Мечтата се пръсна: Защо Тръмп отмени срещата с Ким?

Американският президент просто нямаше избор
25 май 2018 10:42, Бойчо Попов
39
Мечтата се пръсна: Защо Тръмп отмени срещата с Ким?
снимка: Ройтерс

Всичко можеше да е толкова хубаво, поне от гледната точка на Доналд Тръмп. Той и Ким Чен Ун можеха на 12 юни да станат приятели в Сингапур, а Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. А Тръмп – да получи Нобеловата награда за мир.

Мечтата се пръсна - поне засега. С отмяната на срещата на върха от страна на Тръмп САЩ и режимът в Пхенян се връщат към отношенията си на „изчакване и нападки". Очаква се нов кръг на обвинения и дивата военна реторика. Да, дори военен конфликт в Азия не изглежда невъзможен. Тръмп вече заплаши с насилие след отмяната на срещата, ако Ким скоро не се откаже от своя ядрен арсенал: „Нашите военни са готови".

След временното отпускане на напрежението и истинска севернокорейска дипломатическа офанзива отношенията между Вашингтон и Пхенян бяха значително охладени в продължение на няколко дни. Преди всичко ставаше все по-ясно, че очевидно има напълно различни идеи за това какво всъщност трябва да се постигне в Сингапур, пише германският Der Spiegel.

Американците очакваха „необратимата, доказуема и пълна“ отмяна на ядрената програма на Северна Корея. Въпреки това преговарящите от САЩ не получават никакви сигнали от своите севернокорейски партньори през последните няколко дни, че Ким действително би се съгласил на това. Hidden Field

В същото време е налице ясно доловимо изостряне на севернокорейската реторика: американският вицепрезидент Майк Пенс е описан като „глупав", а заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чое Сон Хуи дори заплаши Вашингтон с "ядрена конфронтация" в сряда, ако не се стигне до споразумение.

И така - Тръмп стигна до точката на дърпане на аварийната спирачка. Очевидно той не иска да попадне в ситуация, в която да се откаже от основното си искане по време на срещата на върха, а Ким да излезе от нея като големия победител. Освен това вероятно той е осъзнал опасността, че Ким може да го изпревари и самият той да отмени срещата, а после Тръмп да изглежда още по-слаб. Така че той избира по-малкото зло – поне от негова гледна точка.

За Тръмп анулирането на срещата е така или иначе сериозен удар. От дълго време насам много експерти по темата „Северна Корея“ предупреждаваха, че Ким никога няма да отговори бързо на изискванията на САЩ.

Те препоръчаха първо провеждане на по-дълги преговори с КНДР на дипломатическо равнище, може би в края на краищата и провеждане на среща на върха, за да се постигне споразумение за решение. Тръмп обаче обърна поредицата – той отблъсна всички притеснения и възнамеряваше да постигне бързи отстъпки от Ким чрез микс от сурови санкции и диви заплахи ("Fire and Fury").

Спонтанно той прие предложението на Ким за срещата на високо равнище през пролетта. Очевидно Тръмп смята, като „най-добър посредник на всички времена", че може да разреши проблема със Северна Корея сам. Сега е върнат към реалността - и със сигурност е разочарован. Има редица причини, поради които други президенти на САЩ преди Тръмп не са успели да се справят с династията Ким в рамките на кратко време. Външната политика е по-сложна от сделки с недвижими имоти в Уест Палм Бийч.

Поведението на Северна Корея остава трудно предсказуемо. След две посещения от страна на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Пхенян всъщност можеше да се предположи, че Ким е готов да постигне споразумение.

От американска гледна точка може да е озадачаващо какво точно е предизвикало засилването на напрежението в Северна Корея през последните дни. Във Вашингтон се твърди, че причината може би е борба за власт в Северна Корея. Перспективата за прекратяване на ядрената програма може да не се е харесала на много военни, смятат американските разузнавателни служби. Ким вероятно се бои от военен преврат в свое отсъствие по време на пътуването му до Сингапур. Ето защо след първоначалната отвореност към Тръмп той предприема по-тежкия курс.

Защо САЩ заговориха за либийски сценарий - вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
сащ нямат приятели а само интереси тази среща бе прибьрзана неподготвена сащналагат на сев корея да си закрие ядрения полигон и не казва какво ще отстьпибикьт помпео каза че няма да има бартер ами като няма да има довиждане доскедващото изпитание на сев корея
6
3
 
12
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
До 6 zeusПровилно пишеш но някой сор осо и ден джендар от протестантите ти е маркирал минус
5
3
 
34
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Няма начин да има световен мир, нали иначе краварските фирми за производство на оръжие ще фалират, а САЩ ще трябва да закрие 800 бази, дето им пазят сигурността (да се чете интересите) по целия свят.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп показа че е страхлив
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩОТО СЕ УПЛАШИ ОТ ОБЕДИНЯВАНЕТО НА КОРЕЙСКИЯ ПОЛУОСТРОВ, КОЕТО ЩЕ СТАНЕ И БЕЗ НЕГО.
2
5
 
34
 
! Отговори
Клара преди 5 години
Американците искат всички да играят по свирката им. Корееца ще покаже мускули, за разлика от нашите амеби- политиците.
1
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп иска да си седи в Белия дом и да получи доказателства, като иска доказателства да се хваща на един влак и да отива в СК и да търси ядрени ракети. Кой му е виновен, че не отива в СК да види, Тръмп е терорист и луд параноикик с ядрени бомби в ръцете. Утре ако каже, че и ние имаме ядрени бомби какво правиме ще има да доказваме, че нямаме сестра така политика не се прави.