US армията ще търси ракети чрез изкуствен интелект

Целта: По-добра защита на САЩ от евентуална ядрена атака
6 юни 2018 13:30,
64
US армията ще търси ракети чрез изкуствен интелект
Източник: Reuters

Американската армия увеличава разходите си за тайни проучвания, насочени към използване на изкуствен интелект, който да засече предварително изстрелването на ядрена ракета, както и да следи подвижни ракетни установки в Северна Корея и на други места по света, пише Venturebeat, цитирайки Reuters.

До сега всичко се е пазело в пълна тайна и с обществото се споделя изключително малка информация, а подробностите за този проект са скрити в последния бюджет на Пентагона. Запознати американски официални лица споделят пред Reuters, че има няколко класифицирани програми, чрез които се разработват работещи чрез изкуствен интелект системи с цел по-добра защита на САЩ от евентуална ядрена атака.

Ако програмата се окаже успешна, такива системи ще могат да мислят самостоятелно, обработвайки огромно количество информация със скорoст и точност извън човешките възможности, за да открие признаци за подготовка за изстрелване на ракета. При такъв сценарий правителството или ще предприеме дипломатически мерки, или ще се опита да прихване и унищожи ракетите преди изстрелването им.

Според въпросните официални лица и достъпа им до документите по бюджета на Пентагона администрацията на Тръмп е предложила тройно увеличение на финансирането за само една от тези програми с изкуствен интелект до $83 млн. Сумата не е голяма за такъв тип проучване, но показва, че САЩ мисли как да се противопостави на все по-въоражаващата се Русия и все по-непредсказуемата Северна Корея. Смята се, че в тази програма има пилотен проект, който е насочен точно срещу Пхенян, тъй като Вашингтон се притеснява от възможността ракети да бъдат криени в тунели, гори и пещери.

От документите, до които Reuters са имали достъп, се разбира, че програмата срещу подвижните ракетни установки ще продължи, докато "проблемът 4+1 на Пентагона приключи". Тази терминология обикновено се използва за Китай, Русия, Иран, Северна Корея и терористични групи.

Експерти твърдят, че такива програми могат да принудят Китай и Русия да се включат вече и в тази надпревара, ако вече не са го направили, и като част от тези усилия да намерят начин, по който да заблудят изкуствения интелект и да го излъжат или за съществуването на ракети, или за тяхната локация.

Преди време беше направен подобен експеримент - студенти от Масачузетския технологичен институт успяха да заблудят Google, заблуждавайки тяхната система за разпознаване на изображения, че една пластмасова костенурка всъщност е пушка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и програмата носи тайното найменование SKYNET
8
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 5 години
Може и да ми е тъпо мнението *** тази история започва да ми прилича на филмов сценарии от 80- те и 90-те години на миналия век. Все повече се доближаваме до момента когато нещо изкуствено (създадено от хората) ще решава какво е най - добро за създателите му и ми е много любопитно дали ще успеем да го научим изкуствения интелект какво е компромис и състрадание, а най вече ЧОВЕЧНОСТ.
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пак рейгъновите Звездни войни сънуват. Да не забравяме какво стана със системата им Aegis в Черно море. После се оплакваха, че руснаците били много агресивни и деморализирали 27 сейлърчета от Доналд. Кук, които подали молби за напускане на флота веднага след като плъховете се скриха в Констанца. Изведнъж да ти посинее екрана и нищо да не работи на най-съвтеменния ти кораб и руснаците да те бъзгат 12 пъти, а ти само да сменяш памперси наистина звучи дрморализиращо.
6
3
 
8
 
! Отговори
Терминатор преди 5 години
Денят на страшния съд Поздрави от SKYNET
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спорно е дали има изобщо "изкуствен интелект"!
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значението на "изкуствения интелект" е силно преувеличено.................по-правилно е да се говори за интелигентни системи, а не за изкуствен интелект.
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами сега, какво ще правят газовиците с интелекта...
2
23
 
14
 
! Отговори
Жеков преди 5 години
Нека не забравяме, че 90% от учените в света живеят в САЩ.
1
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кравари и интелект - две несъвместими неща!