Може ли Ким да вярва на американците и най вече на Тръмп?

За тях договорите са временни, а ядрените оръжия дават доживотна защита
11 май 2018 21:00, Елка Василева
78
Може ли Ким да вярва на американците и най вече на Тръмп?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Ким Чен Ун има всички поводи да се съмнява в искреността на американците. А и защо да им вярва? Та те пределно ясно показаха на света, че договорите са нещо временно, докато ядрените оръжия дават доживотна защита, пише Дойче веле.

Това, което се разиграва в американското правителство, за начеващи психолози би представлявало блестящ пример за когнитивен дисонанс. Само часове след като американският президент Доналд Тръмп оповести, че САЩ се отказват от ядрената сделка с Иран, неговият външен министър Майк Помпео замина за Пхенян.

Посланието му към тамошните партийни кадри беше следното: Ако се откажете от ядреното оръжие, ще разхлабим санкциите срещу вас и няма да ви нападаме. За режима на Ким обаче решението на САЩ да се откажат от ядрената сделка с Иран не беше изненадващо: недоверието към САЩ и бездруго е дълбоко.

"Споразуменията имат срок на годност"

Отказът от ядрената сделка с Иран е обременителен и за южнокорейския президент Мун Дже Ин, който през последните месеци направи всичко възможно, за да потръгне крехкият мирен процес на Корейския полуостров. Отчаянието си от решението на Тръмп президентската институция в Сеул обви в пълно мълчание.

Още по темата

Американските експерти също критикуват решението на своя президент: "Защо ли Ким да вярва и на най-незначителните отстъпки от страна на Тръмп, след като той своеволно напуска споразумение, което останалите партньори спазват?", написа в Тwitter Антъни Блинкън - бивш зам.-външен министър в кабинета на Обама.

Подобен довод привежда и политологът Випин Наранг от Масачузетския технологичен институт: "На света беше ясно припомнено, че политическите договори имат срок на годност и могат да се разтурят, докато ядрените оръжия предлагат доживотна защита", каза той.

"Либийският модел" вече не работи

В този контекст добре се вписва и онова, което заяви съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън в края на април. А именно: че се стреми към прилагането на "либийския модел" и по отношение на севернокорейската атомна програма. След дипломатически натиск от страна на Запада през 2000-та година тогавашният либийски държавен глава Муамар Кадафи се отказа от програмата си за разработване на атомно оръжие.

Болтън пропусна обаче да отбележи, че режимът на Кадафи беше свален през 2011 година с помощта на западните въздушни удари, а самият Кадафи беше линчуван от развилнялата се тълпа. Примерът на Либия е една от причините хардлайнерите в Пхенян на всяка цена да държат на ядрената си програма, която за тях е един вид застраховка за живот.

Елементарна грешка

Във външнополитически план искреността на Вашингтон за предстоящите преговори със Северна Корея е съмнителна. Северна Корея нееднократно сигнализира, че въпросът за ядреното разоръжаване на страната на всяка цена трябва да бъде обвързан със сключването на евентуален мирен договор със САЩ. Мнозина обаче се съмняват в компетентността на американското външно министерство, където в момента се решава съдбата на Корейския полуостров.

В разговор с репортери на път за Пхенян американският външен министър Майк Помпео нарече севернокорейския лидер "президента Ун" - защото явно не знае, че Ким е фамилното му име. А това е елементарна грешка на начинаещ дипломат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво доверие не може да се има на един измамник и терорист
57
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на кой да вярва, на путьов ли?Рейгън съсипа СССР, Тръмп ще прати Русия в историята!
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тире се пише "най-вече"... Превъзходните степени... В началното училище...........Само това ще кажа.
55
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
никакво доверие на сащ и трьмп тази среща е много прибьрзана не се знаецру и пентагоньт какво са замислили колко опити имаше срещу фидел кастро
54
1
 
14
 
! Отговори
Илия - Варна преди 5 години
Да повярват на "хамериканците" опзначава да си подпишат смъртната присъда - едва ли са толкова глупави. сАЩ и аНГЛИЯ са двете държави с най гадна, измамна политика - не бива да им се вярва ако искаш да си добре. Най големите лъжци в международните отношения.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странен Ким. Този Ким не прилича на онзи Ким.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне двата мандата на Тръм, Ким може да бъде абсолютно спокоен.След това няма от какво да се страхува. СКорея ще се замогне, дори и по китайския икономически модел. И ще има мощни конвенвеционални оръжия. И Китай зад гърба си.Нещастните МСМ журмалистически напъни да саботират действията на Тръмп. Дори и да насъскват Ким и Иран, само за провалят Тръмп и спасят кожите на Господарите си.И омаловажат успехите му, които са впечатляващи.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Американците,АБСОЛЮТНО НЕ!!!!!! Ще те сдъвчат и изплюят,веднага,щом си им неудобен или имат други интереси!!!
50
3
 
11
 
! Отговори
"-" преди 5 години
Кимчо се оказа доста съобразителен политик, не напразно е завършил образованието си в елитен частен колеж в Швейцария - опознай врага си отблизо.Разбира се, че не може да се вярва на амерпиканците и явно на страдащия от старческа дименция Тръмп.Затова Кимчо ще протака с преговорите колкото се може по дълго - до ноември тази година - когато ще се проведът изборите за навия конгрес в САЩ .И ако демократите спечелят мнозинство Тръмп може да загуби поста си на президент.
49
1
 
12
 
! Отговори
Иво 68 преди 5 години
САЩ и доверие!!!!! Ето щели да помагат на Северна Корея с ядреното оръжие, а в същото време разполагат във Европа!!!! Говорим едно-праим друго.... Щели да помагат за икономиката-хахаха..... От всичко печели и ще печели ВПК..... Повярват ли на янките са свършени-ще ги използват срещу Китай.... И жу енето в региона ще продължи....
48
18
 
2
 
! Отговори
леле преди 5 години
100% пропагандна статия това е лудост и анти-социално, вие говорите за лидера на СК, човека който миналата година заплашваше с ядрена война, а сега трябва да му съчувстваме и съжаляваме само и само да намерите ъгъл срещу Тръмп, голяма пропаганда ударихте
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГладът накара много страни да се съобразяват със силата. ........ така, че не говори на Висок глас.----------------------------------------------------------Гладът е по-силен от страхът. Само много глупав човек притиска врагът до край. Когато няма алтернатива врагът е готов на всичко.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли Ким да вярва на американците и най вече на Тръмп?----------------------------Питайте Украйна дали може да им се вярва :D Нарязаха си ядрените ракети понеже САЩ им обещаха да ги пазят :D
45
1
 
18
 
! Отговори
Ala_Bala преди 5 години
В никакъв случай не може да им се вярва. Американците са нагли, надменни и не зачитат друго мнение и права
44
2
 
14
 
! Отговори
давай Ким преди 5 години
Нима има още безмозъчни да се съмняват в умствените способности на Ким като доста добър играч ? Как изобщо може да мислят , че той вярва на някой , пък най вече на САЩ ? Ким ще ги завърти в ритъма на играта и в най удобния момент ще ги унищожи.
43
4
 
11
 
! Отговори
А преди 5 години
ЗАЩО АМЕРИКА ТРЯБВА ДА РЕШАВА ВЪПРОСА СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ,ДА СИРЕШАТ ВЪПРОСА С ЮЖНА САМОСТОЯТЕЛНО,ЗАЩО НЕ УЧАСТВУВА РУСИЯ ПОБЕДИТЕЛКА В ВСВ,ЗАЩО АМЕРИКА СЕ СЛАГА НАВСЯКЪДЕ.КАКВА ВРЪЗКА ИМА САЩ СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ,ДО СЕГА НЕ СЕ ПОГЛЕЖДАХА,ПЛАШЕХА СЕ,НЕ ВЯРВАМ НА САЩ,ТЕ РАЗРОВИХА ЦЕЛИЯ АРАБСКИ РАЙОН,ЛАТИНСКА АМЕРИКА,ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ.ВСИЧКО СПОРЕД ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЛЪЖА.
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким ще купи и продаде изкуфелия реж дядка. Железен комунист е Ким.
41
1
 
4
 
! Отговори
дед Мероз преди 5 години
До руския ***:Я пак за акциза дето го плащал Лукоил. Не го ли плащат всъщност ползващите бензин и нафта, т.е. шофьорите?
40
2
 
7
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До Adolf EichmannЗа евреите ,че ни обичат нас българите0имат право!Българите не забравят какво са правили евреите по времето на турците!!За това са избягали след 1878година!А останалите евреи са правили разбира се мръсни игрички!! Но явно не са били чак толкова нагли!Все пак хазарите са ни били съседи ! Едини и същи хора с различни религии!
39
4
 
3
 
! Отговори
Четвъртит преди 5 години
ако си дебиу можеш да верваш и да си хвърляш парите от балкона за данъци, но нормален човек не верва на юдеи, най-вече на 1% с многото мънгизи.