Тръмп поиска ФБР да бъде разследвано! Защо?

Западни медии: Той премина към директен натиск върху правосъдието
21 май 2018 09:15, Елка Василева
8
Тръмп поиска ФБР да бъде разследвано! Защо?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Искането на президента на САЩ Доналд Тръмп да се разследва дали агенти на ФБР са проникнали в кампанията му идва след обвинения, които той отправя от няколко дни, без да има конкретни доказателства в тяхна подкрепа, пише френският в. "Монд".

Това може да е стратегия за отвличане на вниманието, отбелязва изданието, посочвайки, че множество конгресмени от Демократическата партия на САЩ обвиняват Белия дом и Републиканската партия, че всъщност се опитват да дестабилизират специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва дали е имало заговор между Москва и предизборния щаб на Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 година. Адам Шиф, член на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, оцени твърденията за шпионин в предизборния щаб на Тръмп като абсурдни.

Нареждайки ново разследване, президентът на САЩ надхвърли обичайната си тактика, при която говори за злоупотреби и политическа предубеденост сред разследващите го и премина към оказване на директен натиск върху правосъдието, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Това е изключителна стъпка, която предишни президенти са се колебаели да предприемат.

Правни експерти заявиха, че подобна президентска намеса може да доведе до сблъсък между действащия президент и неговото Министерство на правосъдието, подобно на случилото се с президента Ричард Никсън по време на скандала "Уотъргейт". Тогава редица високопоставени служители подават оставки, вместо да изпълнят заповедта на президента да уволнят специален прокурор, който го разследва.

Под натиска на Тръмп министерството на правосъдието поиска вчера от главния си инспектор да прецени дали разследването на връзки между Русия и предизборната кампания на действащия президент е било опетнено от политически мотиви. Това е забележителна стъпка, за която служителите на министерството се надяват да предотврати по-голям сблъсък между президента и ФБР.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разследването за връзки на Тръмп с Русия си беше и е политическо. Тези, които са се поддали на изкушението да изнудват действащ американски президент с такива методи трябва да си платят цяната. Това смятам аз, а и не само аз. Тръмп едва ли ще забрави някого в отмъщението си. Ако забрави значи не е достоен за доверието, което му гласуваха американците. Строг и справедлив. На второто може и да не набляга много, понеже феминистичната пасмина не заслужава справедливост.
6
2
 
3
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Не зная кое е вярно, но Армънд Хамър, Максуел и Тръмп бяха много популярни в първите години на прехода.Армънд Хамър: В историята той остава като един от най-големите и най-богатите приятели на Съветския съюз, като милиардер, престъпник и бедняк. Последният от мохиканите, един от най-прочутите крупни гешефтари на 20-ти век.На погребението станало ясно, че дълговете на мултимилионера са толкова големи, че нищо не можело да ги компенсира.Максуел похарчи пенсиите на англичаните.Тръмп е същия.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тръмпе, направо ги закривай феберето и цереуто - какво само ти дишат във врата - и после като ердоганя си направи една поправчица в конституцията да управляваш пожизнено или кат путяя ще се менкаш
4
6
 
9
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Браво Тръмп! Удряй по световната *** мафия!Такъв хитър боец срещу тях светът не е виждал!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Империята отвръща на удара! досега говорихе глупости, че руски хакери му наливали гласове, а никой не се интересува колко пари бяах наляти от Саудитска арабия в Килъри и как тя бе любец на Западна ЕВропа. сега когато той мина в контраатака - писнаха!
2
7
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
Направо не е истина колко "несистемен" е Тръмп. Не знам щатите да са имали толкова посредствен и непоследователен президенти през последните 50 години. Удари в земята и артиста Рейгън (той поне имаше съветници да му казват какво да говори).
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя клоун направо ги съсипа! и го търпят още!!!