Жена съди НАСА. Не можело да притежава лунен пясък

Космическата агенция: Притежанието му е незаконно!
13 юни 2018 16:00,
49
Жена съди НАСА. Не можело да притежава лунен пясък
Снимка: Independent

Какво ще направите, ако някак се сдобиете с пясък от Луната? Вероятно нищо, защото НАСА ще ви намери и ще ви го вземе.

Историите са много, а поредната включва не кого да е, а самият Нийл Армстрог – първият човек, стъпил на земния спътник.

Жена от Тенеси заведе дело срещу НАСА, защото и забранили да задържи лунен пясък, подарък от нейния баща.

Според космическата агенция притежанието на лунен материал от цивилни граждани е незаконно. Според Лайра Мъри Чико, обаче, такъв закон няма. Жената получила малко шишенце със сив прах, когато била едва на 10. Към него имало и бележка: "На Лаура Ан Мъри с пожелание за късмет – Нийл Армстронг, Аполо 11".

Космическият подарък получила от баща си, който бил близък приятел с космонавта още от времето, когато Армстронг перподавал в университета в Синсинати.

Според доказателствата по делото Лаура имала верифициран подпис на Армстронг, а според експерт сивият прах в шишенцето е с доказан лунен произход.

Това не е първият такъв случай. През 2011 година Джоан Дейвис се опитала да продаде преспапие, пълно с космическия материал. По думите и подаръкът бил от нейния съпруг – инженер от знаменития Аполо 11. Пясъкът обаче е иззет от НАСА.

През годините над 300 килограма лунен материал е донесен до Земята от астронавти. Някои от тях дори са били подарени на знаменитости от НАСА под формата на плакети, съдържащи  малки лунни камъчета.

През 1998 година обаче полицията арестува мъж, който се опитал да продаде лунен камък с размерите на човешки нокът за 5 милиона долара. Камъкът бил даден официално на правителството на Хондурас от тогавашния американски президент Ричард Никсън.

Арестът се е случил след акция на полицията. По време на "Операция лунно затъмнение" агенти публикуват обява в американското издание USA Today. След като мъжът се свързал с агент под прикритие, той бил арестуван. Една от версиите на полицията е, че мъжът е получил лунния материал от пенсиониран военен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да им имам проблемите,и пясъка....
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
GEORGI IVANOV DONESE KAM 10 KILA PESAK OT MESECINATA-TAM BEA S SASHO ALESANDROV,AMA NESHTO SE SKARAA S TODOR GIVKOV I SI DOIDOA,AMA PESAKU GO DONESOA.
22
11
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 11"Не само са кацнали на Луната.Били са там 6 пъти.С 12 човека.Това го признават най известните съветски космонавти по онова време.Това е положението."Сега задавам ти един въпрос и отговор не искам. Как така 1970 година СССР изведнъж получи правото да продава Петрол/ГАЗ в Западна Европа и да има достъп до валута в практически неограничени количества?Подсказка тогава СССР загроби и технология еквивалентна на тази на Спейс Х с която САЩ днес се гордеят(Н-1 ракета)
21
2
 
8
 
! Отговори
Лайка преди 5 години
Най-големият проблем с бъдещите изследователи на Луната не са космическите лъчи или слънчевите бури, а лунния прах. Всъщност реголитът - както се нарича финият прах, който покрива цялата повърхност на Луната, резултат от милиони години на постоянна ерозия, дължащ се на въздействието на микрометерора - може да бъде токсичен за хората, поне в дългосрочен план.LOL
20
13
 
21
 
! Отговори
Ха-де преди 5 години
НАСА да са спокойни, в съдът лесно ще докажат, че и те самите нямат прах и камъни от Луната :)
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРкомпютърните "части" са маса пари които през живота си не си виждал на куп смешнико, само застраховката ни им е 7 милиона долара. И това са незначителните неща. Сщноста е съвсем друга, казахти по рано. Не е да внедряваме техника. Техниката е само аплайънс нищо повече. Можеш сам да видиш проектите на Дигитал Кънсил говърмънт агенцията. Пилотните и прототипни проекти са секретни защото са част от електроното правителство. Аз съм австралиец минал секюрити клирънс. Лека нощ!
18
2
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Дааа толкова е секретна препродажбата на компютърни части на битака край Харбър Бридж с други клошове че направо се шашкам на твоята умствена ограниченост
17
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
После що имало конспирации.Те самите дават почва за товаКакво има да криете за тези камъня
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР, е до колко трябва да оскотееш че да се правиш на велик пред шепа първокурсници дето не знаят къде се намират? Само пълен лузар може да го прави. Аз не мога да ти кажа нищо защото е секретно, това са прототипни неща и пилотни проекти на говърмънта и скоро приклюваме с огромен успех, е имаме още някой дефекти да отстраниме, в момента тече инспекция по внедряването, инспектират секюрити холс, като код и sql индекжън и подобни глупости, но всичко тече както си е по план
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 1: продаваш ли :D
14
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Редно е случаят да бъде разгледан от архиерея на епархия Източни Щати на Арменска Апостолическа Църква архиепископ Хаджаг Барсамян.
13
1
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До Анонимен 12Жалко е че си такъв неандерталец живеещ в развита страна....еми като те подритват там нормално е да се озлобиш...Между другото аз вече не пиша в този сайт а вече съм в сайта факти. бгЗаповядай там ако имаш нещо да ми кажеш. Лузър скопен такъв
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР, каквото ти казах е това което е, заповядай сам да се убедиш, вмеждупрочем проектите на правителството са публични колкото, но всичко техническо с което се занимавам в проекта е секретно, аз самия съм минал секюрити клирънс на ASIC. А ти кой си къде си? който не го може ... преподава, и разсмива студенти. Лузар ти можеш само да впечатлясаш някой изпаднал студент от провинцията, ***. Заповядай тук сам ще се убедиш, ако преподавателската "заплатка" ти го позволява
11
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само са кацнали на Луната.Били са там 6 пъти.С 12 човека.Това го признават най известните съветски космонавти по онова време.Това е положението.
10
4
 
9
 
! Отговори
НАСА ОСРАСА преди 5 години
Който не знае, ежегодно върху Земята се изсипват цели планини от космически прах. Напишете в Гугъл космически прах. Това дето е по покривите не е от вихрушките. Има даже и болести с неземен характер. Аз не бих се учудил и ако вирусите са дошли от космоса. Те са единствените ъндед организми. Хем неживи, хем живи. Имам и лазерна четка срещу косопад-Power Grow Comb. В Рекламата и се казва че е по технология разработена от НАСА. Е такава простотия не съм срещал. Резултата и е около нулата.
9
0
 
0
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До АнонименОоо дааа разказах на студентите си за теб че си изпаднал и бръщолевищ глупости за електронното правителство,цялата зала се смя :) . Това ние тук отдавна го знаем драги.Ако си мислиш че сме непросветни,жестоко се лъжеш.Много от моите студенти са в тази сфера и са много добри както в професията така и като личности и не се изтъкват като теб и са много скромни.
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите ходиха на Луната да берат пясък и да го продават.
7
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР, клош как е? Който не го може... преподава. а ти в часност развиваш и стокхоумския синдром в панелната килия. 3 живота да имаш няма ме стигнеш, 6 цифрена заплата, живея на 2км от Операта, всеки ден минавам по Харбър Бридж. А ти непрокопсанико до къде я докара лyзар?
6
0
 
5
 
! Отговори
Южен преди 5 години
Издателство Taschen продава съвсем легално книга в кутия с камък от луната. Какъв е проблема?
5
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой е Луната и Вселената изобщо да не би да са собственост на НАСА, не че им вярвам, че са ходили там ама туй е абсурдно.