Жена съди НАСА. Не можело да притежава лунен пясък

Космическата агенция: Притежанието му е незаконно!
13 юни 2018 16:00,
49
Жена съди НАСА. Не можело да притежава лунен пясък
Снимка: Independent

Какво ще направите, ако някак се сдобиете с пясък от Луната? Вероятно нищо, защото НАСА ще ви намери и ще ви го вземе.

Историите са много, а поредната включва не кого да е, а самият Нийл Армстрог – първият човек, стъпил на земния спътник.

Жена от Тенеси заведе дело срещу НАСА, защото и забранили да задържи лунен пясък, подарък от нейния баща.

Според космическата агенция притежанието на лунен материал от цивилни граждани е незаконно. Според Лайра Мъри Чико, обаче, такъв закон няма. Жената получила малко шишенце със сив прах, когато била едва на 10. Към него имало и бележка: "На Лаура Ан Мъри с пожелание за късмет – Нийл Армстронг, Аполо 11".

Космическият подарък получила от баща си, който бил близък приятел с космонавта още от времето, когато Армстронг перподавал в университета в Синсинати.

Според доказателствата по делото Лаура имала верифициран подпис на Армстронг, а според експерт сивият прах в шишенцето е с доказан лунен произход.

Това не е първият такъв случай. През 2011 година Джоан Дейвис се опитала да продаде преспапие, пълно с космическия материал. По думите и подаръкът бил от нейния съпруг – инженер от знаменития Аполо 11. Пясъкът обаче е иззет от НАСА.

През годините над 300 килограма лунен материал е донесен до Земята от астронавти. Някои от тях дори са били подарени на знаменитости от НАСА под формата на плакети, съдържащи  малки лунни камъчета.

През 1998 година обаче полицията арестува мъж, който се опитал да продаде лунен камък с размерите на човешки нокът за 5 милиона долара. Камъкът бил даден официално на правителството на Хондурас от тогавашния американски президент Ричард Никсън.

Арестът се е случил след акция на полицията. По време на "Операция лунно затъмнение" агенти публикуват обява в американското издание USA Today. След като мъжът се свързал с агент под прикритие, той бил арестуван. Една от версиите на полицията е, че мъжът е получил лунния материал от пенсиониран военен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поясите на Ван Алън не са майтап, неграмотници. Четете повече и учете повече. Вярата в светлия капитализъм ми напомня на вярата в светлия социализъм и комунизъм. А само с вяра можеш само в църквата да ходиш(може и без църква, но това е посокаата).
43
0
 
2
 
! Отговори
La France преди 5 години
Изкуфял е тръмпи, Vive la France! Това е най-великата страна, а не някакви кравари, които нямаше да ги има без нея.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жребе
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪЛНО МЕНТЕ Е!!!ДОРИ ДА Е ВЗЕЛ! НИКОГА НЕ БИ И ДАЛ МОЖЕ ДА НОСИ ЗАРАЗИ ВСЯКАКВИ!ТОЙ МНОГО ДОБРЕ Е ЗНАЕЛ ЗАКОНА! НИКОГА НЕ БИ И ДАЛ ТЯ ЛЪЖЕ НАЙ-ВЕРОЯТНО!------А МОЖЕ И ДА Е НАГЛАСЕН СЛУЧАЯ ЗА ДА СЕ ДОКАЖЕ ПУБЛИЧНО, ЧЕ ТЕ ПРАВА НАД ЛУНАТА НЯМАТ ТЪЙ КАТО НИКОГА ЧОВЕК НЕ Е СТЪПВАЛ ТАМ ! САМО СОНДИ СА СТЪПВАЛИ И СА ВЗИМАЛИ ПРОБИ И ТОЛКОЗ!
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думата на американците, че са стъпили на Луната срещу думата на руснаците, че не е вярно. На кого да вярвам? Плюс пълното затъмнение в България по този въпрос в годините след "кацането". И много години след това твърдението на руснаците, че не е вярно. Нещо ... Донке ле ...?
39
7
 
7
 
! Отговори
Пуйката преди 5 години
То никой не е стъпвал на Луната само в студиа в Холивуд благодарение на Стенли Кубрик и студиата на Дисни ! Ама били подарявали и носили килограми :D ! Това само глупаците дето са като овце и без собтсвено мислене правени по калъп от детската градина до университета ! Каквото им е казано ,че е "ИСТИНАТА" до гроб вярват :D а не схващат ,че който плаща той поръчва каква да е "ИСТИНАТА" и "НОВАТА ИСТОРИЯ" която е пренаписана и пренаписвана ден след ден , година след година , век след век за жалост.
38
3
 
10
 
! Отговори
tonygl преди 5 години
Аре пак глупости.... "През годините над 300 килограма лунен материал е донесен до Земята от астронавти"ВЯ да питам колко пъти е ходено до там "през годините" ?
37
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Преди няколко години един от Варна продаваше парцели на Луната, ама не знам какво стана. Май го привикаха да му теглят ушите.
36
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма руски космонавт, който да твърди, че човек е стъпвал на Луната. Но всички твърдят, че нищо живо не може да мине през поясите на Ван Алън и да оцелее. А американците в момента твърдят, че е достатъчно да се опаковаш с полиетилен... Можеш ли да си представиш, опаковаш се в полиетилен, изкарваш 200 000 часа под лъча на работещ рентгенограф и си излизаш като пич... То тва найлона и срещу ядрена бомба май помага ;))) Нивото на радиацията там е стерилизиращо. Ако си по - защитен е по - зле.
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако и е даден от Нийл Армстронг, вероятно ги е страх да не го изследва някой и "без да иска" да установи, че не е от луната, а от някоя песъчлива долина в Мексико... ;)))
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У наше село къщите ги мажем само с такъв,държи яко,мамата си трака,кат кирпич е.
33
1
 
13
 
! Отговори
Само Казвам преди 5 години
Не, не е собственост на НАСА ! ! ! ! Собственост е на македонците,ако не ми вярваш,*** и ги питай.
32
3
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А Луната собственост на НАСА ли е?
31
4
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До Анонимен 19дреме ми колко струват компютърните части. Ай аз те чакам в темата за баце в израел във сайта факти. бгТук вече няма да пиша така или инче
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MMMMMMYAU.
29
3
 
3
 
! Отговори
Руснака преди 5 години
Пък Б.Т.Р. имат Цвете, айде пък )) Да уе имала картофи отгледани на Марс дрън дрън т пляс
28
6
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
И аз имам камък от Луната.Даде ми го един лунатик докато разхождах кучето по среднощ.
27
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно, НАСА има право да отнема всичко донесено от Луната. Тия са отишли там благодарение на НАСА, така че не виждам какво се пеняват. Иначе спор няма, че стъпиха американците на Луната, дори Роскосмос го призна. И не виждам тука проруските близалки какви глупости говорят още по темата.
26
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арестували човека защото щял да издаде голямата тайна, че това е пясък от Флорида.
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците са снимали ходенето по луната на някой плаж във Флорида. Там пясъка е същия като се навлажни леко. Сиво-бял пясък.