Подписано: От КНДР – без ядрени оръжия, от САЩ – сигурност

Доналд Тръмп покани Ким Чен Ун в Белия дом
12 юни 2018 11:45, Елка Василева
46
Подписано: От КНДР – без ядрени оръжия, от САЩ – сигурност
Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун обещаха днес да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия, а Вашингтон пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на Пхенян, предаде Ройтерс.

Но съвместното изявление, подписано в края на историческата им среща в Сингапур, не даде много подробности как всяка от тези цели ще бъде постигната.

"Президентът Тръмп пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на КНДР и председателят Ким Чен Ун потвърди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", гласи текстът.

Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне "много, много бързо". Американският държавен секретар Майк Помпео и севернокорейски представители ще проведат възможно най-скоро по-нататъшни преговори.

Още по темата

"Не е ясно дали по-нататъшни преговори ще изпълнят целта за денуклеаризация", каза Антъни Руджиро, старши сътрудник във вашингтонския мозъчен тръст Фондация за защита на демокрациите. По думите му същото се е говорело преди 10 години, когато САЩ се оттеглиха от преговорите, като не е направена и крачка напред.

Документът не споменава нищо за международните санкции, които бяха наложени на Северна Корея заради програмата й за ядрени оръжия. Никъде не се говори и за сключване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейската война (1950-1953 г.) и технически все още са във война, тъй като конфликтът бе прекратен с обикновено примирие.

Двете страни постигнаха споразумение за връщане на тленните останки на военнопленници, включително незабавно репатриране на вече идентифицираните, съобщи Асошиейтед прес.

Ако съвместното изявление доведе до трайно размразяване на отношенията, това може да промени из основи ситуацията по сигурността в Североизточна Азия, също както визитата на американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 г. доведе до промяна на Китай, пише БТА.

Но според Ли Нан, базиран в Пекин анализатор от китайски мозъчен тръст, срещата има само символично значение. "Твърде рано е да се нарече повратна точка в отношенията Северна Корея-САЩ", каза той.

Доналд Тръмп покани освен това Ким Чен Ун в Белия дом. „Светът ще види големи промени. Искам да благодаря на президента Тръмп за това, че тази среща се състоя“, заяви от своя страна Ким Чен Ун.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Изкуфял е тръмпи, Vive la France! Това е най-великата страна, а не някакви кравари, които нямаше да ги има без нея.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брава на САЩ - велики!
37
0
 
0
 
! Отговори
Панков преди 5 години
до Анонимен #37абе май преди Ким да отиде при Тръмпсе посъветва с Путин,както и другитеголеми играчи,включая и наш Бойчо.така че, Путин май никога не губи....
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп изглеждаше като президент на Света. И се отнесе с такова уважение към Ким, че нямаше как да не го спечели
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин изпусна и северна Корея
34
0
 
7
 
! Отговори
Рекапитулация преди 5 години
Значи отидоха на самотен остров, спаха в различни хотели, всеки дойде до ресторанта със собствения си автомобил и охрана, ядоха на една маса, но от яденето което всеки си е донесъл от вкъщи, говориха не повече от час и половина без да броим почивките, и после пак така си тръгнаха. От тая връзка нищо няма да излезе, най-малко споразумение, а най-много втора неопределена покана.
33
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Милен 26 Ми смей се бе , Милене. На никого не пречиш.
32
3
 
3
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 12 Така е .СК влиза в НАТА и се присъединява към санкциите против Русия. Кимчо е разбрал че ако искаш да си добре ,дръж се със силния.Че като бият слабия , ще бият и теб.
31
14
 
4
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
Тръмп е Велик!!
30
9
 
11
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
Тука само едно браво на Тръмп !!! От една стана гледа мира от друга бизнесменина в него говори. Северна Корея нов пазар - хотели, макдоналдси, бензиностанции и тнт.Това беше може би и най-големия му интерес.Браво
29
7
 
1
 
! Отговори
Куууткиии, къдее сте преди 5 години
Ах колко тъжно е да си фашисткий карлик.От С. Корея - средний палец.Китай ви ползва само за бензиноколонка, скоро ще си вземат обязлюденият Сибир.Приятели - само трима-четирима, и то пак използвачи.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДоста силна е кризата в опорните точки на мурзоло-кутчиците,щом опряха до "козяци", "гейпаради", не забравяме естествено и митичният С0р-ос...Не знам какво общо имат.А истината е, че Тръмп постигна огромен дипломатически успех, а хипофизничето от Кремъл се видя, че е един локален и прехвален играч,без особено значение за световната политика.Ай давайте пак за козяци, мозяци, ***...
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом козяшката агитка лае така упорито значи нещата не са добре за САЩ.
26
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Лъжливо заглавие на публикацията не е обещано и подписано за напълно премахване на ядреното оръжие от СК.Как ще го премахнат напълно продаът,подарят на някой или изхвърлят в морето.Ако СК остане без ядрено оръжие Ким заминава при Кадафи затова няма да го направи.
25
4
 
20
 
! Отговори
Милен преди 5 години
Думите гаранции и Тръмп меко казано предизвикват смях събрани в едно изречение.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корея е новия съюзник на САЩ .
23
2
 
13
 
! Отговори
man преди 5 години
Тръмп ще вземе да апечели Нобел за мир.. Хилари пикае газ
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха, Ким се отказа от вносът на руски ядрени бомби и балистични ракети.
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възелът около вратлето на Путин се затяга. Сега единственият ход на ВВП е да изнася ядрено оръжие за Иран, белким руското ислямско прокси победи САЩ.
20
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са глобална суперсила, Фашия и ПедиПупу имат само 3-4 придворни смешници като Асад, Лукашенко и Кадиров.И петоколончици-енчари и рубляри като нашите.