Балонена напаст – злополучният рекорд за "Гинес" през 86-а

Опитът води до жертви и транспортен хаос в Охайо
Обновена: 18 юни 2018 09:32 | 15 юни 2018 21:30,
4

 Снимка: viralforest

Годината е 1986. В Кливланд, щата Охайо, е на път да бъде поставен нов световен рекорд на "Гинес" - милион и половина балони, пълни с хелии ще се пуснат във въздуха едновременно и ще образуват огромен цветен облак. Никой обаче не подозира, че нещата няма да минат точно по план...

Балоненият фест е традиция, която ежегодно се случва в САЩ. През 1986 година в щата Охайо неправителствената организация United Way прави опит да постави нов световен рекорд. Настроението е приповдигнато, а целта - амбициозна. 

Местните медии очакват с нетърпение събитието. United Way вижда в идеята за пускането на милион балони над голям град не потенциално бедствие, а възможност Кливланд да се превърне в по-популярна туристическа дестинация. Никой обаче не подозира, че пътят към ада наистина е постлан с добри намерения и в големият американски град настъпва хаос. 

В рекорда участват ученици и доброволци, които помагат с надуването на балоните. Всичко изглежда готово за световния рекорд. Неочаквана промяна в метеорологичните условия налага пускането на балоните по-рано. В 13:50 часа на 27 септември публиката започва обратното отброяване. Всички тръпнат в очакване. В небето дори кръжи хеликоптер, готов за запечата великия момент с фотоапарат.

3, 2, 1 и балоните са пуснати във въздуха. Огромната цветна маса се разгръща в небето като невиждано чудовище от научно-фантастичните филми. Всички се радват, аплодисменти се чуват навсюкъде. Зрелището обаче постепенно се превръща в кошмар.  

Появил се вятър разнася балоните из целия град. В резултат милион и половина реещи се във въздуха балони сменят посоката си и се връщат обратно надолу. А проблемите започват да се случват един след друг. 
 
В района на Кливланд стават няколко катастрофи, причинени от невнимание. Цветните балони отклоняват погледа на шофьорите. Част от инцидентите пък се случват заради паднали на пътя балони, които пречат на автомобилите. Проблеми има и на летището, което е затворено заради балоненото нашествие. Налага се отмяна и отклоняване на полети.
 
Транспортият хаос, който е предизвикан вследствие на опита за рекорд, обаче, не свършва дотук. Цветните балони падат във водата на езерото Ери, а това се оказва фатално за двама души.
 
Реймънд Бродерик и Бърнард Салцър отиват за риба предишния ден. На 27 септември, в деня на балоненото събитие обаче, близките им съобщават, че те все още не са се прибрали. Започва акция на бреговата охрана. Лодката им е намерена близо до брега, а от тях няма и следа. Властите се опитват да издирят двамата рибари. Във водата обаче се носят хиляди цветни балони, което възпрепятства издирването им. Спасителите просто не успяват да различат цветните балони от носещи се във водата тела. По-късно рибарите са намерени мъртви на брега, след като водите ги изхвърлят. 
 
Месеци по-късно проблемът с реещите се балони все още не е приключил. Брегът на природния парк Рондо в Канада е обсипан с останки от над 10 000 балона, които са се превърнали в замърсител на плажната ивица, тъй като не са биоразградими. Инвестициите в почистващи акции са в пъти повече, отколкото вложените средства за подобряване на световния рекорд.
 
Започват и редица съдебни дела. Съпругата на един от загиналите рибари завежда дело срещу организацията заради възпрепятстването на бреговата охрана, която просто не е могла да си свърши работата. Тя иска над 3 милиона долара обезщетение. Двете страни се споразумяват за по-ниска сума. Друг иск срещу НПО-то е от жена, която твърде, че заради балоните нейните коне са получили сериозни контузии поради уплаха. 
 
Оранизацията губи много, а в крайна сметка опитът за рекорд не е вписан в книгата на "Гинес". А късометражен документален филм на Нейтън Трусдел запечатва събитието в няколко кадъра, невиждани досега. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично по на ПеПейските организацийки. Да си покажем перата щот ша на дават по талавизора *** после не ни пука, останалите хора ще похарчат 100 пъти отгоре кинти, за да чистят *** им. За теагичните случаи няма да споменаваме.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Много, много откачено както почти всичко в САЩ. Правя уточнение, че не става въпрос за икономиката на САЩ, а за изяви от подобен род. Всичко в името на рекорда, независимо дали в това има изобщо някакъв смисъл.
1
1
 
27
 
! Отговори
Вира Коча преди 5 години
я, вземете се разберете годината 1989 или 1986 е била, още от първия абзац противоречиви твърдения