Тръмп – в разрив със съюзниците, разклаща световния ред

Отношенията САЩ-Китай ще задават глобалното темпо
12 юни 2018 19:45, Елка Василева
25
Тръмп – в разрив със съюзниците, разклаща световния ред
Снимка: Reuters

Разривът между САЩ и техните традиционни съюзници от Г-7 проправя път за настъпването на световен ред на раздробеност, при който Доналд Тръмп ще преговаря с някогашните врагове на Вашингтон, а отношенията САЩ-Китай ще задават глобалното темпо, пише Франс прес.

"Дали не сме свидетели на разграждане от американска страна на световния ред и внимателно изградените след Втората световна война институции?", пита се Фред Кемпе от американския мозъчен тръст "Атлантически съвет". Този ред създава равновесие между блоковете, международна съгласуваност, неприкосновени съюзи.

Като руши цялата многонационална структура в името на американските интереси, като се оттегли от Парижкото споразумение за климата и постави под въпрос принципа на свободната търговия, като следва взривоопасна външна политика (оттеглянето от иранската ядрена сделка и преместването на посолството на САЩ в Ерусалим) и се кара със съюзниците си, точно както с историческите врагове на Америка, Доналд Тръмп дърпа рязко покривката от масата, за да му е по-комфортно с единствения сътрапезник, на който държи: /китайския президент/ Си Цзинпин.

Старият ред

"За Тръмп съществува единствено Г-2: САЩ и Китай. С идването на власт на Тръмп Европа трябваше да осъзнае, че епохата на многонационалния икономически ред е приключила", казва швейцарският икономист от Хамбургския университет Томас Щраубхар. Защото макар Вашингтон и Пекин да са противници, те изпитват еднакво недоверие към мултилатералния подход.

Доналд Тръмп "видя как (при финансовата криза) през 2008 г. старият ред на либералната глобализация се разпадна. Той смята, че САЩ вече не са в състояние да осигурят на света колективни блага, каквито са структурата за либерализирана търговия и сигурността за западните си съюзници. Той вижда САЩ обвързани в редица двустранни отношения, където търговският дефицит е основният мотив", казва за АФП британският икономист и член на Лейбъристката партия лорд Мегхнад Десаи.

От своя страна, "Китай не желае мултилатералния принцип" в традиционната му форма, отбелязва Жан-Франсоа Ди Мелио, президент на френския институт "Азия Сантр". "Той създава редица различни структури, като Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) или Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. Всичко това без съмнение ще доведе до появата на друга форма на управление", плаваща и асиметрична структура, зависеща от мотивите и участващите страни, обяснява той за АФП.

"Стратегията " Америка на първо място" на Тръмп и мотото за "китайската мечта" на Си Цзинпин се основават на една и съща идея - че двете свръхсили имат пълна свобода да действат според собствените си интереси", отбеляза Брахма Челани, преподавател в Центъра за политически изследвания в Делхи в публикация в края на май.

Според него "световният ред Г-2, който те са на път да създадат, едва ли заслужава названието "ред". Това е клопка, при която страните са принудени да избират между Съединените щати на непредвидимия Тръмп - привърженици на двустранните преговори - и един амбициозен и хищен Китай ".

"Отношенията между САЩ и Китай ще формират 21-ви век", предрече Барак Обама на 27 юли 2009 г. Неговият приемник може би ще превърне това в реалност, но доста по-различна от онова, което си представяше Обама във времената, когато единният Запад се надяваше да накара Китай да приеме неговите правила.

Капанът на Тукидид?

Това обаче няма да означава, че Вашингтон и Пекин ще се разберат да диктуват правилата в ущърб на дезориентираните европейци. Европейците още не са казали последната си дума, а Вашингтон и Пекин се конфронтират помежду си.

Само че Тръмп, бивш бизнесмен, изглежда смята, че ще се справя по-добре на четири очи, освободен от принудите на многонационалния подход. Той преговаря по търговския дефицит с Пекин много по-конструктивно, отколкото с канадския си съсед например, към който отправи оскърбителни нападки.

"Тръмп не се разбира толкова зле с Китай и с Русия. Имат различия, могат да се разберат по някои точки. Фрапиращ е случаят с китайската компания ZTE. Вашингтон води търговска война с Китай, а в същия момент сключва изненадващ договор със ZTE - телекомуникационен гигант, изхвърлен от американския пазар, а накрая, след трудни преговори, получил позволение да се върне на него, отбеляза Ди Мелио.

Макар световният ред след Втората световна война да имаше амбицията да избегне нов планетарен конфликт, императивът за мира изглежда по-малко наложителен в тази оформяща се нова рамка. А някои се опасяват, че светът отново може да попадне в "капана на Тукидид" - понятие, въведено от американеца Греъм Алисън, според което всяка зараждаща се сила в даден момент неизбежно влиза в конфликт с господстващата сила.

Китайците обаче разбиха тази теория. "Тъй нареченият капан на Тукидид не съществува, но ако големите страни правят повтарящи се стратегически грешки, те може да паднат в подобен капан", каза Си Цзинпин през септември 2015 г.

Според Ди Мелио, китайците "са обсебени от идеята да не повторят грешките от миналото. Те виждат капана и ще се опитат да го избегнат, дори ако в даден момент има обективни причини за конфронтация" за стратегическите им интереси.

/БТА/


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 7 месеца
Изкуфял е тръмпи, Vive la France! Това е най-великата страна, а не някакви кравари, които нямаше да ги има без нея.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво толкова не можете да разберете?
Тръмп беше се съгласил с комюникето на Г7 и тръгна за Сингапур. И тогава зад гърба му, Трюдо отвори голямата си уста да дрънка пред журналисите. Това ли е съюзнк?
Ако и Ким сега почне да дрънка щуротии както преди , Ттръмп ще се оттегли.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БРЕЙ, КАКВИ СВЕТОВНИ АНАЛИЗАТОРИ СА СЕ СЪБРАЛИ ТУК.
НАГЪВАТ КУЧЕШКА НАДЕНИЦА С НЕЯСНО СЪДЪРЖАНИЕ, ПИЯТ ЕВТИНА БИРА СЪС СЛРЕДИ ОТ ХМЕЛ, НО ЗАТОВА ПЪК С ХИМИКАЛИ, КОИТО ГО ЗАМЕСТВАТ, И БИСТРЯТ ЛИ, БИСТРЯТ ПОЛИТИКАТА. И ВСИЧКИТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА РУСИЯ
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до 1 от славянин
''на никого по света не му пука за Русия''

То и за САЩ на никого не му пука, само чакат да рухнат и отмъщението ще е страшно и жестоко.
21
1
 
1
 
! Отговори
Още една приказка: преди 7 месеца
Ха,ха, какъв разрив бе, нормалното поведение на наглосаксите! Гледайте и мислете, Асад слушаше, смееше се , не повярва и сега го отнася.
https://facebook/Plamen.Paskov.65/videos/659447484247958/?t=0
Наивниците не се свършват.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китай неможе да пренебрегва САЩ и това се личи. Явно и двете държави имат все по-голяма нужда една от друга. А от това ще пострада най-много Русияя. Но да видим, как ще се развият нещата. Тръмп въпреки че изглежда нестабилен ...прави нещата които иска и то методично и бавно. Изобщо не е толкова нестабилен, колкото се говори.
Ако наблюдавате винаги прави едно и също има цел докато стигне до нея заплашва няколко пъти прави фасони обаче накрая целта е постигната. Тръмп излезе сериозен играч.
19
4
 
7
 
! Отговори
до 1 от славянин преди 7 месеца
Съвсем наскоро на санктпетербургският международен икономически форум, на който присъстваха представители от 140 страни се видя, че ''на никого по света не му пука за Русия''!
18
2
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 7 месеца
E някой вярва ли ,че Америка след 3 години ще има президент с оранжева перука....нещата ще се върнат в старото си русло....
17
2
 
9
 
! Отговори
до 14 от славянин преди 7 месеца
Само пропусна да допълниш, че ес жизнено се нуждае от руските природни и енергийни ресурси и пазари и ще не ще, ще му се наложи да се сближава с Русия!
16
2
 
10
 
! Отговори
до 14 от славянин преди 7 месеца
Абе Русия май в последните десетина години се разширява по територия, не се смалява, а конкретно за китайците - те зад океана са много повече отколкото в Русия!?
15
2
 
6
 
! Отговори
до 11 от славянин преди 7 месеца
Точно така е: торбата с лъжите и магиите на задокеанците вече е празна и няма с какво повече да баламосват света, имат огромен външен дълг, огромни търговски дефицити с всичките си партньори, деиндустриализирана куха икономика в 80% състояща се от търговия, услуги и борсови шмекерии, светът твърдо и неизбежно върви към многополярност и задокеанската башдемокрация вече с нищо не може да спре този процес!!
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най накрая някой го каза.Имаме две нови супер сили,Китай и САЩ.Путин тотално подари Русия на китайците.ЕС ще се съсредоточи върху собствените си проблеми и укрепване на съюза.Като цяло големите губещи са отново Великобритания и Русия,които продължават да се смаляват по територии и влияние,до като другите се разширяват.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"За Русия както винаги на никой не му пука :)"

И защо я споменаваш тогава? За да докажеш че си никой ли? Ама ние това го знаем, не се напъвай.
12
1
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 7 месеца
Много вероятно е точно това да се опитва. Положението на САЩ обаче е такова, че в момента Тръмп все още действа слепешката и търси по метода на опипването къде нишката на американската икономика е най-здрава и да осигури захват, което си му е и в предизборните обещания в някаква степен.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Въртене, усукване, празнословие за да се каже заобиколно САЩ СА ПЪТНИЦИ. БИТА КАРТА. ЛУЗЪРИ. ОТИВАТ НА КИНО. АСТА ЛА ВИСТА ГРИНГОС
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китайците никога не са и няма да бъдат водеща сила. На тях им липсва въобръжение. Те са перфектните имитатори.
А американците винаги е било brutal-force. Всичко се е решавало при тях със сила и подмолни действия.
И при 2-та режима човека е на заден план.

Цивилизацията, такава каквато я познаваме я носи Европа.
И САЩ и Китай по-скоро мога да ги оприлича като трудов лагер за обикновения човек.
9
0
 
18
 
! Отговори
поглед от друг ъгъл преди 7 месеца
В политиката нищо не е такова каквото изглежда.За мен е необяснимо как една държава може да има дълг по-голям от БВП!?Това противоречи на здравия разум,както и на всички финансови правила,които доскоро са регулирали международните икономически отношения!?Тази криза в отношенията не се ли дължи на това,че всъщност най-големите икономики са най-големите длъжници!?А продължаващият растеж на дълговете не означава ли фалит?Подозирам че действията си Тръмп се стреми да го предотврати,поне за САЩ!?
8
11
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
САЩ са червени комунисти долу САЩ да живее Русия.
7
2
 
16
 
! Отговори
ined преди 7 месеца
Баба Меркел си бърка в носа, що не се изсекне някъде и да не се излага пред чужденците?
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На снимката пуделите на бат Тръмп са се строили като палячовци само Абе и Италия играят разумно.