Обещано: Тръмп се среща с Ким Чен Ун на 12 юни

Сеул приветства решението за визитата му в Сингапур
Обновена: 2 юни 2018 08:54 | 2 юни 2018 08:30, Петя Славова
27
Обещано: Тръмп се среща с Ким Чен Ун на 12 юни
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предадоха световните агенции.

Той каза това пред репортери след среща в Белия дом вчера с високопоставен пратеник на режима в Пхенян.
Тръмп прие заместник-председателя на управляващата в КНДР Корейска трудова партия Ким Йон Чхол, като срещата продължи по-дълго от планираното. Тя е минала "много добре", според президента на САЩ, пише БТА.

Тръмп каза също, че президентът на Китай Си Цзинпин е помогнал за уреждане на предстоящата среща на върха.
Американският президент прогнозира, че отношенията със Северна Корея в края на краищата ще се окажат успешен процес.

Още по темата

"Мисля, че ще започнем отношения помежду си и те ще започнат на 12 юни", каза Тръмп. Той предупреди, че след годините на враждебност няма да е достатъчна една среща, но изрази надежда, че тази в Сингапур ще бъде едно добро начало.

Според американския президент севернокорейският лидер наистина възнамерява да закрие ядрената военна програма на страната си, както искат Съединените щати.

Той съобщи, че е обсъдил с Ким Йон Чхол официалното слагане на край на Корейската война, т. е. подписването на мирен договор за формално прекратяване на конфликта от периода 1950-1953 г., след който е подписано само примирие.

Президентът на САЩ каза, че очаква деня, когато ще може да отмени санкциите срещу Северна Корея. Съединените щати няма да дадат основната сума пари в помощ на КНДР, а това ще направи Южна Корея, отбеляза той.

Тръмп изтъкна, че повече няма използва термина "максимален натиск" върху Северна Корея, защото тя и Съединените щати вече намират общ език.

Президентът на САЩ каза, че срещата на руския министър на външните работи Сергей Лавров с Ким Чен Ун в Пхенян не му се е понравила, предаде ТАСС. "Каква цел преследваше тя?", попита Тръмп.

След това той допълни, че ако срещата е "била позитивна", то тя ще му "се понрави". "Ако е била негативна среща, тя няма да ми се понрави", продължи Тръмп, преди да добави, че срещата между Лавров и Ким "може да е много позитивна".

Ким Йон Чхол, смятан за втория човек в режима в Пхенян и за "дясна ръка" на севернокорейския лидер, предаде на американския президент писмо от Ким ЧенУн. Тръмп първо определи писмото като "много хубаво", след което призна, че не го е чел, предаде Франс прес.

По-рано тази седмица високопоставеният севернокорейски пратеник проведе разговори в Ню Йорк с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Вчера Помпейо също присъства на срещата в Овалния кабинет на Белия дом между Тръмп и Ким Йон-чхол.

Южна Корея приветства решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещне на 12 юни със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес. Сеул очаква "историческата среща в Сингапур с вълнение, но и с търпение", каза говорител на южнокорейското президентство.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин, който се срещна два пъти с Ким през последните седмици, лобираше усърдно за среща между президента на САЩ и севернокорейския лидер, отбелязва АП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес е така. Ами утре, когато трумпи стане с дъто нагоре? Или не успее да си влезе веднага в чехлите? Или си е забутал негде очилцата за солариума? Полъхът на крилцата на една пеперуда можел да предизвика буря някъде, казват някои.Докато не получи Нобеловата за мир, не вярвам!Работи, Дони, за тази премия, зер ще си единственият американски президент, който ще си отиде без нея?
15
0
 
0
 
! Отговори
www преди 5 години
До кокоТова е целта там. Ако Кимчето не се справи, то червената номенклатура на КНДР ще се справи първо с него, а после и със задачата за преход към контролиран от червените капитализъм. Пример от миналото - Бай Тодар Бойковски от НРБ.
14
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха хааа! преди 5 години
Вован назначи Дони за US президент а сега го праща при Кими да си мерят прическите - кееееф...
13
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 5 години
Ако Ким си изиграе добре картите и свалят санкциите, може да се опита да изгради държавен капитализъм от китайски тип.
12
0
 
3
 
! Отговори
Кими boy преди 5 години
Нареди Перуката както Вова нашият Бостан!
11
0
 
1
 
! Отговори
donald the duck преди 5 години
На тръмповеещите препоръчвам "Last Week Tonight" със John Oliver на HBO. Голяма ми е надеждата, че вашата кабеларка има този канал.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NE VQRVAM NA TOA
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оградата как е? Мексико дали са я плати вече?
8
0
 
6
 
! Отговори
той е преди 5 години
Приказката за лъжливото овчарче знаете ли я!
7
2
 
3
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Леле, възмутен съм! Да използват термина "историческа среща", след като тя стана наш патент за срещата на Бойко с Путин и на ЕС със западните балкани амаха. А иначе по темата, само обърнете внимание на цитатите от Тръмп... аз бих се срамувал жестоко от подобна малограмотност и неадекватност. Пълен цирк. Ким чен ун видя, че тоз е празна кратуна и го използва, за да вдигне санкциите, че ако продължава така народът му ще го измете барабар с цялата шайка мръсни комунисти около него.
6
5
 
4
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Когато дойдоха комунистоте на власт, взеха всичко това от дядо ми, което беше крал и придобил през годините чрез експлоатация на работницоте си, биха го, душиха го, а мен ме даряваха агенти на ДС с ласки против волята ми, в Белене бях най-хубавият и бях интимен с шефа на надзирателите, хубаво нещо е мъжката любов!
5
9
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ще ви разкрия една пазена руска тайна. Много чужди репортери не показват истинското лице на Москва. Хиляди московчани се къпят в мръсната река Москва. На брега на реката край Кремъл всеки ден изгарят трупове на умрели на кладите и ги хвърлят в реката.В близост до тях скитат безпризорни кучета и мечки,деца се къпят в реката.Други вярващи се потапят в реката да измолят прошка от бог Ленин.Не е Индия,това е лицето на Русия!
4
10
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Внимание все пак! Не купувайте дрехи втора употреба защото те са носени от умрели русофили-путинисти и са попити с негативна енергия и русофилщина и човек ако ги носи ще се побърка.И отгоре на това освен ,че някой се е потил в тези дрехи , може някой друг "да е гушкал букета " поне три дни с тези дрехи , щото в крематориума дрехи,одеала не горят ....
3
1
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Не бързайте. Не се знае на какъв акъл ще се събуди утре
2
1
 
0
 
! Отговори
X преди 5 години
Да не стане пак...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааа да бе, на патока пак ще му се разтреперят мартинките и ще се откаже.