.Американска база в Джибути няма!Базата е френска а американците са гости там.Китайците също нямат база а само ползват пристанището за презареждане на бойните си кораби,пазещи Аденския залив от сомалийските пирати.Информацията ви е доста неточна и вероятно е от някой украински сайт дето само датата е вярна.Ако сте наистина журналисти е редно да проверявате инфото поне от 3 независими източника.Тук просто станахте чест от явлението FAKE NEWS. Честито!БЛИЦ не са сами.
58
1
 
18
 
! Отговори
8===о преди 5 години
Джибути е една плюнка държава.Обаче е държавата с най-много (и най-разнородни) чужди военни бази в света.Защото всички искат контрол над проливите при Африканският рог. Местните казват ,че третата световна война ,ще започне от Джибути.
57
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лазерни мерници, такава е техниката. Оръжия с лазерно насочване. Армията на Саддам къде трябваше да се оплаче срещу лазерите?
56
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Пак се очертава напрежение по Украйно Китайската граница"Споко, няма да се получи. Китайците имат друг интерес. Превземат Сан Франциско, Лос Анджелис и Сиатъл. В тамошните Чайна таун американските власти нямат право да влизат.
55
7
 
51
 
! Отговори
Koч преди 5 години
Сложете им ембарго, търговски санкции, изгонете китайските бизнесмени от ЮСА, накажете всички дето търгуват с Пекин и се разсърдете като на руските.Да видим стиска ли ви?
54
11
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите колко хора убиха и то със оръжия и полуучиха Нобелови награди за мир на туй му се казва гьонсуратлък по нашенски. Светът се управлява от ***.
53
14
 
38
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Така им се пада на кравар,ите!
52
10
 
50
 
! Отговори
Лазери ? преди 5 години
САЩ ползват цялата си военна мощ за цветни революции, преврати и намеса във вътешните работи на суверенни държави в резултат много хора бяха убити и прогонени от домовете си. САЩ имат химическо и ядрено оръжие също, а А САДДАМ НЯМАШЕ ХИМИЧЕСКО И ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ.
51
5
 
27
 
! Отговори
Ползват видео терор преди 5 години
Друг експерт споделя че е докладвал в съда че КАТ ползва забранена изрично от закона видео терористична техника .Дотогава зомбирани полицаи и техните началници подписват смело разорителни глоби за трайно увредените водачи снимани с терористични камери..ОСновния закон вкл чл32,чл29 и чл28 ИЗРИЧно ЗАБРАНЯВАТ ПОДОБНА НАГЛО ВРЕДНА ТЕХНИКА
50
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джибути е руско. Въпросът е затворен.
49
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се очертава напрежение по Украйно Китайската граница
48
5
 
24
 
! Отговори
Затвор за убииците преди 5 години
колега дългогодишен експерт по транспорта е увреден тежко в главен мозък с камери по пътя за Ловеч..Има ракови маркери в челен дял на главен мозък..АМАН от нагли престъпници командващи КАТ през София..Работят за няколко исключително нагли фамилии на власт след 1980 година..Крадат милиарди от народа з а все по жестоко вредна техника../забранена от ЗАКОНА ИЗРИЧНО
47
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че как да не ги обичаме алкашите де що има война се сме срещу тях а и алкашките ги обичаме буквално