В името на науката: Лекари разболяват американци с опасен грип

Институт ще плати $3500 на всеки, който позволи на учените да го заразят
11 юни 2018 20:46, Екип на Dnes.bg
36
В името на науката: Лекари разболяват американци с опасен грип
Снимка: Saint Louis University

Изследователски институт ще плати 3 500 долара на всеки, който позволи на учените да го заразят с грип. Всичко това е част от проучване на университета Сейнт Луис за разработване на универсална ваксина.

Миналият грипен сезон в САЩ се оказа най-лошият от десетилетие насам. Отчасти това се дължи на относителната неефективност на ваксините. Годишните смъртни случаи от грип в страната са между 33 000 и 49 000 души.

Тази година Центровете за контрол и превенция на заболяванията не направиха достатъчно и ваксината бе оценена само с 30% ефективност. Центровете трябва да направят нещо повече от изследователски предположения за видовете грип, които ще ударят САЩ, а именно да разработят съответната ваксина.

Разработването на ваксина, която е насочена към много видове или части от вируса, който не мутира от година на година, може да спаси много животи. Но създаването на формула, която оказва толкова силна и широка реакция върху имунната система, без да ви разболее по време на процеса, е сложно. Няколко проучвания с универсални ваксини върху животни показаха обещаващи резултати. Но изследването ще бъде довършено върху хора.

През февруари Националния институт по алергии и инфекциозни болести публикува плановете и очакванията си за разработването на универсалната ваксина срещу грип. Ключът към плана ще бъде провеждането на изследването, наречено "човешко предизвикателство".

Отделът за изследване на ваксини отваря 24-стаен хотел "Hotel Influenza", където доброволците ще бъдат ваксинирани и след това ще бъдат изложени на грипа. Сред грипните вариации, на които "гостите" ще бъдат изложени е и вариацията H3N2, която уби много деца. Миналият сезон в САЩ дори млади хора, които обикновено могат да победят вируса, са починали, включително и тези, които са се ваксинирали срещу грипа.

Съгласието за проучването ще ви предостави 10-дневен престой в хотел, който се отличава с удобства - 6 кожени масажора, разположени пред телевизор с плосък екран, самостоятелни бани, интернет и денонощен медицински персонал.

Д-р Даниел Хофт, директор на Центъра за разработване на ваксини в университета Сейнт Луис, и неговият екип искат да бъдат първите, които разболяват американците в името на науката.

"Изследванията на "човешкото предизвикателство" са начин за по-бързо получаване на информация с по-малък брой доброволци и струва по-малко отколкото при традиционното проучване за ваксини", казва д-р Хофт, цитиран от "Daily Mail".

В по-традиционните и по-малко рискованите грипни изследвания лекарите просто излагат участниците в проучването на грипа и измерват дали телата им произвеждат желаните антитела в отговор.

"Ние ваксинираме хората, а след това съзнателно предизвикваме телата им, като ги излагаме на грип, за да видим дали ще се разболеят", казват изследователите от проекта.

Изследователите ще инжектират на половината от участниците реална експериментална ваксина, а другата половина ще получи плацебо. Тогава те ще започнат своя престой в "Hotel Influenza", прекарвайки 10 дни в карантина в стаи с висококачествени филтриращи системи и маски за лице на SLU.

Тези, които не се разболеят, ще получат платена почивка в компанията на медицинските сестри и ако не разпространяват вируса ще могат да се приберат вкъщи по-рано.

Всичко това ще бъде много полезно за изследователите на грип. Ще им се даде рядката възможност да наблюдават грипа и потенциалната ваксина срещу него в контролирана среда. Д-р Хофт казва, че те ще знаят точно кога да изследват грипа и няма да чакат природата да поеме своя курс.

Тази околна среда означава, че участниците в проучването могат да получат множество видове грип за цената на един.

"Това е важно, защото никоя ваксина понастоящем не предпазва от всички видове грип, които се променят всяка година", допълва д-р Хофт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
И какво им е великото? Нямат отпуски, работят както поби, нямат и здравеопазване. Велика е Франция. Vive la France!
31
1
 
1
 
! Отговори
USA преди 5 години
От САЩ идват всички големи научни открития. Велика страна! God bless! Хейтърите са жалки.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BG опитВ Интернет пише всичко! Образование не му трябва на човек!Между другото, въпреки, че не подкрепяте фармацевтичните компании, пийте си хапчетата все пак!
29
0
 
0
 
! Отговори
BG опит преди 5 години
При цитиране на годишни смъртни случаi 33 до 49 000 на 400 000 000 американци да се отчита НЕПРАВИЛНО НЕАДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ НА НАРOЧНО ПОразени с ГРИП активатори.У Нас най добри резултати за мед мафиотите дава обгазяването на детски градини ,ясли и училища със ХЛОР ТОКСИЧНИ БОЙНИ Отровни газове.Голям КЕЛЕПИР ЗА мед мафията всичко болно продава лекарства на кило..пострадалите деца получават трайни трудно лечими увреждания ..вкл пневмонии,бронхити,астма ,синузити,левкози,диабет..развалени зъби ..
28
0
 
0
 
! Отговори
не на ВАКсините преди 5 години
масови убиици готвещи ликвидация н а човечеството полzват вс е по жестоки съоръжения вкл AIDS And GRIP Activators.Вграждат ги в лични и банкови карти.НАглите терористи готвят още по жестоки лични карти с вградени микрофони обемни камери AIDS activators и с антени и батерии з а он лайн следене подслушване и снимане.Тази зима пострадахме от нова GRIP активна техника активирана в автомобил . за около 10 км возене получихме остри грипоподобни увреждания.болки в гърдите ,треперен втрисане..
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тези, които не се разболеят, ще получат платена почивка в компанията на медицинските сестри"....От всичко това най-много ми хареса...
26
0
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
За сега новият вирус само в хотела, после го чака те по белия свят!!!
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето имаше една ваксина за пръскане в носа - IRS 19. Даваха опаковката за 1 човек. Аз, жената и лапето минахме само с 1 опаковка и нямаше болен в къщи 3 години. След това вааксината изчезна, защото беше доста по - евтина от всякакви лекарства и държеше по 3 години - кой аптекар сам ще си разваля бизнеса, продавайки ефективни ефтини ваксини?
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно човекът е толкова мозъчно изостанал, че с всички сили се стреми да се бори с еволюцията. Заради пуста алчност всяка година се бълват ваксини за милиарди, за да се разбере, че повечето не работят. Някои учени дори се изказаха, че и хора като майка Тереза, в желанието си да направят добро са раздавали антибиотици и ваксини на хора, забравени от бога, в крайни стадии на различни заболявания. В резултат на това вече има щамове на Туберкулоза, които виреят в пеницилинива среда.А честито!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо, нови щамове се образуват натурално от 100на години чрез (не можах да намеря термините на български, но за какво му е на българина да чете) antigenic drift и antigenic shift. Трудно е да се предвиди как точно ще мутира вируса, затова издънки като миналогодишната се случват. Второ, при 99% от случаите идват от Китай, тоя път не е САЩ. Трето, антивирусни лекарства няма (освен за ХИВ), има ваксини за профилактика, спасяващи животи. Така че вирусни инфекции и фармацевтични компании- греда.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тази година Центровете за контрол и превенция на заболяванията не направиха достатъчно и ваксината бе оценена само с 30% ефективност."Желаещи?
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си луд да се навиеш.
20
3
 
25
 
! Отговори
ined преди 5 години
Всяка година фармацефтичните компании пускат нови щамове грип за да си продават гадните лекарства и ваксини и да изкарват милиарди долари печалба.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
OT USA CHAKAI SAMO SMYRT I BOLESTI
18
0
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 12Хуманисте айде отивай да те боднат по дупето за 3500гущера
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е известно, дядото и бабата на Доналд Тръмп са от Германия, като се преселват в Америка в началото на миналия век. Оказва се обаче, че техните предци всъщност са преселници от България. И по-точно от Трънско. Дичев направил задълбочено проучване и се оказало, че милиардерът е знеполски шоп
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"напротив -дълбоко хуманни са.3500 долара за седмица -две в луксозен хотел с екстри е отлична оферта."И ако изтеглиш късата клечка- 6000 долара за три дни- в луксозна дървена кутия с тапицерия.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доктор Менгеле пасти да яде.
14
5
 
24
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
По добре да спрете разработването на нови щамове!
13
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
да не споменавам ХИЛЯДИТЕ Ю-ЕС войници,които бяха използвани за "опитни мишки" за това,как радиацията на атомните бомби действат на човека....Разбира се ,съветските солдати,употребени за тая цел от ТОГАВАШНИЯ режим в Москва,не бяха по-малко..