В името на науката: Лекари разболяват американци с опасен грип

Институт ще плати $3500 на всеки, който позволи на учените да го заразят
11 юни 2018 20:46, Екип на Dnes.bg
36
В името на науката: Лекари разболяват американци с опасен грип
Снимка: Saint Louis University

Изследователски институт ще плати 3 500 долара на всеки, който позволи на учените да го заразят с грип. Всичко това е част от проучване на университета Сейнт Луис за разработване на универсална ваксина.

Миналият грипен сезон в САЩ се оказа най-лошият от десетилетие насам. Отчасти това се дължи на относителната неефективност на ваксините. Годишните смъртни случаи от грип в страната са между 33 000 и 49 000 души.

Тази година Центровете за контрол и превенция на заболяванията не направиха достатъчно и ваксината бе оценена само с 30% ефективност. Центровете трябва да направят нещо повече от изследователски предположения за видовете грип, които ще ударят САЩ, а именно да разработят съответната ваксина.

Разработването на ваксина, която е насочена към много видове или части от вируса, който не мутира от година на година, може да спаси много животи. Но създаването на формула, която оказва толкова силна и широка реакция върху имунната система, без да ви разболее по време на процеса, е сложно. Няколко проучвания с универсални ваксини върху животни показаха обещаващи резултати. Но изследването ще бъде довършено върху хора.

През февруари Националния институт по алергии и инфекциозни болести публикува плановете и очакванията си за разработването на универсалната ваксина срещу грип. Ключът към плана ще бъде провеждането на изследването, наречено "човешко предизвикателство".

Отделът за изследване на ваксини отваря 24-стаен хотел "Hotel Influenza", където доброволците ще бъдат ваксинирани и след това ще бъдат изложени на грипа. Сред грипните вариации, на които "гостите" ще бъдат изложени е и вариацията H3N2, която уби много деца. Миналият сезон в САЩ дори млади хора, които обикновено могат да победят вируса, са починали, включително и тези, които са се ваксинирали срещу грипа.

Съгласието за проучването ще ви предостави 10-дневен престой в хотел, който се отличава с удобства - 6 кожени масажора, разположени пред телевизор с плосък екран, самостоятелни бани, интернет и денонощен медицински персонал.

Д-р Даниел Хофт, директор на Центъра за разработване на ваксини в университета Сейнт Луис, и неговият екип искат да бъдат първите, които разболяват американците в името на науката.

"Изследванията на "човешкото предизвикателство" са начин за по-бързо получаване на информация с по-малък брой доброволци и струва по-малко отколкото при традиционното проучване за ваксини", казва д-р Хофт, цитиран от "Daily Mail".

В по-традиционните и по-малко рискованите грипни изследвания лекарите просто излагат участниците в проучването на грипа и измерват дали телата им произвеждат желаните антитела в отговор.

"Ние ваксинираме хората, а след това съзнателно предизвикваме телата им, като ги излагаме на грип, за да видим дали ще се разболеят", казват изследователите от проекта.

Изследователите ще инжектират на половината от участниците реална експериментална ваксина, а другата половина ще получи плацебо. Тогава те ще започнат своя престой в "Hotel Influenza", прекарвайки 10 дни в карантина в стаи с висококачествени филтриращи системи и маски за лице на SLU.

Тези, които не се разболеят, ще получат платена почивка в компанията на медицинските сестри и ако не разпространяват вируса ще могат да се приберат вкъщи по-рано.

Всичко това ще бъде много полезно за изследователите на грип. Ще им се даде рядката възможност да наблюдават грипа и потенциалната ваксина срещу него в контролирана среда. Д-р Хофт казва, че те ще знаят точно кога да изследват грипа и няма да чакат природата да поеме своя курс.

Тази околна среда означава, че участниците в проучването могат да получат множество видове грип за цената на един.

"Това е важно, защото никоя ваксина понастоящем не предпазва от всички видове грип, които се променят всяка година", допълва д-р Хофт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновено от грип умират тежки наркомани и спинозни.Понякога алкохолици.Изобщо хора с много слаба имунна система.Изследванията не са фашистки ,напротив -дълбоко хуманни са.3500 долара за седмица -две в луксозен хотел с екстри е отлична оферта.Ако бяха студенокръвни убийци просто щяха да отвлекат едно село от Африка или Южна Америка-жени деца старци -тъкмо ще могат да тестват вирусите и на бременни и на кърмачета.А след като приключат тестовете щяха да ги приспят и изгорят телата.Като предмети.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоЗаразяване със Сифилис и Грип не е едно и също, много моля. Едното е престъпление и е допринесло за това днес да има толкова много закони за това как се правят опити с хора.
10
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
м/у другото,съжалявам че не си спомням името му,но имаше един филм за това,как в Щатите още от петдесетте години на миналия век се правят СЪЩИТЕ експерименти.Но напълно безплатни-просто заразяваха нещастници от афро-латинския контингент с "предлога",че ги "ваксинират".."Който търси,ще намери"..
9
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
При проучването - явно фашистко, се установило, че, можете ли само да си представите - в американската медицина не работят евреи! Всички с бели престилки са все българи! Докога?! 6 милиона не стигат ли? Ще се борим другари до пълното избиване на българите!
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7, парите са мноооого малко. Ако погледнете статистиката най-много клинични проучвания има в Западна Европа (много по-голяма бройка от броят на всички имигранти), САЩ, Япония и Китай. Най-малко в Източна Европа и Африка. Така че спестете ни пак конспЕративните теории...
7
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
е какво?...-Все пак има прогрес де!..-Менгеле просто ги заразяваше и след това изхвърляше..На тия волунтерийци барем ше им плащат..."В името на науката"..
6
4
 
6
 
! Отговори
Много доброволци за преди 5 години
заразяване срещу пари, основно български емигранти, кандидат нови американци, повечето от чикаго
5
3
 
3
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Пълна и.диотщина и някой от тези ще избяга и ще тръгне заразата както както спин!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представено неточно! Грипът е животозастрашаващ за малки деца и много възрастни хора (освен Испанския грип от миналия век). Това се нарича "клинично проучване" и всяко едно лекарство е минало през подобно нещо. Предимно се прави върху здрави мъже доброволци срещу малка сума пари (за да не бъде бизнес). Разболелите се реално ще прекарат две седмици с грип и ще се възстановят.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз мисля че нашите нпо-шки трябва да се подложат на това в името на САЩ. Америка има нужда от вас!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"платена почивка в компанията на медицинските сестри"- Ето тук ме спечелиха
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тези бетер на нацисти заприличаха. Човешки експерименти, а да не говорим че президента им също мяза на Фюрерче... и познайте какво? Тръмп е от германски произход. Той просто си гради Райх :D