Защо швейцарски концерн брои $1 млн. на адвоката на Тръмп?

Той е трябвало да консултира фармацевтичния гигант Novartis
11 май 2018 11:15, Бойчо Попов
8
Защо швейцарски концерн брои $1 млн. на адвоката на Тръмп?
снимка: Ройтерс

Или Майкъл Коен е мутирал в енциклопедист в началото на 2017 г., или е продал внезапната си близост до Белия дом на големите корпорации. Доналд Тръмп току-що е поел президентския пост на САЩ, когато личният му адвокат Коен е назначен за консултант от няколко фирми.

Те му плащат. Много и очевидно с удоволствие. Сред клиентите на Коен изведнъж се оказват и швейцарският фармацевтичен гигант Novartis, американската телекомуникационна компания AT&T и оръжейната компания Korea Aerospace Industries LTD. Очевидно няма нещо, от което Коен да не разбира.

Novartis например е платил на Коен 1,2 млн. долара за една година, призна компанията през седмицата. Твърди се, както е посочено в изявление, - за да бъде информирана от Коен за предстоящите реформи в здравеопазването в рамките на управлението на Тръмп. Което означава, че Коен се е представил пред компанията като експерт по здравеопазването. Или че Novartis се е опитала да купи близост до президента - с Коен като медиатор.  

Според версията на Novartis първата среща с Коен е била през март 2017 г. Очевидно мениджърите на компанията изведнъж осъзнават, че Коен вероятно разбира от здравна политика толкова, колкото и мухите от дълбоководно гмуркане. Или, както казва самата Novartis, „Коен и неговата компания са неспособни да предоставят консултациите, за които са ангажирани“.

Договорът с Коен обаче "за съжаление" вече е бил подписан. В договорения едногодишен срок дружеството е прехвърляло на адвоката всеки месец по 100 000 долара. До края на февруари 2018 г. И е получило нищо, твърди Novartis.

Компанията бърза да посочи, че нейният председател, Вазант Наразимхан няма нищо общо с това. И че съобщенията в медиите, според които е имало среща на Тръмп с него и други корпоративни шефове по време на Световната икономическа среща в Давос в края на януари 2017 г. имат нещо общо с въпроса, са неверни.

Каква е пикантната част в историята вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Цанко Камъков преди 8 месеца
Поредният хидроинженер.
7
0
 
2
 
! Отговори
Моше преди 8 месеца
Who runs the world?
Girls! (girls!)
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
не бе, сакън, туй не е корупция- корупцията е в България
5
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 8 месеца
До Анонимен

Пич това е пакистанско име, нерде Ямбол, нерде Стамбул. Къде видя евреи ....
4
0
 
0
 
! Отговори
floro преди 8 месеца
Той индиец бре, що да е евреиин?
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1
Много мразиш евреите, че учат и успяват ли ?
2
0
 
8
 
! Отговори
бай Митю преди 8 месеца
Няма бе,няма корупция в Ю-Ес-Ей...Има само между Орлов мост и Лъвов мост.
1
0
 
6
 
! Отговори
от Ра$$ово Ломско преди 8 месеца
Вазант Наразимхан" е "типично" швейцарско име - явно и цялата фирма е "типична"!!