Мечтата се пръсна: Защо Тръмп отмени срещата с Ким?

Американският президент просто нямаше избор
25 май 2018 10:42, Бойчо Попов
39
Мечтата се пръсна: Защо Тръмп отмени срещата с Ким?
снимка: Ройтерс

Всичко можеше да е толкова хубаво, поне от гледната точка на Доналд Тръмп. Той и Ким Чен Ун можеха на 12 юни да станат приятели в Сингапур, а Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. А Тръмп – да получи Нобеловата награда за мир.

Мечтата се пръсна - поне засега. С отмяната на срещата на върха от страна на Тръмп САЩ и режимът в Пхенян се връщат към отношенията си на „изчакване и нападки". Очаква се нов кръг на обвинения и дивата военна реторика. Да, дори военен конфликт в Азия не изглежда невъзможен. Тръмп вече заплаши с насилие след отмяната на срещата, ако Ким скоро не се откаже от своя ядрен арсенал: „Нашите военни са готови".

След временното отпускане на напрежението и истинска севернокорейска дипломатическа офанзива отношенията между Вашингтон и Пхенян бяха значително охладени в продължение на няколко дни. Преди всичко ставаше все по-ясно, че очевидно има напълно различни идеи за това какво всъщност трябва да се постигне в Сингапур, пише германският Der Spiegel.

Американците очакваха „необратимата, доказуема и пълна“ отмяна на ядрената програма на Северна Корея. Въпреки това преговарящите от САЩ не получават никакви сигнали от своите севернокорейски партньори през последните няколко дни, че Ким действително би се съгласил на това. Hidden Field

В същото време е налице ясно доловимо изостряне на севернокорейската реторика: американският вицепрезидент Майк Пенс е описан като „глупав", а заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чое Сон Хуи дори заплаши Вашингтон с "ядрена конфронтация" в сряда, ако не се стигне до споразумение.

И така - Тръмп стигна до точката на дърпане на аварийната спирачка. Очевидно той не иска да попадне в ситуация, в която да се откаже от основното си искане по време на срещата на върха, а Ким да излезе от нея като големия победител. Освен това вероятно той е осъзнал опасността, че Ким може да го изпревари и самият той да отмени срещата, а после Тръмп да изглежда още по-слаб. Така че той избира по-малкото зло – поне от негова гледна точка.

За Тръмп анулирането на срещата е така или иначе сериозен удар. От дълго време насам много експерти по темата „Северна Корея“ предупреждаваха, че Ким никога няма да отговори бързо на изискванията на САЩ.

Те препоръчаха първо провеждане на по-дълги преговори с КНДР на дипломатическо равнище, може би в края на краищата и провеждане на среща на върха, за да се постигне споразумение за решение. Тръмп обаче обърна поредицата – той отблъсна всички притеснения и възнамеряваше да постигне бързи отстъпки от Ким чрез микс от сурови санкции и диви заплахи ("Fire and Fury").

Спонтанно той прие предложението на Ким за срещата на високо равнище през пролетта. Очевидно Тръмп смята, като „най-добър посредник на всички времена", че може да разреши проблема със Северна Корея сам. Сега е върнат към реалността - и със сигурност е разочарован. Има редица причини, поради които други президенти на САЩ преди Тръмп не са успели да се справят с династията Ким в рамките на кратко време. Външната политика е по-сложна от сделки с недвижими имоти в Уест Палм Бийч.

Поведението на Северна Корея остава трудно предсказуемо. След две посещения от страна на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Пхенян всъщност можеше да се предположи, че Ким е готов да постигне споразумение.

От американска гледна точка може да е озадачаващо какво точно е предизвикало засилването на напрежението в Северна Корея през последните дни. Във Вашингтон се твърди, че причината може би е борба за власт в Северна Корея. Перспективата за прекратяване на ядрената програма може да не се е харесала на много военни, смятат американските разузнавателни служби. Ким вероятно се бои от военен преврат в свое отсъствие по време на пътуването му до Сингапур. Ето защо след първоначалната отвореност към Тръмп той предприема по-тежкия курс.

Защо САЩ заговориха за либийски сценарий - вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
иванов по кротко преди 9 месеца
преди доста години на обсъждане на стратегия за туризма попаднахме в жълто проникващо обемно поле ползвано за блокиране на неудобни на нагли престъпници провеждащи спец мероприятия. Буквално ми промениха изказването за микросекунди..

Може д а видите такова често ползвано за ИЗлагане на Жириновски..
32
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov Warning преди 9 месеца
СПрете наглите атаки срещу КНДР и ТРъмп.

Международните срещи са рискови и за двамата.Тръмп го следят обемно тн Жълти обемни убиици подобни следят и КИм..Ползват нагло престъпни дигитално терористични средства вкл камери обемни скенери високо вредни живачни или подобни луминисцентни лампи .
Лично предупредих САЩ преди години за риска ...
31
0
 
16
 
! Отговори
ът преди 9 месеца
Дребния се подведе и си разби ядрения полигон-ето това е англо-саксонската почтеност
30
0
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
До СатаНАТО: Историята е дала друг отговор на тези, които са се считали за привилегировани, а другите около тях - за диваци. Например византийците винаги са ни считали за варвари, но и много бой са отнесли от нас.
29
7
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО преди 9 месеца
До dmx

Задавал съм си този въпрос стотици пъти и имам само един отговор.

На диваците не им се полага да имат оръжия, с които да изнудват цивилизованите държави.

Дивакът трябва да се държи полугладен и много наплашен.
28
0
 
8
 
! Отговори
dmx преди 9 месеца
Някой задава ли си въпроса каква друга логика, освен позицията на силата и нищо друго, се съдържа в настояването на ядрената сила САЩ, Северна Корея или който и да е друг да притежава ядрено оръжие. Да не говорим, че единствената сила използвала ядрено оръжие срещу хора е пак САЩ.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До koko 25
И правилно..............НЯМА КАКВО ДА ЗЯПА НА запад..........ТАМ Е ЗАЛЕЗА!!!! Изгрева, новото, истината, вярата, волята, любовта, новостите и необятното..........ВСИЧКО ИДВА ОТ ИЗТОКА!!!!!!! ВСИЧКИ, и астролози, и екстрасенси, и умни и знаещи хора СА ГО КАЗАЛИ И ДОКАЗАЛИ! Няма какво да се търси на запад, там е залеза, сянката, тъмнината и злобата!
26
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

Еми сайта на днес Бг е червен, ти какви очакваш да са читателите?
25
1
 
5
 
! Отговори
koko преди 9 месеца
България върви на запад обаче.НЕ човече тя вече години зяпа запада а запада не я иска държи я за мюре
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тръмп отмени срещата с Ким Чен Ун, защото първо си е мислел, че срещата е с Ким Кардашиян ама после като са му обяснили протокола и е разбрал, че е станала грешка.
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като гледам коментарите и лайковете, много са червени читателите на днес.бг, ама много..

България върви на запад обаче...
22
1
 
8
 
! Отговори
коко преди 9 месеца
Ким *** майката на американците ,взриви си и така остарелия полигон останал още от времето на бащаму,опозори американците и сега ще си построи нов и модерен.Тои направи и една голямя комбина с китайците докато целият свят се беше насочил вниманито на сближение с южна корея и преговори за срещатата с америка китайците си тайно и бързо си разположиха ракетите на искуствените направени острови
21
5
 
9
 
! Отговори
WTF? преди 9 месеца
Има слухове че Ким е разработил най-мощното електромагнитно оръжие в света. Ако е така наистина има защо да не се страхува от Американците. Само да ги джасне и всички с "остаряла" военна техника, ще станат първи сили на мига. И нещата могат да се обърнат на 180 градуса за един ден. Плана му бил да атакува Японците като най-близък добър съюзник на краварите а след това и самите кравари. То на тях ако им спре тока сами ще се изпозаколят. Не им трябва външна намеса.
20
6
 
22
 
! Отговори
краварска му работа преди 9 месеца
Със заплахи и насилие - няма как да стане. Пък и кравария вече не първа на света.
19
3
 
27
 
! Отговори
НЕ СМЕОЧАКВАЛИ ДРУГО преди 9 месеца
Американците НИКОГА не са искали мир, камо ли двете Кореи сами да се разберат и обединят!

Само чакахме кога и пода какъв измислен повод ще демонстрират краварския си манталитет.
18
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
Да си го кажем на Български
Ким: Да се срещнем, Обещавам че повече няма да развивам ядрени оръжия ще спра да продавам ракети, но НИКАКВИ ОСВЕН ЮЖНОКОРЕЙСКИ ВОЙСКИ НЯМА ДА ИМА В ЮЖНА КОРЕЯ, Няма да има Съвместни Учения.
Тръмп: да се срешнем но искам ТОТАЛНО ЯДРЕНО РАЗОРЪЖАВАНЕ, САЩ бази и войски си остават в Корея и не давам гаранции за нищо

КИМ: в израз на добра воля взривих остатъците от ядрения си полигон

ТРЪМП: ъъъ не мога да отстъпя базите си на Рокет мини ман - Няма да има среща
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗАЩОТО ОТ НЕГО ВЕЧЕ НЕ ЗАВИСИ СИТУАЦИЯТА НА КОРЕЙСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
16
21
 
7
 
! Отговори
Очевидно е! преди 9 месеца
Не знам защо останалият свят продължава да се връзва на С. Корея. Откакто тази страна съществува, тя постоянно играе танц на сближаване и после отдалечаване, конфликти, докато не дойде време за нови усмивки и театри. Това е очевидна регулярна повтаряща се спирала. Винаги е било така, така и ще бъде. Това предава всеки пореден Ким на сина си. Не знам защо всички телевизии, медии, всичкият свят се връзва на това. Успех няма да има. Ще има синусоидална, регулярна, танцувална лицемерност от С.Корея
15
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американците и евреите са извора на всички злини в света
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тръмп сигурно се е замислил какво ще стане ако традиционните врагове на Америка отпданат един по един. Затова първо дойде изпълнеието с Иран, а сега и с Корея. Тръмп може би не си дава сметка че има два начина да превзмеш държава - или тотална война или икономически - залей ги с америакнски и западни лъскави стоки и ония ще клекнат сами без санкции...